Bisnes Prepaid ONEXOX - Pakej Modal RM602.00

http://1xox.biz/ictniaga

Salam sejahtera....

Terima kasih kerana anda meng-klik pautan artikel berkenaan dengan peluang berniaga dengan prepaid ONEXOX. Dalam artikel ini akan menerangkan bagaimanakah cara utk menjadi usahawan ONEXOX.
 

1) Mula-mula sekali anda perlu mendaftar sebagai pengguna ONEXOX terlebih dahulu....Anda boleh memilih nombor baru atau juga boleh MENGEKALKAN NOMBOR LAMA. 

*Untuk mendaftar sebagai pengguna, Harga sim card : RM10.00 sahaja.


2)  Daftar sebagai  SUB-DEALER . PROSES PERMOHONAN MENGAMBIL MASA 5 HARI BEKERJA. Modal permulaan untuk pakej ini ialah 50 keping simkad dengan harga RM602.00.

Pecahan RM602 adalah seperti berikut:-
 
1. RM50 - Yuran
2. RM95 - Kredit e-recharge bernilai RM100 (rebate 5%)
3. RM390 - 30 starter pack + 20 MNP sim ( sim tukar line)
4. RM60 - Yuran tahunan dealer hosting
5. RM 7 - Caj kurier dr HQ


3) Setelah mendaftar anda akan menerima email/sms ID dan password untuk 2 back office:-

A. Onesys - Sistem ONEXOX yg anda gunakan utk melihat incentive, hiraki, topup
http://onesys.onexox.my/index.php


B. POS XOX - Sistem utk anda mendaftar pengguna2 baru, mnp, semak status pendaftaran https://pos.xox.com.my


Setelah anda menerima kesemua diatas (termasuk 50 simkad + e-recharge) anda sudah boleh mulakan bisnes ini...

4) Sebagai sub-dealer, SETIAP pengguna yg anda daftarkan, anda akan menerima 10% incentive topup dari nilai topup customer2 anda.


Contoh:-100 user x RM50 (anggaran topup bulanan) = RM5000 x 10% = RM500 incentive anda yg akan dimasukkan ke akaun bank anda setiap 15hb-18hb bulan berikutnya...

5) Setelah anda mempunyai 20 org pengguna anda sudah LAYAK utk melantik sub-dealer/rakaniaga baru dan berpotensi utk menikmati overiding level 2-4 seperti dibawah. 


LEVEL 1 - 10% LEVEL 2- 2% LEVEL 3 -2% LEVEL 4 -1%
 

TIDAK TERMASUK UNTUNG RUNCIT E-RECHARGE.INSENTIF INI BERTERUSAN SELAGI CUSTOMER ANDA MENGGUNAKAN LINE ONEXOX!!!RINGKASNYA, ANDA HANYA JUAL SEKALI TAPI PENDAPATAN ANDA BERKALI2 SETIAP KALI MEREKA TOPUP. 


6) Apabila anda sudah mempunyai 50 org pengguna (termasuk dr UGU) status anda akan bertukar kpd DEALER..SYARIKAT CUMA MEMERLUKAN 2000 ORANG DEALER YANG KOMITED SAHAJA....BERMULANYA KERJAYA ANDA DI ONEXOX 


7) Seterusnya apabila anda sudah mempunyai 15 DEALER di Level 1, anda akan DITAWARKAN status AREA DISTRIBUTOR dimana anda berpotensi menjana income 4 angka seminggu tidak termasuk incentive 4 level diatas... Dimana, tugas anda selepas itu hanya SUPPLY SIMKAD kpd sub2 & dealer2 anda dan dealer2 berhampiran. 

Untuk maklumat lanjut dan pra pendaftaran percuma, 
lawatilah laman web berikut dengan klik :-


http://1xox.biz/ictniaga


*MAKLUMAT TERKINI*
15/10/2015

-Untuk mereka yang berminat menjadi usahawan mini telco bersama OneXOX, kini OneXOX telah menawarkan pakej Dealer berharga RM278.00 dan pakej Subdealer bernilai RM90.00 sahaja.

-Klik link berikut untuk maklumat lanjut :

Facebook Fan Page : Onexox Tanjung Rimau

Blog : Onexoxtr


Bisnes Prepaid ONEXOX - Pakej Modal RM290.00

http://1xox.biz/ictniaga

Salam sejahtera....

Terima kasih kerana anda meng-klik pautan artikel berkenaan dengan peluang berniaga dengan prepaid ONEXOX. Dalam artikel ini akan menerangkan bagaimanakah cara utk menjadi usahawan ONEXOX.

Mula-mula sekali anda perlu mendaftar sebagai pengguna ONEXOX terlebih dahulu....Anda boleh memilih nombor baru atau juga boleh MENGEKALKAN NOMBOR LAMA. 

*Untuk mendaftar sebagai pengguna, Harga sim card : RM10.00 sahaja.

Kemudian anda bolehlah mendaftar sebagai sub-dealer dengan bayaran serendah RM290 sahaja. Berikut adalah pecahan kos yang berkaitan :

1). 10 Simkad - harga beli RM7.80 harga jual RM10.00 ringgit 

2). E-Recharge RM 100 ringgit utk dijual. (Kos RM95 ringgit - 5% margin) 

3). Akses sistem dealer utk membuat pendaftaran pelanggan dan membuat MNP :

a- Onesys - Sistem ONEXOX yang anda gunakan utk melihat incentive, hiraki, topup dan lain-lain.
b- POS XOX - Sistem untuk anda mendaftar pengguna baru, semak status pendaftaran dan lain-lain.

Setelah anda menerima kesemua di atas, anda sudah boleh mulakan bisnes ini. Sebagai sub-dealer anda akan menerima 10% insentif topup dari nilai topup pengguna

Contoh :-

100 user x RM50 (topup bulanan) = RM5000 x 10% = RM500 insentif Tuan yg akan diberikan kepada Tuan setiap 15hb (hari bekerja) pada bulan berikutnya...

Setelah anda mempunyai 20 orang pengguna + RM10 topup, anda akan dinaikkan ke status DEALER dan layak untuk melantik sub-dealer baru serta layak untuk menerima insentif berikutnya :-

Level 1 = 10%
Level 2 = 2%
Level 3 = 2%
Level 4 = 1%


PERLU ANDA INGAT BAHAWA SEMUA INSENTIF INI AKAN BERTERUSAN SELAGI CUSTOMER anda MENGGUNAKAN TALIAN ONEXOX!!!

Sekiranya anda seorang yg aktif, pihak pengurusan ONEXOX akan menilai untuk melihat samada anda layak untuk dinaikkan ke status AREA DEALER pula. Dimana potensinya BESAR & LEBIH LUMAYAN!!!

Anda boleh lawati laman web seperti di bawah untuk maklumat lanjut berkenaan perkhidmatan yang ditawarkan...

http://1xox.biz/ictniaga ( untuk daftar serta beli kad sim sebagai pengguna dan peniaga)

http://duniaprepaid.com/hop.php?ref=ictniaga ( untuk daftar sebagai ejen affiliate sahaja)


*MAKLUMAT TERKINI*
15/10/2015

-Untuk mereka yang berminat menjadi usahawan mini telco bersama OneXOX, kini OneXOX telah menawarkan pakej Dealer berharga RM278.00 dan pakej Subdealer bernilai RM90.00 sahaja.

-Klik link berikut untuk maklumat lanjut :

Facebook Fan Page : Onexox Tanjung Rimau

Blog : Onexoxtr





One XOX Prepaid : Penjimatan telus - Guna & Berniaga untung berganda

http://1xox.biz/ictniaga
http://1xox.biz/ictniaga (daftar sebagai pengguna dan peniaga)
http://duniaprepaid.com/hop.php?ref=ictniaga (daftar sebagai ejen affiliate)


Salam sejahtera.

Baru-baru ini saya telah membeli kad sim pra bayar dari syarikat ONE XOX Sdn Bhd.  Ia adalah sebuah syarikat milik 100% bumiputera yang menawarkan pelan perkhidmatan telekomunikasi sama seperti syarikat telekomunikasi sedia ada seperti Maxis, Celcom, Digi, Tunetalk, Happy dan lain-lain.

ONE XOX Sdn Bhd merupakan Anak syarikat XOX Com Berhad (Public Listed Company),penyedia rangkaian : XOX Produk (pelan dan perkhidmatan). ONEXOX menjadi satu-satunya telco yang lebih telus serta tiada caj-caj tersembunyi seperti yang telah menjadi isu di kalangan pengguna pra bayar di Malaysia.

Saya ini bukanlah jenis yang mudah menerima apa-apa iklan peluang perniagaan atau promosi sim card tertentu. Telah berapa banyak produk yang datang kepada saya, namun semuanya saya tolak sehinggalah qalbu saya terbuka untuk memilih dan mencuba OneXOX prepaid.

Selain dari pelbagai penjimatan dan kelebihan yang belum pernah ada di mana-mana syarikat penyedia telekomunikasi, OneXOX turut memberi peluang kepada para pengguna untuk menjalankan perniagaan dalam sektor telekomuniasi dengan lebih mudah walaupun anda tiada kedai atau premis perniagaan.

Melalui OneXOX, anda boleh memilih sama ada ingin menjadi pengguna biasa, ejen affiliate mahupun usahawan prabayar.



Berikut adalah penerangan bagaimana kita boleh berniaga dengan kad sim OneXOX dan mendapat penjimatan yang maksimum dnegan menggunakannya :


Bagaimana utk menjadi usahawan OneXOX

1) Pertama  anda perlu jadi pengguna OneXOX dahulu.... Anda boleh pilih nombor baru atau anda boleh KEKALKAN NOMBOR LAMA.

2) Daftar sebagai  SUB-DEALER . PROSES PERMOHONAN MENGAMBIL MASA 5 HARI BEKERJA Modal permulaan untuk 10 keping ialah RM290, walaubagaimanapun saya syorkan ambil 50 keping simkad dengan harga RM602.

Pecahan RM602 adalah seperti berikut:-
1. RM50 - Yuran
2. RM95 - Kredit e-recharge bernilai RM100 (rebate 5%)
3. RM390 - 30 starter pack + 20 MNP sim ( sim tukar line)
4. RM60 - Yuran tahunan dealer hosting
5. RM 7 - Caj kurier dr HQ

Setelah mendaftar anda akan menerima email/sms ID & password utk 2 back office:-A. Onesys - Sistem ONEXOX yg anda gunakan utk melihat incentive, hiraki, topup
http://onesys.onexox.my/index.php

B. POS XOX - Sistem utk anda mendaftar pengguna2 baru, mnp, semak status pendaftaran
https://pos.xox.com.my

Setelah anda menerima kesemua diatas (termasuk 50 simkad + e-recharge) anda sudah boleh mulakan bisnes ini...4) Sebagai sub-dealer, SETIAP pengguna yg anda daftarkan, anda akan menerima 10% incentive topup dari nilai topup customer2 anda.

Contoh:-100 user x RM50 (anggaran topup bulanan) = RM5000 x 10% = RM500 incentive anda yg akan dimasukkan ke akaun bank anda setiap 15hb-18hb bulan berikutnya...5) Setelah anda mempunyai 20 org pengguna anda sudah LAYAK utk melantik sub-dealer/rakaniaga baru dan berpotensi utk menikmati overiding level 2-4 spt dibawah.

LEVEL 1 - 10%
LEVEL 2- 2%
LEVEL 3 -2%
LEVEL 4 -1%

TIDAK TERMASUK UNTUNG RUNCIT E-RECHARGE.INSENTIF INI BERTERUSAN SELAGI CUSTOMER ANDA MENGGUNAKAN LINE ONEXOX!!!RINGKASNYA, ANDA HANYA JUAL SEKALI TP PENDAPATAN ANDA BERKALI2 SETIAP KALI MEREKA TOPUP.

6) Apabila anda sudah mempunyai 50 org pengguna (termasuk dr UGU) status anda akan bertukar kpd DEALER..SYARIKAT CUMA MEMERLUKAN 2000 ORG DEALER YG KOMITED SAHAJA....BERMULANYA KERJAYA ANDA DI ONEXOX

7) Seterusnya apabila anda sudah mempunyai 15 DEALER di Level 1, anda akan DITAWARKAN status AREA DISTRIBUTOR dimana anda berpotensi menjana income 4 angka seminggu tidak termasuk incentive 4 level diatas... Dimana, tugas anda selepas itu hanya SUPPLY SIMKAD kpd sub2 & dealer2 anda dan dealer2 berhampiran.

8) Master Distributor - Achieve yg atas2 dulu,

WEBSITE  UNTUK MAKLUMAT LANJUT DAN MENDAFTAR PERNIAGAAN ONEXOX

http://1xox.biz/ictniaga (daftar sebagai pengguna dan peniaga)
http://duniaprepaid.com/hop.php?ref=ictniaga (daftar sebagai ejen affiliate)



*MAKLUMAT TERKINI*
15/10/2015

-Untuk mereka yang berminat menjadi usahawan mini telco bersama OneXOX, kini OneXOX telah menawarkan pakej Dealer berharga RM278.00 dan pakej Subdealer bernilai RM90.00 sahaja.

-Klik link berikut untuk maklumat lanjut :

Facebook Fan Page : Onexox Tanjung Rimau

Blog : Onexoxtr




Penipuan kad kredit dan duit bank yang nampak macam "real"


Sindiket penipuan kad kredit ataupun kad debit telah berleluasa sejak kebelakangan ini dan kaedah penipuan pula semakin lick dan canggih. Ramai yang sudah menjadi mangsa penipuan sindiket seperti ini

Masih ramai orang awam yang alpa dan mudah terperdaya dengan panggilan yang menjanjikan sesuatu keuntungan atau menyatakan akaun kad kredit atau bank anda dicerobohi atau bermasalah. Dan akibatnya, wang di dalam bank lepas entah kemana.

Berikut saya kongsikan semula kisah benar yang dikatakan telah berlaku pada 10 September 2014.  Cerita asal dikongsi oleh seseorang yang bernama Hjh Roslinda Tajul Ariffin.  Saya tidak mengubah sebarang perkataan atau ayat dari sumber asal...   :


Terima call dr RHB auto answering machine 03-92852233..mengatakan saya ada buat transaksi rm3200 dan diberi 3 pilihan- confirmkan,batalkan atau bercakap dgn operator, saya pilih utk bercakap dgn operator dan disambungkan ke RHB CUSTOMER SERVICE. Pegawai RHB yang bernama ‘Danny’ bertanyakan isu dan minta saya berikan nama dan no.ic. Saya sampaikan maklumat tersebut dan maklumkan kepada mrk yg saya tak pernah ada sebarang akaun dgn RHB. Mula2 saya agak sceptical nak reveal nama dan ic, tp setelah diberitau utk disemak akan status dgn kecurian maklumat peribadi pada bank negara, saya pun beri nama dan no.ic.

Kemudian, pegawai tersebut memaklumkan kepada saya yg kad kredit RHB VISA GOLD CARD telah dimohon atas nama saya di RHB Bukit Bintang pada 1/7/2014. Tunggakan sebanyak RM6320 dan maklumat ttg bil telah dihantar ke alamat berikut : No.20, Jalan PU 7/2, Pusat Bandar Puchong Utama. (Saya baru check selepas kejadian dan ini alamat company CleanPro Sdn Bhd).

Saya mula panik dan saya minta dia batalkan kredit kad tersebut memandangkan memang sah bukan milik saya. Katanya transaksi telah dibuat di KLIA pagi dan ia akan dibatalkan.Kad kredit tersebut akan dibekukan tetapi perlu mendapat pengesahan daripada Bank Negara atas laporan maklumat peribadi saya telah dicuri.

Kemudian, pegawai tersebut menyambungkan saya kepada rangkaian Bank Negara bahagian siasatan utk tindakan seterusnya.Tetapi sebelum itu, pegawai tersebut telah dapatkan semua maklumat tentang perihal banking saya (berapa kad kredit yang masih aktif, akaun apa yg aktif, asb, akaun anak2, company acct dan sebagainya).Katanya data tersebut diperlukan untuk lodge report pada bank negara. Atas sebab saya mahu kes ink diselesaikan dengan segera, saya telah beri maklumat bank apa dan jumlah anggaran di dalam akaun tersebut tetapi bukannya no.akaun dan no.pin. Semua perbualan tersebut katanya telah dirakam untuk bukti mahkamah kelak dalam membantu kes siasatan kecurian maklumat peribadi saya ini. Setelah selesai, saya diberikan satu no. kes PKP100221B. 

Saya juga telah ditanya -ada sesiapa yang disyaki dan tolong jangan sebarkan perkara ini kepada pihak ketiga untuk tidak menjejaskan siasatan. Saya juga dinasihatkan agar beri maklumat yang sahih dan jangan terlibat dalam pemalsuan apa2 data kerana hukumannya sangat berat mengikut akta yang disebutkan. Setelah selesai, saya diberitahu, seorang pegawai siasatan bank negara akan hubungi saya dan minta saya beri no.kes.Saya kemudian tamatkan perbualan saya dengan pegawai RHB bank tersebut. Selang 5 minit, saya terima panggilan dari seorang pegawai kononnya dr bank negara bernama felix untuk siasat kes saya. No.tel 0321760366. Saya telah diminta untuk beri no.kes.

Kemudian, dia memberitahu saya siasatan penuh akan dijalankan dalam masa 3 hari dan saya tidak boleh membuat apa2 transaksi perbankan sepanjang tempoh tersebut untuk tidak menganggu siasatan. Semua maklumat perbankan saya juga katanya akan dilindungi oleh satu polisi perlindungan daripada Bank Negara selama 3 hari siasatan tanpa apa2 bayaran tambahan.

Polisi tersebut diperlukan untuk membayar ganti rugi sekiranya berlaku apa2 kerugian di pihak saya dalam tempoh siasatan dijalankan. Tetapi untuk mengaktifkan polisi tersebut, saya diminta untuk memindahkan semua wang di dalam akaun2 saya yang lain ke dalam satu akaun simpanan saya.Hanya perlu tinggalkan RM50 bagi setiap akaun yang lain.Selebihnya perlu diletakkan ke dalam akaun simpanan saya yang kebetulan di Maybank. 

Saya di minta untuk berbuat segera bagi mempercepatkan siasatan. Saya panik dan terus bergegas pulang ke rumah dan ambil segala buku simpanan yang melibatkan akaun simpanan asb dan asw anak2 saya. Talian telefon tidak dimatikan kerana katanya sgt urgent, so pegawai tersebut akan tunggu di talian sehingga saya pindahkan kesemuanya ke dalam satu akaun.

Selepas dptkan buku2 akaun tersebut, saya bergegas semula ke Maybank berhampiran, saya diminta untuk mengambil no.dan memberitahu kepada pegawai bank negara tersebut berapa no lagi di depan, kaunter berapa dan pegawai yg bertugas. Setelah isi borang, saya ambil no dan tunggu di kaunter sementara pegawai bank negara tersebut menunggu di talian.

Sewaktu itu, saya no 2056 dan ada 4 no di dpn saya. Tetapi saya tergerak hati dan timbul keraguan bila pegawai tersebut memaklumkan kepada saya , sekiranya pegawai bank tanya kenapa semuanya perlu dipindahkan, jangan beritahu apa2 dan hanya cakap ianya kes kecemasan.

Saya juga ada bertanya, boleh kah saya simpan semua sebagai cash dan tidak memasukkan ke dalam akaum simpanan tersebut, tetapi dia kata tak boleh kerana nanti tak dapat nak aktifkan polisi tersebut.Ada tinggal satu no saja lagi di depan, saya tergerak hati untuk check website bank negara.Pada awalnya, saya dah start ragu kerana memang no.telefon berbeza dan memang apa yang disebutkan dalam unauthorised debit and credit card adalah sama modus operandinya dgn apa yang saya sedang hadapi.

Saya tak sedap hati dan terus keluar dari bank dan menamatkan panggilan. Pegawai tersebut cuba call saya berkali2 tetapi saya tidak angkat. Saya hubungi no. telefon bantuan/aduan bank negara 1300885465 dan menanyakan tentanga apa yang telah saya hadapi, pegawai tersebut terus menanyakan saya-adakah saya telah buat apa2 transaksi? bila saya katakan belum, dia pun bunyi sangat lega dan katanya itu adalah modus operandi scam masa kini dan dah ramai yang terkena tetapi selalunya selepas buat transaksi, baru nak hubungi bank negara untuk tanya kesahihan.

Oleh kerana saya tak beritau apa2 maklumat tentang no akaun dan tidak buat apa2 transaksi lagi, katanya masih terselamat tetapi disyorkan untuk buat laporan polis dan tolong sebarkan hal ini kepada umum sebagai
peringatan.
JADI SAYA HARAP ANDA SEMUA DAPAT BANTU SAYA UNTUK SEBARKAN CERITA DARI PENGALAMAN SEBENAR SAYA INI..KEPADA AHLI KELUARGA, RAKAN TERDEKAT DAN SESIAPA SAHAJA.. Agar kita semua akan sentiasa berada di bawah lindungannya. Terima kasih.Syukur Ya Allah, Syukur Alhamdulilillah..


*Sumber asal dikongsi dari aplikasi Whatsapp


Resepi Florentine Cookies


Bahan-bahan

3 cawan tepung florenta
1/2 cawan biji bunga matahari hijau*
1/2 cawan biji bunga matahari putih*
1/2 cawan kuaci hitam*
>>>boleh juga gunakan apa sahaja kekacang yang sesuai

Cara Pembuatan :


1.Bakar sekejap semua bahan yang bertanda* selama 5 minit di dalam oven dengan suhu 150 darjah celsius. 

2.Kemudian semasa masih panas lagi satukan didalam satu bekas dengan tepung florenta pastikan semuanya bersalut.

2.Alas loyang 4 segi dengan kertas minyak.Masukkan semua bahan tadi dan tekan biar padat dan nipis di dalam loyang dengan menggunakan senduk nasi.


3.Bakar semula selama 10 minit dengan suhu 150 darjah celsius atau hingga karamel nampak keperang-perangan.
 

4.Potong cookies ini dengan pemotong pizza semasa masih panas dan simpan dalam bekas kedap udara.


Kerja Kosong : pembantu pejabat di Suara Keadilan


KUALA LUMPUR, 18 SEPTEMBER 2014 :  Suara Keadilan, akhbar rasmi Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) memerlukan seorang pembantu pejabat merangkap penghantar barang (despatch) seberapa segera.

Kelayakan minimum adalah Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) serta boleh menggunakan Microsoft Office. Selain itu, perlu bertanggungjawab dalam menjalankan tugas.

Kepada yang berminat boleh email resume kepada :  manez99@yahoo.com atau hubungi 03 9221 1045 bercakap dengan Puan Linda untuk sesi temuduga.

BDSM : kegilaan nafsu melampau



BDSM adalah pelbagai amalan erotik melibatkan penguasaan dan penyerahan, peranan bermain, sekatan, dan lain-lain kesanggupan diri. Memandangkan ia mengandungi pelbagai jenis amalan, kemasukannya dalam masyarakat, perkembangan budaya BDSM biasanya bergantung kepada pengenalan diri dan berkongsi pengalaman.

BDSM diterima secara umum sebagai singkatan untuk:

Bondage - iaitu menahan diri daripada apa-apa jenis; yang paling biasa adalah tali ikatan, tetapi ia juga boleh termasuk tudung sutera, abah-abah kulit, rantai, belenggu, dan juga jenis pakaian seperti korset dan tudung.

Disiplin - penggunaan hukuman sempena peraturan tingkah laku
 
Dominance and submission - apabila satu pasangan mengambil kawalan ke atas yang lain, tetapi hanya dengan keizinan dimaklumkan mengenai "patuh" arahan pasangan. Ada juga yang merujuk kepada ini sebagai "pertukaran kuasa."

SadoMasochism - keseronokan seksual dari sama ada pahit atau mengalami kesakitan dan penderitaan. Satu soalan yang biasa ditanya oleh mereka yang baru ialah: Bagaimana sesiapa sahaja boleh suka untuk mengalami kesakitan?
.

Bagi sesetengah orang, sakit secara langsung adalah erotik. Contohnya sesetengah orang mempunyai kepuasan seks daripada disebat bahagian punggung atau kemaluan dan puting buah dada yang disepit dengan penyepit baju. Bagi yang lain pula, sakit sering disertai dengan tindak balas kimia dalaman, terutamanya pelepasan bahan kimia otak dipanggil endorfin.

Boleh disimpulkan bahawa BDSM ialah suatu hobi atau prilaku seks yang ganas dan adakalanya melampui batas kemanusiaan.

Sifat ihsan di akhir zaman


Firman ALLAH SWT yang bermaksud : 

“Berbuat baiklah (kepada hamba Allah) seperti mana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmat-Nya yang melimpah-limpah).” (Surah al-Qasas, ayat 77)

Konsep ihsan bukan sekadar memelihara hubungan baik dengan Allah dalam urusan ibadat semata-mata kerana ihsan turut merangkumi setiap perlakuan sesama manusia sama ada bersangkutan perkara duniawi mahupun ukhrawi.

Setiap Muslim dituntut berihsan dalam urusan kehidupan seperti solat, puasa, zakat dan sebagainya, bahkan dalam urusan muamalat seperti kekeluargaan, kemasyarakatan, kebudayaan dan politik.

Di dalam dunia akhir zaman ini, yang sering kita dengar adalah kekejaman manusia dan penindasan serta kezaliman yang dilihat mengabaikan rasa belas ihsan dan prikemanusiaan.  Namun sebenarnya di dalam kemerosotan nilai akhlak, masih ada insan yang berhati mulia yang sanggup berkorban untuk membantu insan yang lain, sebagaimana yang diperlihatkan melalui rakaman video di bawah ini :







*Sebahagian kecil sumber dari :  CAHAYA KEHIDUPAN TAUHID

Makna dan sebab Hari Malaysia


Mengapa Hari Malaysia diraikan

Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Malaya, Borneo Utara, Sarawak, dan Singapura bagi membentuk Malaysia.

Pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan ke-6. Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan ke 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak.

Hari Malaysia merupakan cuti am di negeri Sabah sempena hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri. Ia bukan merupakan cuti am di Sarawak dan Semenanjung Malaysia.  Mulai tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti am di semua negeri di Malaysia.


Mencari Nilai Hari Malaysia


TANGGAL 16 September tahun ini, usia Malaysia sebenarnya baharu mencecah 46 tahun. Tarikh ini pada tahun 1963, Persekutuan Malaysia dirasmikan penubuhannya serta diisytiharkan oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Perdana Menteri Malaysia ketika itu.

Perisytiharan dibuat di Stadium Merdeka disaksikan oleh Yang di-Pertuan Agong, Raja-Raja Melayu, Gabenor-Gabenor Pulau Pinang, Melaka, Sarawak dan Sabah serta 30 ribu rakyat jelata.Penubuhan Persekutuan Malaysia ditentang hebat oleh Indonesia dan Filipina. Indonesia tidak senang dengan penubuhan Persekutuan Malaysia lantas, melancarkan konfrantasi ketenteraan di bawah slogan "Ganyang Malaysia" yang berlanjutan sehingga tahun 1966.

Filipina pula menuntut haknya ke atas Sabah atas hujahan perjanjian yang dimeterai antara Kesultanan Sulu dengan pihak British. Brunei yang turut termasuk dalam rancangan penubuhan Persekutuan Malaysia membatalkan penyertaannya setelah berdepan dengan pemberontakan besar-besaran di Brunei oleh Sheikh Azhari pada penghujung 1962.

Sekalipun begitu, akhirnya pada 9 Julai 1963, Perjanjian penubuhan Persekutuan Malaysia dimeterai di London hanya setelah Laporan Suruhanjaya Cobbold yang dikeluarkan menyatakan, lebih 80 peratus rakyat Sarawak dan Sabah bersetuju dengan cadangan kemerdekaan melalui penggabungan bersama Persekutuan Tanah Melayu.

Tarikh perasmian pengisytiharan Persekutuan Malaysia telah ditangguhkan daripada 1 Jun 1963 ke 31 Ogos 1963 kerana menunggu Laporan Suruhanjaya Cobbold. Namun tarikh tersebut pula ditangguhkan setelah Indonesia dan Filipina emperhebatkan tentangan mereka terhadap penubuhan Persekutuan Malaysia.  Dan akhirnya 16 September 1963 menjadi hari secara rasminya Persekutuan Malaysia ditubuhkan.



Sumber : Google Malaysia

Bersedekah dengan lebih kreatif

 

Sedekah mempunyai banyak manfaat, antaranya dimurahkan rezeki, ditolak bala dan sebagainya. Orang yang dalam keadaan miskin, susah dan sukar mendapat rezeki digalakkan bersedekah supaya dapat rezeki yang luas.

Konsep bersedekah dan pengertiannya adalah lebih luas dari apa yang disangkakan oleh sebilangan dari masyarakat kita.  Ia lebih dari sekadar harta benda dan wang. Contohnya seperti idea, pendapat dan tenaga.  Yang paling mudah dalam perihal bersedekah ialah senyuman yang ikhlas.

Berikut adalah contoh-contoh "bersedekah" dalam erti kata yang lebih kreatif dan mungkin tidak terlintas di fikiran sebelum ini.... :

- Susun selipar atau kasut orang yang pergi ke masjid atau surau siap sedia menghala ke arah jalan. Supaya memudahkan orang untuk memakainya tanpa perlu memusingkan badannya seperti selalu.

- Sambil duduk-duduk di atas karpet masjid atau surau ketika mendengar kuliah atau tazkirah, carilah sampah-sampah kecil seperti benang stokin orang, batu-batu kecil dan seumpamanya masukkan dalam poket anda sementara. Kemudian buang dalam tong sampah bila kita keluar masjid atau surau tersebut.

- Lepas makan, basuh pinggan sendiri. Kalau ada pinggan mangkuk yang kotor dan tidak di basuh oleh room mate basuhkan sajalah tanpa banyak merungut.

- Beli minyak wangi, tasbih, sejadah atau al-quran dan letakkan di masjid, surau atau musolla di pasaraya atau di R & R.

- Belilah beberapa buah kerusi lipat yang berkualiti, dan letakkan d dalam masjid.

- Beli makanan khas untuk burung-burung ada dijual di kedat pets. Letakkan pada bekas yang khas dan gantung di pokok bunga. Anda akan seronok melihat burung warna-warni berkicau riang tanda bersyukur.

- Setiap kali dapat gaji sediakan peruntukan khas untuk d sumbangkan sedikit kpd anak yatim atau fakir miskin. Atau simpan untuk dimasukkan ke dalam tabung masjid pada hari Jumaat nanti.

- Sambil anda duduk mencangkung di tandas awam seperti di stesyen minyak, apa salahnya anda ambil hos getah pancutkan air bersihkan lantai tandas tersebut.

- Berhenti di simpang yang tiada lampu isyarat, berilah orang lain jalan dahulu. Jika ada kenderaan dari arah belakang memberi isyarat untuk memotong kita, beri sajalah sebab mungkin dia dalam keadaan kecemasan atau tergesa-gesa sakit perut nak terbuang air besar ke, nak terkucil ke...

Jangan Lakukan Perkara Ini Semasa Tidur


Mendapat tidur yang cukup adalah penting dalam tumbesaran bayi, kanak-kanak malah orang dewasa. Ini kerana semasa tidur, tubuh secara automasi akan memperbaiki sel-sel dalam badan dan menggantikannya kepada sel-sel yang baru.  

Proses ini biasanya akan dapat dilakukan hanya semasa anda sedang tidur. Maka saya nasihatkan pada anda agar "Jangan Lakukan Ini Semasa Tidur !!!".

1. JANGAN TIDUR DENGAN JAM TANGAN
-Jam tangan boleh mengeluarkan satu tahap radioaktif. Walaupun kecil, tetapi jika anda memakai jam tangan anda ke tempat tidur untuk masa yang lama, ia mungkin mempunyai kesan buruk ke atas kesihatan anda.

2. JANGAN TIDUR DENGAN TELEFON
-Meletakkan telefon di sebelah katil anda atau mana-mana sahaja berhampiran anda adalah tidak digalakkan. Walaupun sebahagian daripada kita akan menggunakan telefon sebagai jam penggera, tetapi sila meletakkan telefon sejauh mungkin. 

-Para saintis telah membuktikan bahawa barangan elektrik termasuk telefon dan televisyen mudah alih memancarkan gelombang magnetik apabila digunakan. Gelombang ini boleh menyebabkan gangguan kepada sistem saraf kita. Oleh itu jika anda perlu untuk meletakkan telefon bimbit anda berhampiran anda, tutup suisnya terlebih dahulu.

3. JANGAN TIDUR DENGAN SOLEKAN WAJAH
-Orang yang tidur dengan make up mungkin mempunyai masalah kulit dalam jangka masa panjang. Tidur dengan make up akan menyebabkan kulit mengalami kesukaran untuk bernafas dan masalah dalam berpeluh. Anda juga akan memerlukan masa yang lebih lama untuk benar-benar.

4 JANGAN TIDUR DENGAN COLI
-Ahli-ahli sains di Amerika telah menemui orang-orang yang memakai coli lebih daripada 12 jam mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat kanser payudara. Oleh itu, pergilah tidur tanpanya.

5. JANGAN TIDUR DENGAN ISTERI ORANG LAIN
-Dikuatiri a
nda tidak boleh bangun lagi selepas itu.

Promosi

Babab.net