Cincau + ais kisar + susu segar + minuman soda - petua untuk mengurangkan panas suhu badan


Assalamualaikum.....

Sebelum ini saya pernah menyatakan petua yang saya amalkan ketika menghadapi saat batuk-batuk, demam dan selsema seperti pada artikel "Pening, demam, selsema, sakit tekak dan batuk-batuk".

Kali ini saya berkongsi satu petua yang telah saya ubahsuai dari resipi asal yang diambil dari laman web "My Resipi" sebagai cara alternatif bagi mengurangkan panas suhu badan...

PERINGATAN
Pastikan anda tidak alah pada bahan-bahan yang dinyatakan di bawah ini

Bahan-bahan ( cadangan untuk 2 orang )

  • 1 gelas susu segar - sejuk dari peti ais 
  • 1 gelas minuman soda (ice cream soda) - sejuk dari peti ais
  • air batu (pilihan)
  • cincau (pilihan)

Cara-cara

  1. Kisarkan susu segar, minuman soda, ketulan ais dan cincau menggunakan alat pengisar.
  2. Setelah dikisar halus, tuang ke dalam gelas dan sedia untuk dinikmati.
  3. Sebagai pilihan, boleh juga diasingkan ketulan ais dari bahan-bahan yang dinyatakan sebelum dikisar.

**sila hentikan minum jika minuman ini menyebabkan anda "rajin ke tandas"....

Related Posts:

  • Resipi Kuih Serabai Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati".  Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seper… Read More
  • Cara membuat lobak asin Bahan-bahan : -1kg isi lobak putih (bersihkan dan potong) -Garam kasar - 200 gm -Cuka mkn - 1/2 cwn -Gula 250 gm Cara membuat : 1. Sediakan besen yang bersih dan bubuh garam 2. Ramas garam dengan lobak hingga rata 3. … Read More
  • Resipi Pulut Mangga Bahan-bahan : (untuk pulut mangga) ● 400 gram beras pulut, rendam semalaman ● 1 cawan santan pekat ● 1 cawan santan cair ● 2-3 sudu besar gula ● sedikit garam ● beberapa helai daun pandan, atau daun pisang ● 2 sudu … Read More
  • Resipi Kuih Lopes Bahan-bahan : - 500gm pulut - 1 sudu makan air kapur - 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis ambil patinya) - Sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan) - Sedikit garam (masukkan ke … Read More
  • Resipi Dodol Asli Bahan : 1000 gm tepung beras 300 gm tepung pulut 1.5L santan kelapa 500 ml air 200 gm gula pasir 800 gm gula merah/melaka 150 ml minyak jagung 3 helai daun pandan Cara Membuat : 1. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan