Mengapa Perlu Akaun Paypal?


PayPal Inc. adalah syarikat dalam rangkaian yang menyediakan perkhidmatan pemindahan wang melalui elektronik, menggantikan kaedah lama yang masih menggunakan kertas, seperti cek dan wang pos. PayPal juga menyediakan perkhidmatan untuk para pemilik laman web e-dagang, lelongan, dan jenis usaha lain. Markas syarikat ini terletak di San Jose, California, Amerika Syarikat.

PayPal adalah cara kegemaran Malaysia untuk membayar secara online. Ia adalah satu cara yang lebih cepat, mudah dan selamat untuk membuat dan menerima bayaran online dan pada telefon bimbit anda. PayPal adalah sistem pembayaran online yang membolehkan anda menghantar atau menerima duit dalam bentuk digital. 

Dengan akaun PayPal anda sendiri, anda boleh menerima bayaran daripada pemegang akaun PayPal lain dengan cepat dan mudah. Malah, anda juga boleh menerima bayaran dari kad kredit. Sudah ada banyak peniaga dalam talian menerima pembayaran PayPal. 

PayPal adalah cara yang lebih selamat, lebih mudah untuk membayar dan mendapatkan talian dibayar. Perkhidmatan yang membolehkan sesiapa sahaja untuk membayar dalam apa jua cara yang mereka suka, termasuk melalui kad kredit, akaun bank, PayPal Smart Connect atau baki akaun, tanpa berkongsi maklumat kewangan.

PayPal dengan pantas telah menjadi sebuah pemimpin global dalam penyelesaian pembayaran dalam talian dengan lebih daripada 23000 juta akaun di seluruh dunia. Terdapat di pasaran 190 dan 24 mata wang di seluruh dunia, PayPal membolehkan e-dagang global dengan membuat bayaran mungkin di seluruh lokasi, mata wang yang berbeza, dan bahasa.

PayPal telah menerima lebih daripada 20 anugerah untuk kecemerlangan dari industri Internet dan komuniti perniagaan yang baru-baru ini Anugerah 2006 Webby untuk Perkhidmatan Tapak Terbaik Kewangan dan Anugerah Suara Orang Webby 2006 bagi Perkhidmatan Tapak Terbaik Kewangan.

Terletak di San Jose, California, PayPal telah ditubuhkan pada tahun 1998 dan telah dibeli oleh eBay pada tahun 2002. Januari 2011, PayPal membuka pusat sokongan pelanggan kedua di rantau Asia Pasifik (yang pertama di Shanghai, China). Kemudahan baru di Malaysia menawarkan perkhidmatan dan sokongan untuk pelanggan di seluruh Asia Tenggara, serta menyediakan sokongan operasi untuk perkhidmatan pembayaran global PayPal.

Ringkasan sebab kenapa anda perlu daftar akaun e-dagang pada Paypal :

-Matawang Malaysia (MYR) telah disokong oleh Paypal. Bermaksud, anda boleh meletak harga dalam Ringgit Malaysia melalui sistem Paypal.

-Banyak perisian atau sistem Online yang menyokong Paypal. Contohnya seperti aplikasi Shopping Cart, Membership Site dan Sistem Affiliate.

-Banyak program buat duit yang melakukan bayaran melalui Paypal.

-Mudah digunakan kerana ia tidak terlalu teknikal.
   
-Membuka akaun di Paypal.com adalah PERCUMA. Ya, percuma sahaja. Tiada "setup fee" dan tiada yuran tahunan. Akaun anda hanya dicaj apabila menerima bayaran sahaja dan apabila memindahkan wang dari Paypal ke kad debit atau ke akaun bank.

-Cara ia berfungsi tidak bertentangan dengan syariat Islam.

-Kemudahan memindah wang dari akaun Paypal terus ke mana-mana kad debit VISA atau ke akaun simpanan anda di bank yang terpilih. Pendek kata, Paypal telah membuka ruang yang seluas-luasnya kepada rakyat Malaysia! (lihat keratan akhbar oleh Utusan di bawah).

-Boleh membeli belah di Internet. Kebanyakan laman web jualan di Internet menyediakan kemudahan pembayaran melalui Paypal.

-Kepercayaan dan keselamatan yang sedia ada. Paypal dikenali oleh kebanyakan pembeli di Internet. Jadi mereka tidak bimbang membeli melalui Paypal.
   
-Rekod transaksi yang lengkap. Rekod jual beli (duit masuk dan keluar) amat penting kepada hala tuju perniagaan anda.
   
-Boleh membeli nama domain dan hosting yang 'murah-murah' dari luar negara!
   
-Jika anda menjual di Ebay.com, mudah.my dan banyak lagi website lain, mereka menyediakan fungsi penerimaan bayaran melalui Paypal.

-Mampu untuk menerima bayaran melalui kad debit atau kad kredit daripada pembeli dari seluruh dunia. Bisnes anda akan pergi lebih jauh dan global. Dikatakan kadar penggunaan kad debit terus meningkat (lihat keratan berita oleh Harian Metro di bawah).
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts