Kepelbagaian makanan tradisional negeri Kelantan

Salam sejahtera.....

Ada ketikanya kita akan teringin untuk menikmati makanan yang unik dan berbeza rasanya, seperti makanan dari negeri Kelantan. Jangan pula hairan, kerana keunikan itu juga menyebabkan ada mereka yang sanggup memandu berjam-jam lamanya hanya semata-mata untuk menikmati juadah di negeri Tuan Guru Nik Abdul Aziz ini. Negeri di Pantai Timur ini mempunyai kesinambungan budaya yang agak unik.

Gabungan kaum Melayu, Cina, India serta masyarakat Thailand berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada 'hidangan Malaysia' sekaligus menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar.

Mungkin ada yang akan tertawa atau berkerut dahi apabila mendengar nama kuih seperti Tahi Itik, Kuih Kartun, Badak Berendam, Abang Balik Gelisah, Che Abang Guling, Lompat Tikam, Lidah Buaya dan macam-macam lagi nama yang diberi. Namun, di sebalik nama yang pelik itu, rasanya amatlah lemak dan manis sekali. Ada juga beberapa jenis makanan ini mempunyai persamaan dengan negeri-negeri lain di Malaysia ini.

Begitu juga dengan hidangan Nasi Kerabu, Nasi Berlauk, Nasi Tumpang, Laksam atau Solok Lada yang sinonim dengan Kelantan sehingga membuat anda terkenang-kenang keenakan makanan itu. Benarlah seperti lagu nyanyian pelakon dan pelawak Jalil Hamid yang bertajuk "Makan".  Yang pelik dan unik itulah yang menjadi faktor pelaris untuk orang ramai berkunjung ke sesuatu tempat.

Related Posts:

  • Resipi Kek Lapis Keju Bahan-bahan : 1 Bungkus biskut marie ikut perisa yang anda suka (original/chocolate/coffee) 1 Cawan susu segar 250gm Cream cheese 100gm Whipping cream non-dairy 3 Sudu besar gula castor 1 Sudu besar gelatin halal 50… Read More
  • Usahawan kreatif jual burger berwarna-warni KEBIASAANNYA, roti burger berwarna putih dan dihidangkan bersama daging burger, sos, mayonis, salad, tomato serta lain-lain sehingga membangkitkan aroma menyelerakan dan menarik sesiapa sahaja untuk … Read More
  • Resipi Oden Malaysia Masyarakat Jepun biasanya akan menikmati "Oden" ketika musim sejuk. Ia merupakan makanan tradisi yang terdiri daripada bahan-bahan seperti telur rebus, lobak daikon, konnyaku dan kek ikan yang diproses dan distew dal… Read More
  • Resepi Florentine Cookies Bahan-bahan3 cawan tepung florenta1/2 cawan biji bunga matahari hijau*1/2 cawan biji bunga matahari putih*1/2 cawan kuaci hitam*>>>boleh juga gunakan apa sahaja kekacang yang sesuaiCara Pembuatan : 1.Bakar sekeja… Read More
  • Resipi Jemput-jemput Kukus Bergoreng Bahan-bahan : 4 biji tauhu 2 bungkus tauhu telur 1 ketul dada ayam / udang 4 biji telur ayam :  2 untuk dikisar dan 2 ketika proses menggoreng Daun sup potong halus Sedikit cili merah potong halus Bawang goreng, Gar… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan