Resipi Donat Gebu




Bahan bahannya
 
●  500gm tepung gandum
●  210ml air suam
●  2 sudu marjerin
●  1 sudu teh garam
●  3 susu tepung (akak tukar 3 sudu susu pekat manis)
●  3 sudu besar gula (akak guna 1 1/2 sudu ajer)
●  1 bungkus yis (mauripan 11gm)
●  sedikit air sejuk dalam peti sejuk (digunakan sebelum adunan lembut)

Cara Menyediakan

1. Kembangkan yis guna air suam. Biarkan.

2. Dalam satu mangkuk masukkan tepung, buat lobang ditengahnya, masukkan gula, susu dan majerin. Adun mesra kesemua bahan.

3. Tuang mauripan kedalam adunan. Uli kesemuanya hingga menjadi doh. Masukkan garam yang sudah dilarutkan dalam air suam.

4. Uli adunan hingga doh lembut, jika belum lembut masukkan air peti sejuk dan uli lagi.

5. Adunan doh yang siap diuli gelek raya dan terap dengan acuan.

6. 5 minit kemudian donut akan kembang dan bolehlah di panaskan api dalam kuali.

7. Guna api yang kecil dan minyak yang agak banyak suppaya donut tengelam.

8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Kemudian ianya sedia untuk dhidangkan bersama gula halus


Related Posts:

  • Resipi Ais Krim Coklat Berkacang Bahan-bahan : - 500ml whipped dairy cream - 400ml susu cair full cream - 200g dark cooking chocolate, potong dadu - 50g dark cooking chocolate, cairkan - 150g gula pasir - 50 gram coklat - 4 biji kuning telur - 1/2 sudu t… Read More
  • Resipi Ayam Percik Kelantan Bahan-bahan : 1 ekor ayam – dipotong 4 bahagian Bahan Perapan : 3 ulas bawang putih 5 ulas bawang merah 1 inci halia garam secukup rasa Bahan untuk kuah : 10 ulas bawang merah 4 tangkai cili kering 2 pek santan… Read More
  • Resipi Agar-Agar Kering Bergula Biasanya pada zaman ini, ada sebilangan masyarakat kita dah tak kuasa nak buat sendiri kuih untuk jamuan tetamu yang berziarah di hari raya ataupun di hari² yang biasa. Paling mudah ialah membeli kuih yang "ready made"… Read More
  • Resipi Kuih Serabai Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati".  Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seper… Read More
  • Resipi Kuih Denderam Berikut adalah bahan-bahan serta cara pembuatan kuih denderam atau ada sesetengah tempat menamakannya sebagai "telinga keling" dan "peniram". Bahan-bahan : - 1 peket tepung beras (500grm) - 400gram gula merah - 230ml… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan