Ulasan perlawanan Malaysia dan Myanmar - AFF Suzuki Cup 2014


Pasukan Malaysia telah dikurangkan kepada 10 pemain di pertengahan permainan separuh pertama tetapi terus berjuang dengan gah untuk seri 0-0 menentang Myanmar dalam perlawanan pembukaan Kumpulan B di AFF Suzuki Cup pada hari Ahad, 23 November 2014. Hujan kilat menyebabkan perlawanan ditangguhkan lebih kurang satu jam dari jadual asal.

Kedua-dua pasukan berkongsi satu mata di Stadium Jalan Besar dalam permainan yang sama rata dengan beberapa peluang terbaik di hujung perlawanan.

"Saya amat bangga dengan pemain, mereka memberi 100 peratus dan akhirnya beroleh seri. Kami sepatutnya mendapat tiga mata. Kami telah berdisiplin dalam mempertahankan gol sendiri dan cuba untuk menewaskan mereka pada serangan balas, " kata jurulatih Malaysia Dollah Salleh.

"Ia akan menjadi sukar sekarang kerana kita bertemu Thailand dan Singapura. Kami perlu memberikan 200 peratus.

"Dalam pertandingan seperti ini perlawanan pertama adalah sangat sukar. Ini adalah aksi yang baik Malaysia yang telah dilakukan dalam Sukan SEA dan AFF Suzuki Cup. Mereka mempunyai banyak pengalaman, "kata Raddy Avramovic, jurulatih Myanmar.

"Saya gembira bagaimana pemain kita mendekati permainan tetapi sedikit kecewa. Kadang-kadang jika lawan anda kurang seorang ia boleh membahayakan jika anda anggap boleh berehat terlalu banyak dan malas. "

Malaysia menjaringkan gol pada minit keenam apabila Amri Yahyah telah menerima bola di tengah-tengah kawasan penalti tetapi dia telah berada di posisi offside.

Dua minit kemudian Myanmar Nanda Lin Kyaw Chit mempunyai peluang yang baik untuk menjaringkan dari jarak dekat dia kerana mempunyai peluang terbaik tetapi dia menanduk bola melepasi palang gol.

Pemain Malaysia Afif Amiruddin mempunyai peluang yang sama hanya selepas masa setengah jam perlawanan tetapi hasil percubaannya  hanya mampu melepasi palang.

Peluang Malaysia untuk memenangi perlawanan itu kemudian menjadi sukar apabila pemain harapan di bahagian tengah,
Gary Steven Robbat dibuang padang kerana kad kuning kedua pad minit ke 34.

Walaupun kekuranganj seorang pemain, Malaysia masih mampu bertahan dan Azammuddin Akil melepaskan rembatan percubaan yang tersasar sebelum separuh masa tamat apabila pemain itu menyambut bola daripada sepakan percuma yang penjaga gol Thiha Si Thu gagal untuk menyelamatkan dengan kemas.

Penjaga gol Myanmar menjaga gawangnya dengan baik untuk itu pada masa kecederaan apabila dia telah menafikan sepakan percuma yang menuju ke kirinya dan menyelamatkan bola dari garisan gol, berikutan dari sepakan percuma oleh Mahalli Jasuli dari luar kotak penalti.

Pemain Malaysia Norsharul Idlan Talaha hampir melaksanakan peluang terghdiang apabila menerima bola dalam kotak dan mempunyai peluang untuk menjaringkan gol tetapi tidak dapat mengawal bola sebelum ia diselamatkan oleh pemain pertahanan Myanmar pada minit ke-58.

Sepuluh minit kemudian Kyaw Chit terlepas satu peluang terbaik permainan apabila dia menyambung lantunan bola dari tepisan pertama penjaga gol. Dari jarak dekat dia sepatutnya dapat menjaringkan gol tetapi ketangkasan penjaga gol Malaysia mampu menyelamatkan bola berkenaan.

Dengan 15 minit masa perlawanan untuk ditamatkan,  Norsharul mempunyai peluang sekali lagi dan terlepas hanya beberapa inci dari kakinya untuk mendapatkan bola di tengah penalti hasil hantaran lintang Amri Yahyah dari sebelah kiri gawang Myanmar.

Penjaga gol Malaysia Khairul Fahmi Che Mat menyelamatkan pasukannya dalam waktu permainan berbaki lima minit untuk tamat apabila beliau menyekat sepakan deras jarak dekat dari Aung Zaw dan kemudian dituruti percubaan dari pemain Myanmar iaitu Kyaw Zayar Win.

Dengan membilang masa untuk ditamatkan perlawanan, Myanmar bekerja keras untuk menang tetapi tidak berjaya dan mengecewakan ramai penyokong Myanmar yang bilangannya jauh mengatasi penyokong lawan mereka.

Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts