Assalamualaikum...
Ramai yang mengatakan bahawa sambal adalah pembuka selera tak kiralah apa jua jenis sambal. Jika kena dengan gaya masaknya serta dimakan bersama dengan ulam segar, pasti berpinggan-pinggan nasi ditambah, sangat menyelerakan.
Resepi sambal yang saya kongsi pada hari ini adalah menggunakan ikan bilis. Ianya adalah satu resepi ringkas dan mudah disediakan, amat sesuai untuk orang bujang ataupun pelajar-pelajar institut pengajian tinggi. Kemahiran memasak makanan seperti ini penting bukan sahaja untuk orang bujang atau golongan pelajar, malah sebelum seseorang ingin berkahwin. Paling tidakpun berasaplah juga dapur tu...
Bahan-bahan resepi :
100 gram, kurang atau lebih ikan bilis halus / sederhana (dibasuh dan ditoskan)
10 tangkai cili kering (tambah jika nak pedas - dikisar)
1 labu bawang besar (dipotong membulat)
4 biji bawang merah (dikisar)
4 biji bawang putih (dikisar)
sedikit air asam jawa (jumlah mengikut citarasa masing-masing)
garam dan gula (secukup rasa)
1 labu bawang besar (dipotong membulat)
4 biji bawang merah (dikisar)
4 biji bawang putih (dikisar)
sedikit air asam jawa (jumlah mengikut citarasa masing-masing)
garam dan gula (secukup rasa)
Cara penyediaan :
-Tumis bahan-bahan kisar dengan menggunakan minyak lebihan menggoreng ikan bilis tadi sehingga terbit aroma (tumis lebih lama dengan api kecil supaya cili benar-benar masak dan tidak tengit).
-Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Kacau sehingga kering. Tutupkan api. Kemudian masukkan ikan bilis yang telah digoreng dan gaul sehingga rata. Biarkan seketika di dalam kuali.
-Sebagai pilihan, boleh juga dicampurkan dengan petai, kacang tanah atau tempe goreng. Nak campurkan semua pun boleh je, asalkan perut masing-masing boleh terima.
-Jika inginkan sambal basah, lebihkan sedikit air suam (bermasak/bertapis) semasa memasukkan air asam jawa.
-Lain sungai lain buaya, lain orang lain cara masaknya.... Harap para pengunjung faham ye...
*p/s : jika cukup bahan di dapur, saya suka memasak sambal udang :-)