Dunia Haiwan : Binatang yang kelihatan kelakar ketika berlari

 

Assalamualaikum.....

Bumi yang diciptakan oleh Allah S.W.T ini mempunyai terlalu banyak "cerita" untuk dihuraikan dan diterokai.  Maksudnya di sini bukanlah seperti meneroka hutan belantara untuk mengambil kayu balak.  Yang ingin saya maksudkan ialah penerokaan untuk menambahkan ilmu pengetahuan berkenaan dengan "isi alam" ini.

Pada artikel kali ini, saya ingin berkongsi maklumat berkenaan dengan haiwan yang dipanggil "Frilled Lizard" atau dalam Bahasa Melayu disebut "Cicak jumbai berleher".  Dalam keadaan tertentu, ia kelihatan seperti Sesumpah dan berkemungkinan juga ia satu "keluarga" dengan Sesumpah dan Chameleon.

Frilled Lizard ini mempunyai kulit leher (jumbai) yang boleh meregang dan ia berada di keliling leher membelakangi kepalanya. Jumbai leher disokong oleh bahagian yang seakan duri yang disambungkan kepada tulang rahang. Apabila haiwan ini merasa takut, ia akan membuka mulut dengan luas, mendedahkan lapisan merah jambu atau kuning terang, dan mengembangkan jumbai.  Tindak balas ini sering terjadi semasa  ia melarikan diri dari pemangsa atau semasa "memikat" pasangannya.**Kelakar tak melihatkan cara haiwan ini berlari....?
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts