Bahan-bahan :
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sb tepung jagung
- 1 1/2 cawan air
- 2 biji telur
- Sedikit serbuk pati ayam
- Sedikit garam
Cara penyediaan : campur semua bahan dan kacau sebati
Bahan inti :
Isi ayam, sotong, udang, sosej yang direbus (dipotong kecil)
Kobis dicincang halus
Daun bawang dihiris halus
Panaskan acuan takoyaki. Jika tiada, guna acuan kuih cara pun boleh juga.
Masukkan adunan tepung ke dalam acuan hingga penuh semua permukaan. Letakkan inti dan sayur.
Gunakan lidi sate utk memusingkan takoyaki. Buatkan separuh bulat hingga garing dan pusingkan lagi hingga menjadi bulat sepenuhnya.
Bila sudah garing, keluarkan dari acuan dan letak mayonese atau sos takoyaki dan taburkan serbuk kepingan ikan (bonito).
Kredit : Nor Juairiah Rashid