Pemuda Indonesia menyamar sebagai Ultras Malaya?


Kekalahan pasukan bola sepak Indonesia ke atas Malaysia, semasa acara Separuh Akhir Bola Sepak Lelaki Sukan SEA 2017, pastinya membuatkan perasaan penyokong mereka hiba dan sedih.

Namun disebalik kehangatan isu "bendera terbalik" dan provokasi rakyat Indonesia yang membakar dan memijak bendera Malaysia serta fitnah media massa ke atas Malaysia, membuatkan seorang pemuda yang juga usahawan dari negara seberang datang menyiasat dengan menyamar sebagai penyokong Harimau Muda bagi mencari bukti seperti dakwaan sesetengah media massa tentang keburukkan rakyat Malaysia.

Andri Suwarno sebaliknya menemui sesuatu yang mengejutkannya dan "membongkar rahsia" di balik kemenangan pasukan bola sepak Malaysia ke atas Indonesia ketika perlawanan Separuh Akhir tempoh hari.

Beliau mengakui, aktiviti penyamaran ini hanya untuk mengetahui maklumat mengenai penyokong Malaysia. Di dalam hatinya, beliau mendakwa masih setia menyokong timnas Indonesia.

"Jantung jiwa saya tetap merah dan putih. Kehidupan mati untuk tanah air Indonesia
Menang Pasukan Merah dan Putih. Jayalah Indonesiaku. Merdeka !!! "tulis Andri di laman sosial Facebook.

Andri menggunakan sepersalinan penyokong pasukan kebangsaan Malaysia seperti topi kuning dan hitam, serta bendera Malaysia. Di muat naik akaun Facebook peribadinya, Andri  juga menceritakan bagaimana dia dapat menyelinap masuk ke dalam kelompok penyokong pasukan Malaysia atau lebih dikenali sebagai Ultras Malaya.

Di samping itu, beliau turut menggunakan logo yang dicipta oleh rakyat Malaysia bagi melambangkan persaudaraan negara berjiran iaitu Malaysia dan Indonesia.


"Ini adalah hadiah bendera persahabatan seorang pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia. Kawan baik saya. Dia membeli tiket dan menyediakan penginapan", kata Andri dalam status yang dimuat naiknya.

Mencari bukti laungan bersifat "rasis"

Pada masa pertandingan, Andri cuba mencari maklumat dan kebenaran mengenai jeritan atau laungan dari Ultras Malaya yang disebut-sebut mengandungi unsur rasis. Menurut beliau lagi, penyokong-penyokong Malaysia tidak membuat seperti yang difitnah oleh media massa di Indonesia dan tiada langsung melaungkan perkauman.

"Alhamdulillah semasa permainan tidak ada suara perkauman. Jika kemudian ada video perihalan perkauman saya pastikan ia diedit dan ditipu. Pembekal Malaysia sangat intelek, berpendidikan dan mapan dari segi ekonomi. Jadi jangan ganggu ", katanya.

Dalam video yang dimuat naik, kelihatan penyokong Malaysia yang menyanyikan lagu-lagu sokongan, laungan semangat, bergendang dan koreografi sokongan kepada pasukan Malaysia yang bertanding.

Rahsia semangat dan kekuatan sokongan Ultras Malaya.


Bukan sahaja untuk mengetahui bagaimana penyokong Malaysia memberi sokongan, Andri juga mengulik pihak lain. Dia mengakui terkejut melihat puluhan ribu penyokong Malaysia mengerjakan solat Maghrib berjemaah dan berdoa agar pasukan kebaangsaan Malaysia dapat memenangi perlawanan.

"Puluhan ribu Penyokong Malaysia berdoa Maghrib secara jemaah. Doa berterusan. Demi kemenangan Pasukan Tiger Malaya. Subhanallah adalah apa yang mesti ditiru oleh penyokong Indonesia. Sentiasa melibatkan Allah SWT dalam semua keadaan", tulis Andri di wall Facebooknya.
Previous Post
Next Post
Related Posts

Babab.net

Popular Posts