Resipi Takoyaki


Bahan-bahan :

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sb tepung jagung
  • 1 1/2 cawan air
  • 2 biji telur
  • Sedikit serbuk pati ayam
  • Sedikit garam

Cara penyediaan : campur semua bahan dan kacau sebati

Bahan inti :

Isi ayam, sotong, udang, sosej yang direbus (dipotong kecil)

Kobis dicincang halus

Daun bawang dihiris halus

Panaskan acuan takoyaki. Jika tiada, guna acuan kuih cara pun boleh juga.

Masukkan adunan tepung ke dalam acuan hingga penuh semua permukaan. Letakkan inti dan sayur.

Gunakan lidi sate utk memusingkan takoyaki. Buatkan separuh bulat hingga garing dan pusingkan lagi hingga menjadi bulat sepenuhnya.

Bila sudah garing, keluarkan dari acuan dan letak mayonese atau sos takoyaki dan taburkan serbuk kepingan ikan (bonito).

Kredit : Nor Juairiah Rashid

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan