Resepi Sambal Kering Ikan Bilis



Assalamualaikum...

Ramai yang mengatakan bahawa sambal adalah pembuka selera tak kiralah apa jua jenis sambal.  Jika kena dengan gaya masaknya serta dimakan bersama dengan ulam segar, pasti berpinggan-pinggan nasi ditambah, sangat menyelerakan.

Resepi sambal yang saya kongsi pada hari ini adalah menggunakan ikan bilis.  Ianya adalah satu resepi ringkas dan mudah disediakan, amat sesuai untuk orang bujang ataupun pelajar-pelajar institut pengajian tinggi.  Kemahiran memasak makanan seperti ini penting bukan sahaja untuk orang bujang atau golongan pelajar, malah sebelum seseorang ingin berkahwin.  Paling tidakpun berasaplah juga dapur tu...


Bahan-bahan resepi :

100 gram, kurang atau lebih ikan bilis halus / sederhana (dibasuh dan ditoskan)
10 tangkai cili kering (tambah jika nak pedas - dikisar)
1 labu bawang besar (dipotong membulat)

4 biji bawang merah (dikisar)

4 biji bawang putih (dikisar
)
sedikit air asam jawa (
jumlah mengikut citarasa masing-masing)
garam dan gula (secukup rasa)


Cara penyediaan :

-Sediakan kuali kecil atau sederhana besar. Panaskan 3 atau 4 sudu besar minyak masak dengan api yang sederhana dan goreng ikan bilis sehingga garing dan toskan.

-Tumis bahan-bahan kisar dengan menggunakan minyak lebihan menggoreng ikan bilis tadi sehingga terbit aroma (tumis lebih lama dengan api kecil supaya cili benar-benar masak dan tidak tengit).

-Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Kacau sehingga kering. Tutupkan api. Kemudian masukkan ikan bilis yang telah digoreng dan gaul sehingga rata. Biarkan seketika di dalam kuali.

-Sebagai pilihan, boleh juga dicampurkan dengan petai, kacang tanah atau tempe goreng. Nak campurkan semua pun boleh je, asalkan perut masing-masing boleh terima.

-Jika inginkan sambal basah, lebihkan sedikit air suam (bermasak/bertapis) semasa memasukkan air asam jawa.

-Lain sungai lain buaya, lain orang lain cara masaknya.... Harap para pengunjung faham ye...


*p/s : jika cukup bahan di dapur, saya suka memasak sambal udang  :-)

Related Posts:

  • Resepi apam balik keropok (rangup)   Apam balik atau juga dikenali sebagai apom balik, merupakan sejenis kuih tradisi Malaysia dan Singapura, sesuai dimakan pada waktu pagi dan petang secara bersantai. Ia merupakan sejenis kuih apam berkulit tebal yan… Read More
  • Resepi Kek Red Velvet (Bakar) Bahan-Bahan: Kek 160g Tepung Kek Bluekey (Kotak Pink) 1/2 tsp Soda Bikarbonat 1 sudu besar serbuk koko 1 sudu besar pewarna merah 2 Biji Telur 200g Gula Kaster 100g Minyak masak 125g susu cair + 1 tsp cuka/limau nipis… Read More
  • Resepi Biskut Tutku (Turkey)   Biskut Tutku  (Tutku biscuit) Tutku adalah biskut tradisional negara Turkey berbentuk seperti roda yang menarik dengan inti coklat cair. Kanak-kanak pastinya sangat menyukainya. Dewasa sering mengidamkan bis… Read More
  • Hukum Memakan Belangkas atau Telurnya   Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-93 yang bersidang pada 21 Februari 2011 telah membincangkan Hukum Memakan Daging/Isi Belangkas dan Telurnya. Muzakarah tela… Read More
  • Resepi pulut panggang Pulut Panggang adalah sejenis masakan yang diperbuat daripada pulut berinti kelapa. Masakan ini biasanya dipanggang di atas bara dari arang. Inti ikan diperbuat daripada bawang, dan lada kering dan kelapa.  Campu… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan