Resipi Kuih Dangai


Dibakar dalam acuan kuih kemboja / kuih bakar. Ia sangat enak apabila dimakan ketika masih terasa panas.

Bahan-bahan :

  • 6 cawan kelapa
  • 2 cawan tepung pulut
  • 3/4 cwn gula
  • Sedikit garam


Cara membuat :

Gaul semua bahan hingga sebati

Tekan sikit masuk dalam loyang atau acuan.

Bakar dalam oven bersuhu 160 celcius selama 30 ke 40 minit.



Kredit : Nur Aisya (Masak apa hari ni)

Related Posts:

  • Resipi Dodol Asli Bahan : 1000 gm tepung beras 300 gm tepung pulut 1.5L santan kelapa 500 ml air 200 gm gula pasir 800 gm gula merah/melaka 150 ml minyak jagung 3 helai daun pandan Cara Membuat : 1. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan… Read More
  • Resipi Agar-Agar Kering Bergula Biasanya pada zaman ini, ada sebilangan masyarakat kita dah tak kuasa nak buat sendiri kuih untuk jamuan tetamu yang berziarah di hari raya ataupun di hari² yang biasa. Paling mudah ialah membeli kuih yang "ready made"… Read More
  • Resipi Kuih Serabai Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati".  Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seper… Read More
  • Resipi Kuih Denderam Berikut adalah bahan-bahan serta cara pembuatan kuih denderam atau ada sesetengah tempat menamakannya sebagai "telinga keling" dan "peniram". Bahan-bahan : - 1 peket tepung beras (500grm) - 400gram gula merah - 230ml… Read More
  • Resipi Kuih Lopes Bahan-bahan : - 500gm pulut - 1 sudu makan air kapur - 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis ambil patinya) - Sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan) - Sedikit garam (masukkan ke … Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan