Buah Binjai : ramai juga yang tak tahu


Mengikut pengalaman saya semasa di Karnival Jualan Buah-buahan Tempatan : "Jom Makan Buah" (6 - 10 Disember 2013) di Presint 2 Putrajaya yang diadakan di Laman 1 Malaysia anjuran FAMA, ramai juga yang tidak mengenali akan buah yang dianggap sebagai buah-buahan tradisional iaitu buah binjai.  Bukan hanya kanak-kanak dan remaja yang tidak mengenali buah ini, orang dewasa pun ada juga yang mengakui bahawa tidak pernah tahu akan buah binjai.

Teringat semasa sama masih tinggal di Kampung Tanjung Rimau Dalam, Alor Gajah, Melaka, semasa zaman kanak-kanak. Ada sepokok Binjai tumbuh di tepi pagar rumah. Sebelah rumah tu ialah tanah kosong milik jiran sekampung, yang juga merupakan "bau-bau bacang" dengan keluarga saya (buah juga tu). Bila musimnya berbuah, selalu dapat merasa apabila jiran tu beri.

Untuk pengetahuan semua, nama saintifik Binjai ialah Mangifera caesia merupakan spesies tumbuhan berbunga dalam keluarga "Anacardiaceae". Binjai tergolong dalam jenis yang sama dengan mangga dan ada ditanam di Malaysia, Indonesia, Singapura, Brunei, Papua New Guinea, Kerala dan Filipina. Pokok Binjai dapat membesar sehingga 30 m (100 ft) tinggi. 

Bunganya berwarna ungu atau merah jambu, 0.7 cm panjang dengan lima sepal. Buahnya besar, boleh dimakan dan berbentuk elips (bulat bujur) 10-15 cm (4-6 in) panjang dan 6-8 cm (2-3 in) lebar. Kulit buahnya nipis dan berwarna perang dengan tompok gelap, dan isinya putih kekuningan, lembut, dan berbau kuat dengan rasa masam manis atau masam.

 

Binjai terutama ditanam untuk buahnya, yang biasa dimakan segar setelah buah itu masak atau disejukkan dengan ais. Binjai juga digunakan sebagai campuran sambal, terutama untuk masakan ikan sungai. Bijinya kadang-kadang dikeringkan dan dijadikan sebagai lauk yang dimakan bersama nasi.


Kayu binjai dapat digunakan sebagai papan untuk pembinaan lantai dan bahan sokongan untuk kerja-kerja ringan pembinaan bangunan. Buahnya yang sudah matang boleh dimakan dalam keadaan segar dengan dikupas terlebih dahulu kulitnya. Setelah itu, pucuk daunnya yang masih muda boleh dimakan sebagai ulam.


**Maklumat tambahan :
-Binjai juga merupakan nama sebuah kota di utara Sumatra, Indonesia.

Related Posts:

  • Resipi Talam Labu Berlauk   Kali ini saya kongsikan resipi dan cara penyediaan makanan berasaskan labu. Ia juga turut menggunakan produk keluaran RAMLY FOOD PROCESSING SDN BHD. A:  400  gm    Labu Manis – rebu… Read More
  • Resepi Telur Rebus Berdaging Pada kali ini saya kongsikan pula resepi mudah sebagai lauk sampingan makan tengah hari atau malam anda, dengan menggunakan bahan dari keluaran syarikat RAMLY FOOD PROCESSING SDN BHD. TELUR REBUS BERDAGING A:  5 … Read More
  • "Orang Putih" yang pertama kali makan durian   "On a recent trip to Malaysia I was told about the infamous durian fruit.  On my last night there I was taken to a durian stand to taste it for the first time..." -Adam Helweh Durian adalah dianggap oleh ma… Read More
  • Battle of Burger Bakar : jenama burger bakar di Malaysia Sebelum ini rakyat Malaysia terutamanya di negeri Melaka dilanda "musim coconut shake". Dilihat jenama Coconut Shake Klebang mendominasi pasaran.  Namun keghairahannya kini seperti sudah kembali reda.  Kini selu… Read More
  • Zam Burger Bakar & Western Foods (Melaka)   Mohammed Zamri atau lebih dikenali sebagai Zam di kalangan rakan-rakan adalah peniaga sepenuh masa di Pasar Tani UTC Melaka, Jalan Hang Tuah, Melaka.  Beliau adalah seorang belia Melayu yang bercita-cita tinggi… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan