Destinasi Pelancongan : Air Terjun Gunung Ledang / Air Terjun Asahan

 


Assalamualaikum...

Sudah berapa lama anda tidak mandi atau berkelah di air terjun?. Disebabkan airnya berpunca dari sumber asli dari bukit, maka airnya begitu dingin dan sangat menyegarkan tubuh badan yang lesu.  Kali ini saya ingin mempertonjolkan kawasan air terjun yang melibatkan dua negeri di selatan Semenanjung Malaysia iaitu di Johor dan Melaka.

Air Terjun Gunung Ledang atau adakalanya dipanggil Air Terjun Asahan merupakan destinasi yang bersejarah (dikaitkan dengan lagenda Hang Tuah dan Puteri Gunung Ledang) dan sesuai dikunjungi oleh pencinta alam buana.  Mata airnya yang berpunca dari Gunung Ledang yang berada di dalam kawasan daerah Ledang, negeri Johor.  Terletak berdekatan dengan sebuah pekan kecil iaitu Asahan, Melaka. Maka atas faktor geografi, air terjun ini dikongsi oleh dua buah negeri.

Air Terjun Gunung Ledang / Air Terjun Asahan merupakan sebuah kawasan rekreasi yang sesuai untuk semua golongan. Kawasan riadah ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan infrastruktur termasuk tempat penginapan. Antara tarikan utama pusat rekreasi ini adalah sungai-sungai dan air terjunnya yang nyaman dan menyegarkan. 

Di kawasan peliharaan ini, para pengunjung boleh melakukan pelbagai aktiviti seperti perkhemahan, meredah hutan, mandi-manda, "bird watching", seminar dan kem motivasi. Disamping menjalankan aktiviti, para pengunjung juga berkesempatan melihat pelbagai jenis dan spesis flora dan fauna antaranya orkid hutan dan periuk api hutan yang pastinya cantik dan menarik.
Nak tahu lokasi dan alamat ke sini...?  Google maps kan ada... :-)
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts