Bersedekah dengan lebih kreatif

 

Sedekah mempunyai banyak manfaat, antaranya dimurahkan rezeki, ditolak bala dan sebagainya. Orang yang dalam keadaan miskin, susah dan sukar mendapat rezeki digalakkan bersedekah supaya dapat rezeki yang luas.

Konsep bersedekah dan pengertiannya adalah lebih luas dari apa yang disangkakan oleh sebilangan dari masyarakat kita.  Ia lebih dari sekadar harta benda dan wang. Contohnya seperti idea, pendapat dan tenaga.  Yang paling mudah dalam perihal bersedekah ialah senyuman yang ikhlas.

Berikut adalah contoh-contoh "bersedekah" dalam erti kata yang lebih kreatif dan mungkin tidak terlintas di fikiran sebelum ini.... :

- Susun selipar atau kasut orang yang pergi ke masjid atau surau siap sedia menghala ke arah jalan. Supaya memudahkan orang untuk memakainya tanpa perlu memusingkan badannya seperti selalu.

- Sambil duduk-duduk di atas karpet masjid atau surau ketika mendengar kuliah atau tazkirah, carilah sampah-sampah kecil seperti benang stokin orang, batu-batu kecil dan seumpamanya masukkan dalam poket anda sementara. Kemudian buang dalam tong sampah bila kita keluar masjid atau surau tersebut.

- Lepas makan, basuh pinggan sendiri. Kalau ada pinggan mangkuk yang kotor dan tidak di basuh oleh room mate basuhkan sajalah tanpa banyak merungut.

- Beli minyak wangi, tasbih, sejadah atau al-quran dan letakkan di masjid, surau atau musolla di pasaraya atau di R & R.

- Belilah beberapa buah kerusi lipat yang berkualiti, dan letakkan d dalam masjid.

- Beli makanan khas untuk burung-burung ada dijual di kedat pets. Letakkan pada bekas yang khas dan gantung di pokok bunga. Anda akan seronok melihat burung warna-warni berkicau riang tanda bersyukur.

- Setiap kali dapat gaji sediakan peruntukan khas untuk d sumbangkan sedikit kpd anak yatim atau fakir miskin. Atau simpan untuk dimasukkan ke dalam tabung masjid pada hari Jumaat nanti.

- Sambil anda duduk mencangkung di tandas awam seperti di stesyen minyak, apa salahnya anda ambil hos getah pancutkan air bersihkan lantai tandas tersebut.

- Berhenti di simpang yang tiada lampu isyarat, berilah orang lain jalan dahulu. Jika ada kenderaan dari arah belakang memberi isyarat untuk memotong kita, beri sajalah sebab mungkin dia dalam keadaan kecemasan atau tergesa-gesa sakit perut nak terbuang air besar ke, nak terkucil ke...

Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts