Superbest Power Penaja Utama Piala FA 2016 hingga 2018


Superbest Power Health Food & Beverages Sdn Bhd, pengeluar terkemuka kopi tenaga tempatan dan Football Malaysia Limited Liability Partnership mengumumkan penajaan kejohanan Piala FA susulan majlis undian yang membuka tirai edisi 2016 kejohanan itu.

Perjanjian selama tiga tahun ini bermula dari 2016 hingga 2018 yang akan menyaksikan kejohanan itu dijenamakan semula sebagai ‘Superbest Power Piala FA, termasuk pelancaran logo baru Piala FA yang akan membolehkan Superbest Power untuk memperkembangkan sayap dan mempromosikan bola sepak Malaysia menerusi pengaruhnya di seluruh negara dan juga aktiviti pemasaran sepanjang perlawanan Piala FA.

Perjanjian komprehensif antara Football Malaysia LLP dan Superbest Power dicetuskan oleh MP & Silva, agensi yang menguruskan hak media sukan antarabangsa terkemuka yang dilantik Persatuan Bolasepak Malaysia sebagai penasihat global bagi semua hak media dan komersil pertandingan-pertandingan Football Malaysia LLP.

Butiran mengenai perjanjian penajaan itu diumumkan selepas Taklimat Pasukan Liga Super dan Liga Premier 2016 yang berlangsung selama dua hari yang dianjurkan Football Malaysia LLP yang baru ditubuhkan merangkumi kelab dan pasukan Liga Malaysia. Tujuan penubuhan Football Malaysia LLP bertujuan untuk membawa bolasepak Malaysia ke peringkat lebih tinggi dengan fungsi utamanya adalah untuk menguruskan Liga Super Malaysia, Liga Premier, Superbest Power Piala FA, TM Piala Malaysia dan Piala Sumbangsih.

Ketua Pegawai Operasi Superbest Power Health Food and Beverages Sdn Bhd, En Kamal Mohd Nor berkata: “Kami sudah melihat semangat peminat bola sepak tempatan dan kami mahu membawanya ke peringkat lebih tinggi. Kami tahu bola sepak Malaysia memiliki potensi untuk berkembang pada peringkat lebih tinggi dan kami melihat Piala FA sebagai peluang terbaik untuk membawa bola sepak tempatan ke tahap seterusnya dan jenama Superbest Power mampu memainkan peranan besar dalam inisiatif tersebut.

“Superbest Power Energy Coffee sudah berkembang sebagai jenama tempatan terkemuka sepanjang beberapa tahun ini dan sebagai jenama kopi tempatan pertama untuk menaja bola sepak Malaysia, kami percaya ia mampu memperkuatkan jenama kami sebagai minuman tenaga semula jadi,” kata En Kamal, sambil menambah bahawa Superbest Power bukan sekadar minuman biasa tetapi juga minuman kesihatan menyeluruh.”

Ketua Pegawai Eksekutif Football Malaysia LLP, En Kevin Ramalingam berkata: “Kami teruja untuk melihat satu jenama tempatan terkemuka menyokong bola sepak tempatan dan kami melihat pelbagai faedah yang mampu dinikmati kedua-dua pihak daripada aspek komersial termasuk bola sepak. Kami tidak sabar untuk melihat Superbest menghidupkan jenamanya pada Piala FA tahun ini seterusnya merancakkan bola sepak tempatan.”

Pengarah Urusan MP & Silva Asia Pasifik, Beatrice Lee, berkata: “Kami gembira dengan kehadiran Superbest Power sebagai penaja utama Piala FA. Kami percaya ia adalah perjanjian yang saling menguntungkan antara Superbest Power dan FMLLP. Lebih penting, penajaan ini akan memberikan peluang baru untuk meningkatkan tahap bola sepak Malaysia dan juga menghubungkan penggiat bola sepak tempatan dengan penaja korporat yang menyokong sepenuhnya bola sepak tempatan akan memberikan suntikan kepada industri bola sepak tempatan.”

Musim Liga Malaysia 2016 bermula dengan perlawanan Piala Sumbangsih pada 13 Februari antara juara Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT) dan juara TM Piala Malaysia, Selangor di Stadium Tan Sri Dato’ Hj Hassan Yunos di Larkin, Johor. Ia akan disusuli dengan perlawanan Liga Super dan Liga Premier (Perdana).


Sumber : http://footballmalaysia.com

Kerani layan bos


Asalnya dari sebuah video tetapi diedit oleh seseorang menjadi dalam bentuk format gambar "gif".  Disiarkan dalam tahun 2015, dikatakan bahawa kerani di dalam gambar berkenaan berbincang dengan bos untuk minta bonus ataupun kenaikkan gaji.

Namun kelihatan bos yang dipercayai berbangsa cina menghampiri keraninya yang duduk di kerusi hadapan mejanya lalu mengajak (telah menggoda kerani berkenaan sebelum itu) untuk memuaskan nafsunya di dalam pejabat.

Aksi selebihnya anda lihat sendiri pada gambar di bawah :



Ringkasan Sejarah Perniagaan Subway


BERMULA dengan modal AS$1,000 (RM3,685), dua rakan baik, Fred DeLuca dan Peter Buck menubuhkan syarikat makanan segera, Subway pada 1965.

Dengan usia masih muda, syarikat Doctor’s Associates, Inc ditubuhkan pada awalnya untuk mencari duit tambahan membayar yuran pengajian mereka di kolej.

Nama syarikat tersebut diilhamkan daripada subjek yang mereka pelajari ketika belajar dalam bidang perubatan dan fizik.

Namun begitu, DeLuca mengambil keputusan berhenti belajar apabila ingin meneruskan perniagaan Subway yang ketika itu semakin pesat berkembang.

Syarikat makanan berkonsepkan sandwich dan salad itu mempromosikan menu sihat mendapat sambutan menggalakkan orang ramai.

Walaupun memperkenalkan makanan berasaskan roti dan sayur sahaja, Subway tetap menjadi pilihan ramai apatah lagi untuk golongan vegetarian.

Berpangkalan di Milford, Connecticut, Subway mempunyai lima pusat pengendali yang menyokong sistem operasi antarabangsa ini dinobatkan sebagai restoran francais paling pantas berkembang.

Ia restoran makanan segera terbesar di dunia dengan 37,881 restoran di 98 negara di seluruh dunia.

Subway kini rangkaian restoran makanan segera terbesar di dunia mengambil alih gelaran daripada McDonalds.

Walaupun tidak menjual produk baharu, Subway hanya mempromosikan makanan mereka dengan ‘memanjangkan’ saiz sandwich sedia ada dan menjualnya dengan menu pelbagai pilihan. Bahkan perkataan footlong sebagai trademark Subway.

Ketika krisis ekonomi 2008, Subway memperkenalkan ‘AS$5 Footlong’ dan sandwich itu mendapat sambutan menggalakkan orang ramai di Amerika Syarikat. Dengan harga AS$5 (RM18.40), orang ramai dapat menikmati satu sandwich panjang dan sedap.

Ternyata idea Subway itu menyumbang kepada jualan sehingga AS$3.5 (RM12.88) bilion pada 2009. Bahkan konsep ini turut diguna syarikat makanan segera lain.


Prestasi Ramly Burger dijangka meningkat


HASIL perniagaan burger tempatan, Kumpulan Ramly, dijangkakan melonjak kepada RM2 bilion berbanding RM1 bilion pada masa ini sebaik kompleks pengeluaran baharu di Pulau Indah, Selangor, beroperasi sepenuhnya pada 2018.

Fasa pertama kompleks itu yang dijadual siap akhir tahun depan, akan meluaskan kapasiti pengeluaran kumpulan kepada 300 tan sehari berbanding 100 tan sekarang, kata Pengasas dan Pengarah Urusannya Datuk Ramly Mokni hari ini.

Kapasiti itu akan ditingkatkan sebanyak 300 tan lagi selepas fasa kedua mula beoperasi, katanya selepas lawatan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Ahmad Maslan, ke kemudahan itu.

Pertumbuhan perniagaan kini tidak banyak berubah memandangkan kemudahan sedia ada sudah beroperasi dalam kapasiti penuh, katanya.

Kompleks baharu ini akan dilengkapi depot penyimpanan, logistik halal, pusat latihan dan pusat penyelidikan dan pembangunan.

Kapasiti pengeluaran yang dipertingkat itu kelak akan membolehan Ramly Group meningkatkan eksport ke rantau Asean. Timur Tengah, Eropah, Jepun dan Korea, yang juga merupakan pelan peluasan syarikat.

Kumpulan itu kini mengeskport produknya ke Singapura, Thailand, Indonesia, Kemboja, Myanmar dan Bangladesh. 

Sumber : Bernama



Usahawan kreatif jual burger berwarna-warni



KEBIASAANNYA, roti burger berwarna putih dan dihidangkan bersama daging burger, sos, mayonis, salad, tomato serta lain-lain sehingga membangkitkan aroma menyelerakan dan menarik sesiapa sahaja untuk menikmatinya.

Namun kebelakangan ini, penyediaan burger dengan pelbagai pilihan warna pada roti dan sosnya memikat hati penggemar burger sehingga mencetus fenomena.

Rasanya bukan sahaja enak berbanding burger biasa, namun cara ia dipersembahkan juga menjadi antara faktor tarikan.

Kakitangan swasta, Hartini Abdullah berkata, pada awalnya, dia agak bimbang untuk mencuba burger yang berwarna kerana faktor warna dan kelainan rasanya berbanding burger biasa dimakannya.

"Kali pertama saya mencubanya, tiga tahun lalu selepas melihat pengenalan burger itu yang tersebar meluas di laman sosial Facebook.

"Ketika itu, saya memesan burger yang mempunyai roti berwarna hitam, yang dikatakan mempunyai perisa arang. Selepas mencubanya, Alhamdulillah ternyata rasanya sedap," katanya.

Warna menyelerakan

Bagi kakitangan awam, Noradibah Ahmad, ketika pengenalan burger berwarna di Malaysia oleh restoran-restoran berjenama, dia tidak berani hendak mencuba kerana harganya yang mahal.


"Namun, selepas melihat ada kedai Melayu iaitu Burger Warisan menjual burger ini dengan harga berpatutan, barulah saya berani membeli kerana harganya di bawah RM10.


"Burger pertama saya cuba adalah warna merah dan hitam. Saya suka burger ini kerana warnanya menarik dan daging burgernya sedap serta 'juicy' kerana ia dibakar," katanya.


Bermula dari situ, setiap minggu, Noradibah pasti singgah ke kedai itu untuk makan burger warna-warni kegemarannya selepas tamat bekerja.


"Selain makan sendiri, saya juga pernah memesan burger warna-warni dua tingkat sempena hari jadi suami," katanya.


Hidangan istimewa
 
Juruteknik, Muhd Rais Abdul Rahman menyifatkan burger warna-warni sesuai dijadikan hidangan istimewa sempena sambutan hari jadi, perkahwinan atau majlis-majlis tertentu.

"Ini kerana, tarikan pelbagai warna pada burger itu membuatkannya begitu cantik, ceria dan unik.

"Jika sebelum ini, orang selalu beli kek atau menyediakan pulut kuning untuk hidangan pada hari istimewa, namun, burger warna-warni kini boleh menjadi alternatif," katanya.

 
Jualan meningkat 
 

Sementara itu, pemilik Burger Warisan, Amiruddin Abdullah berkata, jualan burger warna-warni di kedainya di Sijangkang, Kuala Langat begitu memberangsangkan selepas dia memperkenalkannya pada 2012.

"Setiap hari, kira-kira 150 biji burger warna-warni terjual dan sebulan pula lebih kurang 4,000 biji. Jumlah itu akan semakin meningkat apabila musim cuti sekolah kerana tempahan pelanggan tinggi.

"Selain jual di kedai, saya juga turut menerima tempahan pelanggan untuk majlis-majlis tertentu seperti hari jadi, perkahwinan dan sebagainya, mengikut tempahan pelanggan," katanya.

Amiruddin menjual burger warna-warni bagi menarik pelanggan membeli di kedai burgernya apabila perniagaannya merosot selepas setahun membuka kedai sendiri.

"Saya mula jual burger biasa seperti ayam dan daging dengan membuka gerai di Sijangkang pada 2009.  Disebabkan sambutan baik, saya mula membuka kedai sendiri di tapak yang sama.

"Kemudian saya jual burger bakar, selain burger biasa. Namun, perniagaan saya agak merudum tidak lama kemudian menyebabkan saya terpaksa cari alternatif lain," katanya.

Melihat trend burger warna-warni yang kebanyakannya dijual di restoran francais ketika itu, akhirnya Amiruddin mula menjual burger warna-warni dengan menempah roti berwarna daripada pengusaha bakeri tempatan.

"Saya minta mereka buat roti burger warna hitam (arang), merah (tomato), kuning (kuning telur) dan hijau (pandan). Saya memilih warna-warna makanan agar pelanggan tidak takut mencubanya.

"Untuk bahan burger seperti mayonis, saya ambil daripada pembekal tempatan, namun kami mengolahnya semula ikut resipi sendiri dan menjadikan ia berwarna-warni seperti warna roti burger.

"Sementara itu, daging burger mempunyai berat 100 hingga 150 gram terdiri daripada ayam, daging, arnab, rusa dan kambing yang semuanya dibakar," katanya.

Menurutnya, pada peringkat awal menjual burger warna-warni, Amiruddin terpaksa menerangkan mengenai penyediaan dan bahan digunakan untuk menghasilkan makanan tersebut kepada pelanggan.

"Selepas dua hingga tiga bulan, pelanggan sudah tidak bertanya lagi dan mereka mula menerima burger warna-warni ini sehinggalah saya membuka cawangan kedua Burger Warisan di kawasan berhampiran cawangan pertama," katanya.
 
 
Sumber :
(Sinar Harian Online)

Resipi Kari Cuttlefish


Bahan-bahannya :

● 1 kg (cuttlefish) sotong - dibersihkan dan dipotong (ikut suka)
● 5 ulas bawang merah - tumbuk
● 1 ulas bawang putih - tumbuk
● 1 inci halia - tumbuk
● 3 biji ubi kentang -belah 4
● 2 tangkai daun kari
● 2 s/b cili mesin
● 1 paket rempah kari ikan / sotong - bancuh dgn sdkt air
● Air asam jawa
● Santan secukupnya dr sebiji kelapa
● Sedikit minyak - untuk menumis
● Garam dan perasa secukupnya



Cara Penyediaan :

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumbuk, daun kari, srbk kari dan cili mesin,masak hingga naik minyak.
2. Masukkan air asam jawa dan masak sebentar dan masukkan pula santan, masak hingga didih.
3. Masukkan pula sotong dan ubi kentang, garam dan perasa.
4. Masak hingga kentang empuk dan cukup segala rasa.
5.Angkat dan sedia dihidangkan.

Resipi Donat Gebu




Bahan bahannya
 
●  500gm tepung gandum
●  210ml air suam
●  2 sudu marjerin
●  1 sudu teh garam
●  3 susu tepung (akak tukar 3 sudu susu pekat manis)
●  3 sudu besar gula (akak guna 1 1/2 sudu ajer)
●  1 bungkus yis (mauripan 11gm)
●  sedikit air sejuk dalam peti sejuk (digunakan sebelum adunan lembut)

Cara Menyediakan

1. Kembangkan yis guna air suam. Biarkan.

2. Dalam satu mangkuk masukkan tepung, buat lobang ditengahnya, masukkan gula, susu dan majerin. Adun mesra kesemua bahan.

3. Tuang mauripan kedalam adunan. Uli kesemuanya hingga menjadi doh. Masukkan garam yang sudah dilarutkan dalam air suam.

4. Uli adunan hingga doh lembut, jika belum lembut masukkan air peti sejuk dan uli lagi.

5. Adunan doh yang siap diuli gelek raya dan terap dengan acuan.

6. 5 minit kemudian donut akan kembang dan bolehlah di panaskan api dalam kuali.

7. Guna api yang kecil dan minyak yang agak banyak suppaya donut tengelam.

8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Kemudian ianya sedia untuk dhidangkan bersama gula halus


Kursus Pra Perkahwinan Negeri Melaka 2016


Kursus Pra Perkahwinan & Kekeluargaan Islam Negeri Melaka, bagi tahun 2016 akan diadakan di Kompleks Masjid Al-Azim, Masjid Negeri Melaka. Ia menggunakan Modul Bersepadu Kursus Pra Perkahwinan Islam Tanpa Temuduga.

Penceramah daripada Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) & Doktor Pakar Kesihatan. Sijil dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM). Sijil tiada had tempoh dan boleh digunakan di seluruh Negeri di Malaysia.

Kos : RM 80.00 seorang

Tempat : Kompleks Masjid Al-Azim, Masjid Negeri Melaka


Maklumat tarikh kursus adalah seperti jadual di bawah :


Keterangan lanjut, hubungi :

MAIM Bentara Sdn. Bhd.
No. 30, Jalan BPM 2, Taman Bukit Piatu Mutiara,
75150 Melaka

TEL : 06-282 1871 / 017-210 0653







Lirik Lagu dan video Wani Feat Juzzthin - Lepaskan


Lagu : DJ Fuzz / Zizi
Lirik : Lawa Nie Geng / Juzzthin

Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan lepaskanlah
Mungkin kau bukan buat ku

Berlalu waktu bersama mu
Kau beri rindu namun palsu
Mana setia bersama ku
Bunga kau beri sudah pun layu

Kata-kata mu lengkap bersandiwara
Nilai cinta mu tak berharga

Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan hati ku
Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan kasih mu

Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan hati ku
Oh lepaskan lepaskanlah
Mungkin kau bukan buat ku

Meniti sepi bersendiri
Bahagia cuma ciptaan mimpi
Mana setia bersama ku
Janji mu palsu yang aku ragu

Kata-kata mu lengkap bersandiwara
Nilai cinta mu tak berharga

Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan hati ku
Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan kasih mu

Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan hati ku
Oh lepaskan lepaskanlah
Mungkin kau bukan buat ku

Benar buat otak aku semak
Aku banyak makan hati engkau lagi naik lemak
Cinta itu ikhlas bukannya peraduan
Kira lain kelakuan sebab tu tak sehaluan

Lepaskanlah lepaskan
Takde rasa sayang buat aku jadi rimas dan
Oh lepaskan oh lepaskan
Hubungan ini buat aku rasa lemas kan

Jangan cemas jangan gelojoh
Angan bintang kan jatuh ada ke takde jodoh
Dalam hati ku tiada siapa tahu
Maaf takde masa angkat kaki aku chow
Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan hati ku
Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan kasih mu

Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan hati ku
Oh lepaskan lepaskanlah
Mungkin kau bukan buat ku

Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan hati ku
Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan kasih mu

Oh lepaskan lepaskanlah
Oh lepaskan hati ku
Oh lepaskan lepaskanlah
Mungkin kau bukan buat ku


Video :


Gadis jiran sebelah rumah ajak main


Kisah ini adalah perkongsian pengalaman seorang pemuda di perantauan yang bekerja sebagai operator pengeluaran di sebuah kilang elektronik di bandar besar Malaysia.

Diharap kisah ini menjadi garis pengajaran dan panduan untuk anak muda berdikari dan menjaga diri apabila tinggal berjauhan dari keluarga.


 ***********************************


Aku ingin berkongsi pengalaman pertama aku bermain dengan perempuan. Ini bukan fantasi dan memang betul-betul terjadi. Tahun 2000 adalah tahun di mana ekonomi Malaysia agak lembab.


Disebabkan gaji yang kena potong aku berpindah ke rumah sewa yang agak murah di luar Kuala Lumpur. Aku menyewa sebuah rumah kampung berkongsi membayar dengan teman2 yg lain. Disebabkan aku bekerja syiff, tidur aku tak menentu. Kalau kerja pagi aku tidur malam dan kalau kerja malam aku tidur sianglah.


Nak jadikan cerita jiran aku tu adalah sebuah keluarga kecil dengan 3 orang anaknya. Yang bungsu 3 tahun, kedua 12 tahun dan yang sulung anak gadisnya, berusia 18 tahun. Jika aku pulang kerja syif malam aku senang membasuh terus pakaian aku dan akan aku sidai di ampaian yang bertentangan dgn bilik anak gadisnya yang sulung. Setiap kali aku menyidai kain bajuku, aku perasan ada sepasang mata di celah-celah tingkap cermin memerhatiku. Tapi aku syak mesti anak gadisnya itu. Tekaan aku rupanya tepat bila maknya memanggil "Yati!!!!", lantas bergemalah satu suara dari bilik itu dan menyahut, "ya, mak!!!".


Aku pendekkanlah ceritaku ini. Entah macamana pada hari yang lain aku menyidai kain bajuku, anak gadisnya juga menyidai kain bajunya juga kerana ampaian kami bertentangan kedudukannya. Maka dari peristiwa itulah titik tolak perkenalan kami. Setiap kali aku sidai baju mesti dia sidai baju juga dan kami sering bertanya khabar dan berbual-bual mesra.


Satu hari dia tanya aku, "Siang ni you free tak?" Aku yg terpinga-pinga bertanya balik, "Ada apa?" "I nak tumpang bilik youlah, kawan you pun kerjakan?" Berderau darah aku lantas terpacul selamba suaraku "Eh... no problem" "Bilik u ada TV?" tanya dia lagi "Ada!!!" balasku dengan kehairanan "Kalau macam tu baguslah..u tunggu kat bilik, lagi 1/2 jam i datang."


Aku pun dengan dada yg berdebar2 menunggunya sambil memerhati jam di dinding dengan perasaan yg tak sabar. Setengah jam berlalu tiba2 Tuk! Tuk! Tuk! Pintu bilikku berbunyi. Tanpa membuang masa aku membuka pintu bilik dan Yati dengan tshirt ketatnya tersenyum sambil tangannya menjinjing beg plastik yg aku tak pasti apa isinya. Tanpa membuang masa dia terus menuju dan men'switch on'kan tv aku dan terus membuka barang di dalam beg plastiknya. "U biasa main tak?" tanya Yati "Tak biasa" jawab aku "Tak pe i ajar u, step by step. U tengok i punya permainan dan lepas tu u pulak main, nanti dak okey kita main sama2."ujarnya panjang lebar.


Tak sampai 1 jam permainan yg diajar oleh Yati, aku dah okey dalam permainanku dan kami kini bermain bersama-sama. Kadang-kadang turn aku dulu kemudian turn dia pulak.


Fuhhhh... .Syok ape... Gian beb, dan dengan selamba aku pun tanya,


"Eh, mahal tak Playstation yang u beli nie?" tanya aku
"Mahal juga, itupun ayah yang belikan" jawab Yati
"I ingat nak belilah satu, bulan depan" aku bersuara dgn penuh minat "Eloklah, esok nanti Yati tak yah nak bawak Yati punya PS lagi" Yati menjawab dgn senyum. Lebih kurang 2 jam bermain, Yati minta diri dan kami bersalaman.



Promosi

Babab.net