Gelagat penyokong ketika Malaysia kalahkan Singapura


Sememangnya pertembungan antara Singapura dan Malaysia di perlawanan terakhir kumpulan B dalam kejohanan bola sepak AFF Suzuki Cup 2014 amat menggerunkan peminat dan penyokong Harimau Malaya di tanahair.  

Kedua-dua pasukan sangat memerlukan mata untuk menjadi naib juara kumpulan B bagi melayakkan pasukan masing-masing ke peringkat Separuh Akhir. Singapura memerlukan sekurangnya seri manakala Malaysia wajib menang ke atas lawannya itu.

Pelbagai reaksi dari penyokong dan peminat skuad bola sepak Malaysia. Dalam video yang saya kongsikan ini, adalah salah satu dari padanya.  Mungkin ada antara kita yang macam ini semalam.

Secara tidak langsungnya, lagu nyanyian Joe Flizzow dan SonaOne yang bertajuk Apa Khabar dan lagu dari nyanyian Muhammad Taufik bin Batisah bertajuk Awak Kat Mana menjadi lebih popular kerana menjadi bahan lawak ke atas penjaga gol Singapura yang tiada di gawangnya ketika Indra Putra Mahayuddin menjaringkan gol ke tiga untuk skuad bola sepak Harimau Malaya.

Dari sumber di salah satu page Facebook, dikatakan ia dirakankan oleh isteri kepada penyokong berkenaan. Asalnya nak record pengadil tiup wisel penamat. Tapi lain pula yang terakam. Si suami memberi arahan macam dia ada di stadium gamaknya..   :-D


video
Syukur...syukur...syukur ya Allah...

Berikut adalah hasilan kreatif dari penyokong bola sepak Malaysia yang mengedit gambar-gambar yang menjadi viral di internet sejurus selepas tamat perlawanan semalam (29 November 2014) :

Sampaikan si Amir pun terlibat sama....?

Dato' Sri Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak pun dilibatkan juga

Safee Sali pun ada sahamnya juga kerana salah seorang penyokong pasukan bola sepak Singapura memuat naik gambar Safee Sali dan beberapa pemain Harimau Malaya yang sedang menjamu selera di restoran berdekatan dengan hotel penginapan mereka. Dalam gambar itu Safee Sali kelihatan merokok.




Blog list untuk Blogger Melaka


Melaka Blogger (MB) adalah blog yang menerbitkan artikel tertentu yang lebih menjurus kepada aktiviti atau kisah yang berlaku di Melaka atau yang mempunyai kaitan dengan negeri Melaka.

MB juga mengumpulkan blog-blog lain yang mana penulisnya lahir di Melaka ataupun mempunyai alamat kad pengenalan di Melaka, di dalam tiga senarai blog list mengikut daerah di Melaka iaitu daerah Alor Gajah, Melaka Tengah dan Jasin.

Salah satu kebaikan menyertai "blog list" ialah ia dapat meningkatkan ranking sesebuah blog di dalam enjin carian dan memperolehi banyak "back link".  Ia juga boleh dijadikan senarai untuk melakukan aktiviti "blog walking" iaitu melawat pelbagai blog dari satu sumber.

Kini MB telah menjalankan operasi pembersihan pada senarai blog list iaitu mengeluarkan blog-blog yang tidak dikemaskini selama setahun.  Oleh itu ia membuat promosi untuk mencari blogger yang menepati syarat-syarat mudah untuk didaftarkan blog tersebut pada senarai blog yang disediakan.

Untuk mengetahui lebih lanjut dan mendaftar blog list di Melaka Blogger, sila klik pautan di bawah :


Awek cun nyanyi lagu Anggapan Mu


Ramai juga yang berbakat dalam seni suara.Cuma ada di kalangan mereka ini tidak berminat untuk menyertai pertandingan nyanyian secara serius seperti di sesi ujibakat pertandingan nyanyian Mentor atau Akademi Fantasia.

Kalau pertandingan yang tak berbintang atau karaoke di majlis perkahwinan, ramai juga yang tampil ke hadapan.  Malah sesekali saya sendiri ada juga menyanyi di karaoke rumah orang kahwin. Itupun setelah didesak oleh kawan-kawan.

Berkenaan dengan tajuk artikel kali ini, saya kongsikan videoyang merakamkan seorang awek cun menyanyikan lagu Ziana Zain yang bertajuk Anggapanmu. Suaranyapun boleh dikatakan sedap didengar seiring dengan wajahnya yang lawa itu.  Malah adik perempuan kepada kawan sayapun lawa orangnya dan mampu menyanyikan lagu Ziana Zain dengan cemerlang.  Kawan saya itu ialah Naib Juara Bintang Melaka FM tahun 2012.

Sebelum ini ada juga penyanyi yang memiliki suara yang paling hampir dengan Ziana Zain iaitu Izzla yang popular dengan lagu bertajuk Ku kunci rindu buatmu. Dengar khabarnya, Izzla dah kahwin. Harap sesekali dia ada menyanyi di mana-mana acara. Sedap dan merdu suara dia...


video


*Rasa nak berkenalan la.. nak cari jodoh..

Singapura vs Malaysia AFF Suzuki Cup 2014 Group B


Perlawanan ke tiga dalam kumpulan B antara Singapura menentang Malaysia di Singapore National Stadium, pada 29 November 2014, jam 8.00 malam.

Ini adalah perlawanan penting yang merupakan penentuan perjalanan bagi pasukan bola sepak Malaysia yang wajib menang untuk memastikan tempat ke peringkat seterusnya dalam kejohanan dwi tahunan ini.


Masa Pertama



Masa Penuh

Singapura  1  -  3  Malaysia

61' Safee Sali (Malaysia)

83' Khairul Amri (Singapura)

93' Syafiq Rahim (Malaysia)

95' Indra Putra Mahayuddin (Malaysia)
 
Video ringkasan perlawanan :



Piala AFF Suzuki Kumpulan B Malaysia vs Thailand


Keputusan perlawanan kedua Malaysia, yang menentang Thailand (kumpulan B) di Stadium Jalan Besar, Singapura, 26 November 2014.

Tamat
Malaysia  2  -  3  Thailand
28' Gol Malaysia
43' Gol Thailand
61' Gol Malaysia
73' Gol Thailand
91' Gol Thailand
 

Nasihat TMJ pada persatuan bola sepak negeri dan FAM


Berikut merupakan ucapan dari Tunku Mahkota Johor, DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim yang ditujukan untuk pengurusan persatuan bola sepak di Malaysia dan juga kepada pihak FAM.  Ucapan ini dipetik dari laman Facebook JOHOR Southern Tigers

" Kepada rakan-rakan saya dari Persatuan-Persatuan Bolasepak Negeri dan juga dari FAM, bekerja secara telus merupakan satu prinsip yang saya pegang dalam hidup saya. Apabila saya memutuskan untuk berkhidmat untuk Johor sebagai presiden persatuan, saya mempunyai tiga objektif. 

Pertamanya, untuk menyatu-padukan rakyat Johor, keduanya adalah untuk memupuk gaya hidup sihat di kalangan generasi muda dan mengelakkan mereka terjebak dengan gejala negatif, dan ketiganya, adalah untuk membentuk sebuah persatuan bolasepak yang profesional dan berjaya.

Bolasepak merupakan suatu projek jangka panjang, dan memerlukan sifat dinamik serta komitmen yang tinggi daripada individu-individu yang terlibat. Kita perlu hentikan amalan menggunakan bolasepak sebagai batu loncatan politik, dan melihatnya sebagai satu sukan profesional. 

Agenda-agenda tersembunyi dan niat yang buruk tidak membawa sebarang manfaat. Pelaburan strategik, profesionalisme dan integriti merupakan asas bagi pertumbuhan jangka masa panjang.

Kejayaan dicapai apabila seseorang itu menangguhkan kesenangan pada masa kini untuk mengusahakan matlamat jangka panjang...."

-DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor.

Beza lagu Arjuna Beta - Fynn Jamal dengan Riverside - Agnes Obel


Fynn atau nama sebenarnya Nur Affina Yanti Jamalludin, pernah mengeluarkan kenyataan bahawa dia tidak tahu atau pernah kenal lagu Riverside nyanyian Agnes Obel. Kata beliau lagi lagu Arjuna Beta dihasilkan dari  jiwanya yang berkisahkan mengenai anaknya yang mempunyai penyakit jantung dan sesetengah sumber mengatakan bahawa anak angkat Fynn itu mempunyai penyakit autisma.

Yang menjadi isu di kalangan pendengar muzik di Malaysia ialah nilai dan ciri lagu (muzik) yang terdapat pada Arjuna Beta mempunyai persamaan dengan lagu Riverside.  Saya sendiri ada mendengar kedua-dua lagu itu dan mengakui dari segi "mood" dan iramanya ada persamaan  pada beberapa bahagian muzik tersebut.

Mungkin hanya penceritaan dalam lagu Arjuna Beta saja yang berbeza tetapi muzik atau lagunya disadur atau diinspirasikan dari lagu Riverside. Yang menjadi persoalan saya, dia kata tak tahu tentang muzik tetapi lagunya ini hampir sama dengan lagu "orang putih" itu. Mungkin inilah yang dikatakan kebetulan yang sangat jarang berlaku dalam dunia..

Dengarkan serta bezakan muzik dari kedua-dua lagu berkenaan  :

Fynn Jamal - Arjuna Beta
video


Agnes Obel - Riverside
video

Ulasan perlawanan Malaysia dan Myanmar - AFF Suzuki Cup 2014


Pasukan Malaysia telah dikurangkan kepada 10 pemain di pertengahan permainan separuh pertama tetapi terus berjuang dengan gah untuk seri 0-0 menentang Myanmar dalam perlawanan pembukaan Kumpulan B di AFF Suzuki Cup pada hari Ahad, 23 November 2014. Hujan kilat menyebabkan perlawanan ditangguhkan lebih kurang satu jam dari jadual asal.

Kedua-dua pasukan berkongsi satu mata di Stadium Jalan Besar dalam permainan yang sama rata dengan beberapa peluang terbaik di hujung perlawanan.

"Saya amat bangga dengan pemain, mereka memberi 100 peratus dan akhirnya beroleh seri. Kami sepatutnya mendapat tiga mata. Kami telah berdisiplin dalam mempertahankan gol sendiri dan cuba untuk menewaskan mereka pada serangan balas, " kata jurulatih Malaysia Dollah Salleh.

"Ia akan menjadi sukar sekarang kerana kita bertemu Thailand dan Singapura. Kami perlu memberikan 200 peratus.

"Dalam pertandingan seperti ini perlawanan pertama adalah sangat sukar. Ini adalah aksi yang baik Malaysia yang telah dilakukan dalam Sukan SEA dan AFF Suzuki Cup. Mereka mempunyai banyak pengalaman, "kata Raddy Avramovic, jurulatih Myanmar.

"Saya gembira bagaimana pemain kita mendekati permainan tetapi sedikit kecewa. Kadang-kadang jika lawan anda kurang seorang ia boleh membahayakan jika anda anggap boleh berehat terlalu banyak dan malas. "

Malaysia menjaringkan gol pada minit keenam apabila Amri Yahyah telah menerima bola di tengah-tengah kawasan penalti tetapi dia telah berada di posisi offside.

Dua minit kemudian Myanmar Nanda Lin Kyaw Chit mempunyai peluang yang baik untuk menjaringkan dari jarak dekat dia kerana mempunyai peluang terbaik tetapi dia menanduk bola melepasi palang gol.

Pemain Malaysia Afif Amiruddin mempunyai peluang yang sama hanya selepas masa setengah jam perlawanan tetapi hasil percubaannya  hanya mampu melepasi palang.

Peluang Malaysia untuk memenangi perlawanan itu kemudian menjadi sukar apabila pemain harapan di bahagian tengah,
Gary Steven Robbat dibuang padang kerana kad kuning kedua pad minit ke 34.

Walaupun kekuranganj seorang pemain, Malaysia masih mampu bertahan dan Azammuddin Akil melepaskan rembatan percubaan yang tersasar sebelum separuh masa tamat apabila pemain itu menyambut bola daripada sepakan percuma yang penjaga gol Thiha Si Thu gagal untuk menyelamatkan dengan kemas.

Penjaga gol Myanmar menjaga gawangnya dengan baik untuk itu pada masa kecederaan apabila dia telah menafikan sepakan percuma yang menuju ke kirinya dan menyelamatkan bola dari garisan gol, berikutan dari sepakan percuma oleh Mahalli Jasuli dari luar kotak penalti.

Pemain Malaysia Norsharul Idlan Talaha hampir melaksanakan peluang terghdiang apabila menerima bola dalam kotak dan mempunyai peluang untuk menjaringkan gol tetapi tidak dapat mengawal bola sebelum ia diselamatkan oleh pemain pertahanan Myanmar pada minit ke-58.

Sepuluh minit kemudian Kyaw Chit terlepas satu peluang terbaik permainan apabila dia menyambung lantunan bola dari tepisan pertama penjaga gol. Dari jarak dekat dia sepatutnya dapat menjaringkan gol tetapi ketangkasan penjaga gol Malaysia mampu menyelamatkan bola berkenaan.

Dengan 15 minit masa perlawanan untuk ditamatkan,  Norsharul mempunyai peluang sekali lagi dan terlepas hanya beberapa inci dari kakinya untuk mendapatkan bola di tengah penalti hasil hantaran lintang Amri Yahyah dari sebelah kiri gawang Myanmar.

Penjaga gol Malaysia Khairul Fahmi Che Mat menyelamatkan pasukannya dalam waktu permainan berbaki lima minit untuk tamat apabila beliau menyekat sepakan deras jarak dekat dari Aung Zaw dan kemudian dituruti percubaan dari pemain Myanmar iaitu Kyaw Zayar Win.

Dengan membilang masa untuk ditamatkan perlawanan, Myanmar bekerja keras untuk menang tetapi tidak berjaya dan mengecewakan ramai penyokong Myanmar yang bilangannya jauh mengatasi penyokong lawan mereka.

Keputusan Piala AFF Suzuki Kumpulan B Malaysia vs Myanmar


Keputusan perlawanan kumpulan B antara Malaysia dan Myanmar di Stadium Jalan Besar, Singapura, 23 November 2014.

Siaran langsung turut disiarkan secara live menerusi saluran TV3 dan Astro Arena (801) yang sepatutnya bermula pada pukul 5.00 petang tetapi ditangguhkan lebih sejam akibat hujan lebat.



TAMAT

Malaysia  0  -  0  Myanmar
34' kad merah - Malaysia
 

Usahawan Melayu lalai dalam isu hakcipta

Salam sejahtera...

Hal seperti isu Yatt Hamzah yang mana  tudung jenamanya sendiri iaitu SUCI didakwa beliau telah ditiru oleh peniaga lain. Dalam hal ini, beberapa perkara saling berkaitan yang berpunca dari tudung rekaan bertemakan Palestin.

Ini membuktikan bahawa usahawan Melayu masih lagi lalai dan ambil mudah soal pendaftaran hakcipta. Sepatutnya usahawan berkenaan mempertimbangkan dengan sedalamnya selain dari perihal rekaan, kos pengeluaran dan bahan-bahan, iaitu isu memperlindungkan dan mendaftar hakcipta sebelum mengeluarkan sesuatu produk dan sebelum dijual di pasaran terbuka.

Di Malaysia sudah ada Sistem Perlindungan Harta Intelek. Usahawan yang ingin bersaing di pasaran terbuka terutamanya yang mempunyai produk berekaan seperti tudung ataupun sebarang jenis produk dalam  kategori harta intelek, dapatkanlah maklumat dari Perbadanan Harta Intelek Malaysia. 

Untuk melawat laman sesawang rasmi Perbadanan Harta Intelek Malaysia, sila klik perkataan berikut ----> MyIPO

Namun seperkara lain yang membataskan usahawan yang keramaiannya dari bangsa Melayu ialah masalah kos untuk mendaftarkan sesuatu rekaan atau "pattern" itu adalah sangat tinggi.  Bukan semua usahawan Melayu yang kaya raya berkoyan-koyan. Bukan semuanya yang mampu membayar yuran pendaftaran bagi perlindungan harta intelek dan rekacipta berkenaan.


*Sumber gambar dari Google

Daftar 8Share Percuma : Jana Wang Guna Internet


Kini telah banyak program menjana duit / wang secara online dianjurkan pelbagai pihak.  Salah satunya yang popular kini ialah 8Share

8Share adalah kelab ganjaran peribadi untuk pengguna media sosial yang suka mendapat barangan percuma, wang tambahan setiap bulan, dan menjadi yang pertama untuk memperkenalkan sesuatu yang baru.

Sesiapa sahaja yang suka berkongsi perkara dan berita yang menarik dengan rakan-rakan melalui laman web media sosial boleh menyertai program ini! 8Share kini berada di Malaysia, India, Philippines, dan Singapura.

Anda akan dibayar tunai dengan menyiarkan cerita Special yang disediakan. Anda juga akan dibayar apabila anda mengajak kawan-kawan menyertai 8Share. Dapatkan Mata Bonus (Bonus Point) dengan menjadi ahli 8Share yang aktif. Pihak 8Share juga akan mengadakan peraduan untuk anda memenangi pelbagai gajet dan hadiah.

Tiga Aturan Utama untuk pengongsi :
  • Memilih dan berkongsi sesuatu yang Istimewa untuk rakan anda yang berminat terhadap sesuatu cerita perkongsian yang diberikan.
  • Jadilah kreatif dan memilih / menulis satu mesej yang menarik untuk menarik pengguna internet melawat pautan perkongsian anda dengan mengkliknya. Tetapi DILARANG menipu pembaca. Kreatif bukan bermakna anda perlu menipu!
  • Berkongsi di beberapa platform, sama ada pada e-mel, Twitter, blog dan banyak lagi.
Bagaimana boleh mendapat wang daripada menyiarkan kempen / cerita Special?

Anda akan diberi URL unik pautan link untuk setiap Special yang anda telah siarkan. Link ini akan digunakan untuk menjejak semua lawatan unik (U.V) anda. 

Anda akan diberi ganjaran untuk setiap lawatan unik yang diterima selagi kempen Special tersebut masih lagi berjalan dan ganjaran yang akan diberikan belum habis lagi digunakan, sehingga anda mencapai ganjaran maksima untuk Special tersebut.

Klik DAFTAR atau banner di bawah ini untuk pendaftaran percuma dan mula menjana duit dari setiap perkongsian kreatif yang anda lakukan.

http://bit.ly/1cPfakI

Informasi mengenai Tualang Sekah

Tualang Sekah ada disebut dalam salah satu babak di dalam telemovie "Rombongan Cik Kiah ke Kelana Jaya" dan Kampung Tualang Sekah ialah sebuah kampung di Malim Nawar, didalam daerah Kampar, negeri Perak.
Kampung ini dinamakan sempena dengan nama sebatang pokong pokok tualang di perkampungan ini. Namun pokok ini telah disambar petir dan bahagian sekahnya tertinggal di sini. Sekah ialah dahan pokok yang patah akibat disambar petir.

Kampung ini terletak di timur pekan Malim Nawar lebih kurang 3 km dari pekan Malim Nawar. Terdapat banyak bekas lombong bijih timah di sekitar kampung ini. Dahulunya penduduk di kampung ini bergantung kepada industri melombong bijih timah yang terkenal di dalam daerah Kinta. 

Akibat daripada kejatuhan harga pasaran bijih timah di pasaran, banyak lombong di sekitar kampung ini terpaksa ditutup. Bekas lombong tersebut telah dibangunkan dengan projek perumahan seperti Taman Bina Jaya dan Kampung Tersusun. Manakala bagi lombong yang masih belum ditebusguna dengan perumahan dijadikan kolam menternak ikan oleh penduduk tempatan. Penduduk di kampung ini terdiri daripada kaum Melayu beragama Islam. Adat tradisi seperti bergotong-royong masih diamalkan oleh penduduk di kampung ini jika terdapat upacara seperti kenduri kahwin.

Maahad Tahfiz Al-Quran Wal Qiraat Addin telah dibina di kampung ini pada tahun 1993.Pengetua yang pertama MTQ Addin ini ialah Cikgu Mohamed Amin Bin Abdul Aziz. Kebanyakan penuntutnya datang dari seluruh Negeri Perak dan ada juga dari negeri lain terutamanya negeri yang bersempadan bagi keperluan fardhu kifayah. Terdapat juga sebuah sekolah rendah di kampung ini iaitu Sekolah Kebangsaan Tualang Sekah. Sekolah ini terletak di hadapan jalan Kuala Dipang - Malim Nawar.


Sumber daripada : Wikipedia

Sesi wawancara bersama DYAM Brigadier Jeneral TMJ


Dua sesi wawancara untuk wartawan media serta penyokong bersama DYAM Brigadier Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor merangkap Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Johor yang akan diadakan bertempat di Bilik Sidang Media, Stadium Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos, Larkin pada jam 2:00 petang mengikut hari seperti berikut:-

18 November 2014 / Selasa
- Wawancara Bersama Wartawan Media

19 November 2014 / Rabu
- Wawancara Bersama Para Penyokong Harimau Selatan

Kehadiran semua dialu-alukan dan diminta hadir lebih awal berdasarkan waktu dan tarikh yang telah ditetapkan bagi mengelakkan kesulitan dan kesesakan yang mungkin berlaku pada tarikh berkenaan.


Rakaman TERBARU sejurus MH17 kemalangan


Dari rakaman telefon mudah alih terkini yang diterbitkan di internet pada 16 November 2014, dikatakan menunjukkan bangkai pesawat penumpang Malaysia Airlines yang jatuh ditembak pada 17 Julai 2014, terbakar di sebuah ladang di kampung Hrabove, Ukraine dengan gumpalan besar asap yang mengepul kehitaman dari lokasi kejadian.

Kelihatan dalam rakaman berkenaan penduduk kampung berpusu-pusu datang untuk melihat kawasan kemalangan berkenaan.

video

Semoga Tuhan menunjukkan kebesaran dan keadilannya terhadap pihak yang bersalah menembak jatuh pesawat penumpang ini 
(May God shows the greatness and justice for the guilty party who's shoot down this passenger planes)

Kalendar Malaysia tahun 2015

 

Di atas adalah kalendar tahun 2015 untuk rujukkan dan perancangan awal sebelum tiba tahun baru nanti.  

Berikut  di bawah, saya konsgikan info menarik berkaitan dengan kalendar :

  • Perbezaan jarak antara tahun Hijrah dengan tahun Masihi ialah 622 tahun, tetapi jarak perbezaan ini semakin berkurangan sedikit demi sedikit. Ini kerana setahun Hijrah qamariyah mengandungi 354 hari, 8 jam, 48 minit, dan 36 saat. Sedangkan setahun Masihi shamsiyah mengandungi 365 hari, 6 jam, 9 minit dan 9.5 saat dan perbezaan keduanya ialah 10, 11 atau 12 hari dalam setahun, iaitu terpulang sama ada salah satu atau kedua-duanya tahun kabisah. Dengan kiraan ini jelaslah bahawa setiap 33 tahun Hijriyah lebih kurang sama dengan 32 tahun Masihi. Oleh itu tahun Hijrah dan tahun Masihi akan bertemu atau sama harinya pada setiap lebih kurang 33 tahun sekali.
  • Orang Arab menamakan lima bulan dengan nama musim walaupun ia tidak lagi tepat seperti dialami sekarang. Contohnya, Ramadan yang berasal daripada al-Ramada' bermaksud sangat panas, tidak selalunya jatuh pada musim panas. Begitu juga dua Jamad (Jamadilula/Jamadilawal dan Jamadilakhir) tidak selalunya jatuh pada musim sejuk walaupun Jamad bermaksud beku.

    Muharam pula dinamakan demikian kerana salah satu bulan yang diharamkan berperang. Manakala Safar pula ertinya kosong, kerana isi negeri menjadi kosong disebabkan penduduknya keluar berperang selepas Muharam.

    Rabiulawal dan Rabiulakhir dinamakan demikian kerana kedua-duanya jatuh pada musim bunga (Rabi') waktu nama itu diberikan. Rejab pula ertinya bulan yang dihormati kerana mereka menghormatinya dengan meninggalkan peperangan. Sehubungan itu, ia termasuk di dalam salah satu bulan haram.

    Syaaban (bercabang) pula mendapat namanya kerana kabilah-kabilah Arab berpecah dan bercabang untuk berperang selepas duduk diam pada bulan Rejab. Dinamakan bulan Syawal kerana pada bulan itu unta mengangkat ekornya kerana hendak mengawan, berasal daripada akar kata syala (mengangkat).

    Zulkaedah ertinya duduk, iaitu bulan yang mereka duduk di rumah tanpa peperangan. Zulhijjah pula diambil namanya daripada perkataan hajj (bulan Haji). 

Buka booth promosi di Konsert Rockers Kasi Gegau


Pada 15  November 2014 telah diadakan Konsert Rockers Kasi Gegau di Dewan Hang Tuah, Jalan Hang Tuah, Melaka.  Ia adalah sebuah konsert amal dari gabungan tiga band otai rockers iaitu LELA, PUTRA & SYJ SOFEA .

Ia bertujuan membantu Yazit Search meringankan perbelanjaan perubatannya akibat derita penyakit yang sedang beliau alami.

 
 Yazit Search sedang membuat demo kemahiran bermain drum dan bercerita kisah
 sejarah beliau dari awal penglibatan dalam bidang seni muzik hingga keadaan beliau masa kini.


  

Saya telah mendapat peluang untuk membuka sebuah "booth" kecil dari pihak penganjur, sepanjang masa konsert itu berlangsung. Lokasinya adalah di hadapan pintu masuk dewan berkenaan iaitu pada bahagian dalam.  Di booth ini saya mempromosikan kursus-kursus berkaitan komputer dan ICT yang saya anjurkan.

 
Bergambar bersama Poey bekas vokalis kumpulan Sting (baju putih) dan 
Joey bekas vokalis kumpulan Bumi Putera Rockers (baju merah hitam).


 
Ahli kumpulan Sofea yang sedang menunggu waktu bermulanya konsert


 
Aksi rockers otai apabila bergambar bersama peminatnya






















Senaman Pinguin : kreatif atau memalukan?

 
 
Jika senaman ini dibuat di kawasan tertutup dari pandangan ramai ia tidak mengapa.  Dipercayai ia dihasilkan dan dirakam videonya di negara seberang iaitu Indonesia.

Nampak kelakarpun ada juga ni....


video

Mokhtar Dahari : Lagenda bola sepak Malaysia


Allahyarham Dato' Mohamad Mokhtar Dahari ( 13 November 1953 - 11 Julai 1991) adalah legenda pemain bola sepak kebangsaan Malaysia dari Selangor. Beliau telah diberi gelaran "SuperMokh" kerana kecemerlanganya menjaringkan banyak gol sepanjang kariernya. Dia mewakili Malaysia dari tahun 1972 hinggalah 1985.

Biodata Mokhtar Dahari

Dilahirkan di Setapak, Kuala Lumpur, Mokhtar mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Jalan Kuantan (1960-1965) dan Sekolah Menengah Kebangsaan Victoria (1966-1970).

Anak kepada Dahari Abeng dan Maimon Sadikin ini mula mewakili Selangor pada tahun 1971 pada Piala Burnley. Beliau juga Pernah menyertai beberapa kelab bola sepak antaranya Kelab Sultan Sulaiman, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Talasco, dan Kwong Yik Bank (sekarang Bank RHB).

MULA WAKILI SELANGOR: Piala Burnley 1971

PIALA MALAYSIA: Wakili Selangor 1972

MULA WAKILI NEGARA: Pestabola Merdeka 1972

KALI TERAKHIR WAKILI NEGARA: Pra-Piala Dunia menentang Korea Selatan di Seoul 1985

KAPS: 167

GOL PIALA MALAYSIA: 177

GOL ANTARABANGSA: 125

JARINGAN TERBAIK: Gol penyamaan menentang England B pada 1978

PENCAPAIAN: Membantu Selangor memenangi Piala Malaysia 10 kali. Menang pingat gangsa Sukan Asia 1974 di Teheran

ANUGERAH: Olahragawan Kebangsaan 1976

Penglibatan dalam sukan bola sepak

Allahyarham Mokhtar Dahari yang masih dikenang sehingga ke hari ini walaupun hayatnya sudah bersemadi hampir 23 tahun lalu.

Walaupun ramai generasi muda masa kini tidak begitu mengenali bintang negara itu, tapi hampir semua pasti pernah mendengar namanya - pemain dengan bakat semulajadi yang mengangkat imej Malaysia setaraf dengan jaguh bola sepak dunia. Paling ketara adalah dikancah Pestabola Merdeka yang menjadi gelanggang dia mempamer taring dan kehebatannya menembusi gawang lawan.

Pada usia 23 tahun, Mokhtar atau lebih terkenal dengan gelaran SuperMokh diiktiraf Majalah World Star Soccer sebagai penyerang terbaik Asia dan ketika itu jugalah dia dinobatkan sebagai Olahragawan Kebangsaan 1976.

Kelebihan dimiliki ‘Supermokh’ banyak dengan sepakan deras bak peluru menjadi elemen penting hinggakan tiga jari mendiang R.Arumugam, bekas penjaga gol negara pernah patah ketika cuba menampannya. Itu belum dikira bijaknya penyerang ternama negara itu membaca gerakan lawan dan meloloskan diri.

Dengan 167 kaps antarabangsa

, dia berjaya meletakkan Malaysia di kedudukan tertinggi pentas bola sepak Asia seterusnya mampu membuka mata dunia hingga kuasa bola sepak dunia. Skuad England B bimbingan Bobby Robson turut merasa bahangnya selepas diikat skuad negara 1-1 hasil jaringan menakjubkan Mokhtar.

Walaupun kelibat pemain istimewa seperti Mokhtar yang tiada galang gantinya sehingga kini sudah lama meninggalkan kita, bayangan kehebatannya tidak pernah padam apatah lagi apabila mengingati susah payah anak kelahiran Setapak, Kuala Lumpur itu mencipta nama walaupun dia memang sudah memiliki kurniaan yang tiada pada orang lain.

 
Gambar di atas ini dirakamkan sebelum perlawanan persahabatan Pilihan Selangor menentang Boca Juniors Di Stadium Merdeka dalam tahun 1982. Perlawanan ini dimenangi oleh Boca Junior dengan Jaringan 2 - 1. 

Mokhtar sangat gigih ketika latihan, sejak di bangku sekolah lagi dia yang menuntut di Sekolah Menengah Kebangsaan Victoria tidak pernah jemu berlatih sehingga namanya sudah sebati dengan di skuad kebangsaan pun dia masih sama apabila terus mengawal bola sambil menggelecek tiang-tiang kecil sebelum melepaskan tendangan kencang ke gawang yang kosong untuk menajamkan kuasa pemusnah yang ada pada dirinya.

Bahkan dia tidak suka diganggu ketika latihan apatah lagi mengaitkan kemasyhuran dirinya di padang dengan kehidupan peribadi hingga menjadikan dia idola yang paling diminati.


Apapun kehilangan permata paling berharga bola sepak negara itu tidak seharusnya ditangisi sampai bila-bila dan generasi sekarang sepatutnya mencuba menjadikannya sebagai motivasi meningkatkan diri supaya bola sepak negara kembali segar seperti sebelumnya.

Al fatiha - Beliau meninggal dunia di Pusat Perubatan Subang pada Khamis, 11 Julai 1991, jam 8.25 pagi. Pada masa itu, media melaporkan bahawa Mokhtar mengalami distrofi otot, memandangkan bilangan besar kes-kes penyakit ini yang telah dikemukakan dalam dunia bola sepak Itali.


Sumber : Wikipedia

6 cara mendapat pahala dari Facebook


Facebook kini telah menjadi satu laman web sosial yang dianggap "gergasi" di internet, sehinggakan agak aneh jika ada antara kita pada hari ini tidak mempunyai akaun di Facebook.  

Laman web ini digunakan untuk pelbagai tujuan oleh pelbagai peringkat pengguna komputer atau pelayar internet. Ada yang menggunakan untuk tujuan perniagaan, penyebaran aktiviti persatuan dan penyampaian maklumat kawasan setempat.

Tetapi pelbagai isu berkaitan dengan Facebook ini timbul sehinggakan ia dikaitan dengan dosa.  Namun sebenarnya ia juga boleh menjadi salah satu sumber untuk kita beroleh pahala.  

Berikut adalah antara contoh cara dan kaedah untuk memperolehi pahala dengan menggunakan Facebook :


1. Berkongsi maklumat yang bermanfaat

  • Kita boleh berkongsi sesuatu yang sangat berguna untuk pengguna Faebook yang lain seperti resepi masakan atau kaedah bercucuk tanam yang mudah serta praktikal.

2. Menyebarkan maklumat penting

  • Memperingatkan mengenai tarikh akhir sesuatu aktiviti atau perkara seperti tarikh akhir pembaharuan lesen, tarikh tutup permohonan kemasukan ke universiti atau tarikh mula permohonan jawatan kosong.

3. Membantu mereka yang memerlukan

  • Menceritakan serta berkongsi mengenai kepayahan hidup seseorang atau sebuah keluarga yang miskin atau mereka yang menderita akibat musibah yang melanda. Dengan itu ada kemungkinan pengguna Facebook yang lain dapat membantu dari pelbagai segi.

4. Mencari rezeki yang halal

  • Mendapatkan rezeki dari sumber yang halal adalah sangat dituntut dalam agama Islam.  Ia juga merupakan perbuatan yang berpahala kerana tiap kebaikkan atau pekerjaan yang baik yang dibenarkan syariat Islam akan mendapat rahmat dari Allah SWT.  Anda boleh mengiklankan perniagaan halal yang anda jalankan untuk memperolehi rezeki.

5. Memperingatkan tentang ajaran agama

  • Berkongsi maklumat mengenai ajaran Islam seperti niat puasa, doa-doa atau terjemahan Al Quran yang tepat serta sahih.

6. Berkongsi gambar yang mendatangkan kesedaran

  • Kemungkinan anda telah menjumpai atau berhadapan dengan sesuatu yang menunjukkan kekuasaan Allah SWT.  Oleh itu anda boleh mengambil gambar situasi berkenaan dan kongsikan di wall Facebook akauan anda dengan niat mengkagumi kebesaran Allah SWT.


Belajar Komputer Sempena CUTI SEKOLAH di Melaka



Kelas Belajar Komputer Dan ICT menganjurkan kursus jangka pendek khas untuk pelajar-pelajar sekolah sempena cuti sekolah seperti butiran berikut:-

Nama Kelas KURSUS ASAS KOMPUTER 

Umur : 15 hingga 17 Tahun  ( juga dibuka pada peserta berumur sehingga 45 tahun )

Jangka masa kursus2 HARI ( 3 jam hari pertama, 3 jam hari kedua )
(Kelas dianjurkan antara hari Isnin hingga Ahad. Sila buat pilihan dan tempahan sekurangnya DUA HARI awal. Sesi pagi bermula pukul 9.30 pagi  dan sesi petang bermula pukul 2.30 petang, kecuali Jumaat yang hanya bermula pada petang)

*Bayaran  :  RM100.00 (harga asal RM180.00)
(bayaran sebelum kursus bermula)
*pembayaran melalui bank-in, ATM Transfer atau Paypal sebelum kelas bermula

Subjek  :
 
- pengenalan komputer & internet
  (cara penggunaan & penyelenggaraan asas) 


- perkakasan & perisian komputer
  *alatan : mengenali papan kekunci, tetikus, monitor & lain-lain
  *perisian : mengenali anti virus, microsoft office & lain-lain 


- penggunaan Microsoft Words, Power Point dan Publisher
  (menaip surat, ubahsuai dokumen, persembahan elektronik dan membuat helaian iklan)
 
Maklumat penting :

**Kursus ini dijalankan walaupun hanya ada seorang peserta dalam tarikh yang dipilih.

**Sijil akan diperolehi selepas tamat kursus

**Khas bagi mereka yang "baru" dalam penggunaan komputer serta yang berminat menambah pengetahuan.

**Sila buat pembayaran untuk mengesahkan tempahan sesi belajar ( sila klik Cara Pembayaran ). Untuk harga diskaun sila bayar penuh.

**Kelas akan diadakan di Pusat ICT Melaka, Tingkat 6, Bangunan UTC Melaka. 
**Kursus ini disokong oleh Kelab Usahawan GIATMARA Melaka


Alamat Penganjur :

ICT Niaga Enterprise
(Kelab Usahawan GIATMARA Melaka)
Tingkat 4 Kompleks Hang Tuah,
Jalan Hang Tuah,
75300 Melaka.
012 312 tiga tujuh kosong lima (Ahmad Zaki)

Tempahan Tarikh Kelas :

- Setiap hari (mengikut jadual dan kekosongan).
- Harga promosi diguna- pakai selagi masih dalam musim cuti sekolah.

Salin kupon ini di telefon anda dan gunakannya untuk mendapat diskaun yuran Kursus Asas Komputer. Anjuran Kelas Belajar Komputer Dan ICT



Konsert untuk bantu Yazid Search


Setelah lebih dari tiga dekad mengegarkan industri, kini muzik mungkin noktah terakhirnya sebagai pengasas Kumpulan Search, Yazid Ahmad. Berusia 54 tahun dikenali sebagai Yazid Search sedang bertungkus lumus mencari pendapatan RM5,000 sebulan untuk membayar rumah dan bil-bil rawatan dan perubatan.

Beliau mengalami kegagalan kepungsian buah pinggang, tekanan darah tinggi dan kencing manis dan perlu menjalani rawatan dialisis peritoneal empat kali sehari. Ia berharap untuk beralih kepada rawatan hemodialisis supaya dia boleh menghabiskan lebih banyak masa bekerja. 


Kata beliau :  "Saya berada di dalam dan di luar hospital selama enam tahun sekarang. Doktor saya berkata, saya sepatutnya berehat lebih, tetapi saya perlu menjana pendapatan seperti melakukan sesi klinik drum setiap kali saya mampu.

Oleh itu, bagi membantu meringankan beban perbelanjaan Yazid Search, Konsert “Rockers Kasi Gegau” yang menggabungkan tiga Band Otai Rockers, LELA, PUTRA & SYJ SOFEA akan diadakan pada 15 November ini bertempat di Dewan Hang Tuah, Melaka.


Selain daripada menikmati persembahan yang bermula sekitar jam 8.30 malam, pengunjung juga bakal disajikan dengan pelbagai acara yang telah di susun bermula jam 10.00 pagi sehingga 7.00 malam, antaranya ialah pertandingan ‘Battle Of The Bands’ dan ‘Drum Busking’ serta beberapa acara lagi. Yazid Search akan turut berada semasa sesi 'drum basking'.


*LEBIH BERMAKNA jika ada penglibatan dari ahli Search yang lain...

Makhluk misteri terakam di video amatur



Satu video amatur yang dirakamkan oleh seorang ibu yang sebenarnya sedang merakamkan gelagat anak kecilnya di dapur rumah mereka, secara tidak sengaja berjaya merakam satu mahkluk kecil (makhluk kenit) berlari dari arah sebuah bilik menuju ke kabinet dapur.

Video ini dirakamkan di negara Argentina pada tahun 2011, kini kembali mendapat tumpuan dan perbincangan oleh pengguna dan pelayar internet.

video

 

Keputusan Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2014


Perlawanan Akhir OPPO Piala Malaysia 2014
Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur
Sabtu (1 November 2014) | 8.45 malam


Johor Darul Ta'zim  2  -  2  Pahang
14' Pahang 
30' JDT 
33' JDT 
70' PAHANG 


PENALTI

JDT  3  -  5  PAHANG

PAHANG JUARA PIALA MALAYSIA 2014 (edisi ke 88)




Promosi

Babab.net