15 negara terkaya dalam senarai Forbes 2012


Tiga negara di timur dan tenggara Asia yang semakin membangun ekonominya berjaya masuk ke senarai 15 negara paling kaya di dunia.

Singapura mendapat tempat ke tiga, Brunei mendapat tempat ke lima dan Hong Kong menduduki tempat ke lapan dalam senarai penilaian tahun 2012 majalah Forbes dalam kategori negara-negara terkaya di Dunia .

Forbes berkata ia dinilai melalui keluaran dalam negara kasar (KDNK) per kapita dari kuasa beli 182 negara. " PPP ( membeli - kuasa pariti ) terlaras KDNK, disukai oleh ahli ekonomi apabila membuat perbandingan antarabangsa , mengambil kira kos relatif kadar inflasi hidup dan bukan hanya kadar pertukaran, yang boleh memutarbelitkan perbezaan sebenar dalam bernilai, " menurut laporan Forbes. Ia menggunakan data Tabung Kewangan Antarabangsa dari tahun 2010 .Forbes berkata banyak negara yang paling berada, bergantung kepada sumber asli untuk mengisi tabung mereka.

Seperti minyak dan gas asli yang kaya dengan Brunei, Norway, yang berada di tempat keempat , adalah salah satu pengeksport gas terbesar di dunia dan bergantung kepada sumber-sumber yang berkaitan dengan petroleum selama lebih separuh daripada eksport.
Tiga negara-negara Timur Tengah - Qatar, Emiriah Arab Bersatu dan Kuwait - bank kepada minyak dan gas untuk kira-kira 1 /4 daripada ekonomi masing-masing.

Singapura dan Hong Kong berjaya ke senarai di akaun teknologi dan kewangan perkhidmatan mereka.Forbes juga menyatakan bahawa kekayaan di sesetengah negara tidak sama rata , memetik kes Qatar, iaitu di atas senarai.

" Di Qatar , sebagai contoh, cara ia diagihkan adalah sangat tidak sama rata, dan banyak penduduk sebenarnya sangat miskin. KDNK adalah tinggi kerana hasil minyak . Qatar  yang akan menjadi tuan rumah 2022 Bola sepak Piala Dunia dan juga dalam berjalan untuk 2020 Sukan Olimpik , telah menjadi pelabur berprofil tinggi sejak kebelakangan ini. Sesetengah syarikat Qatar mempunyai pelaburan di Filipina, termasuk Liberty Telekomunikasi , yang telah melancarkan perkhidmatan jalur lebar
wi-tribe.
 
Berikut adalah yang lain daripada 15 negara terkaya dalam senarai Forbes :*
-Terjemahan dari "Google Translate"
-Sila rujuk pada artikel asal  "The World's Richest Countrie"
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts