Khasiat Air Kelapa Muda

 

Assalamualaikum.

Apabila memperkatakan mengenai air kelapa muda, salah satu yang saya terbayang ialah Coconue Shake. Sesekali minum seolah-olah dapat menyegarkan tubuh badan dan melegakan dahaga, namun tidak digalakkan minum selalu kerana tahap kemanisan serta kandungan ais yang mungkin boleh menjejaskan kesihatan jika dinikmati secara berlebihan, apatah lagi jika ianya dicampurkan dengan bahan tambahan seperti ais krim atau biskut berperisa.

Selain dari produk Coconue Shake, air kelapa muda mempunyai kegunaan lain terutamanya dari segi petua kesihatan dan perubatan. Pengamal perubatan herba menyatakan bahawa air kelapa muda memang boleh meneutralkan segala macam racun yang ada di tubuh, dengan syarat air kelapa muda yang diminum harus dengan dosnya harus sesuai. Biasanya, racun-racun yang dimaksudkan adalah racun-racun yang dibawa oleh minuman beralkohol dan merokok yang masuk ke dalam tubuh. Ada juga yang mengatakan air kelapa muda adalah penyelesaian sementara bagi bisa patukan ular.

Hasil kajian mendapati air kelapa kaya dengan potasium (kalium). Selain mineral, air kelapa juga mengandungi gula (antara 1.7 hingga 2.6 peratus) dan protein (0.07 hingga 0.55 peratus). Selain itu kandungan komposisi gizi itu air kelapa juga berpotensi dijadikan bahan produk perusahaan desa.
Sejak sekian lama, air kelapa dipercayai mempunyai khasiat bagi mengurangkan demam dan campak, selain itu ianya mampu menurunkan suhu dalam tubuh badan.

Bagi ibu yang mengandung, air kelapa perlu kerap diminum kerana dipercayai dapat membersihkan janin di dalam rahim dan memudahkan kelahiran bayi.
Air  kelapa muda turut dikenalpasti sebagai ubat tradisional yang berkesan untuk membasmi pelbagai jenis cacing di dalam usus dan ia juga sangat baik diminum pada waktu pagi sebelum mengambil makanan lain.

 
Coconut Shake Asli Pantai Klebang

Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts