Resipi Takoyaki


Takoyaki merupakan ringan dari negara Jepun berbentuk bebola yang berasaskan tepung gandum dan dimasak menggunakan kuali khas takoyaki.

Bahan-bahan :

1 cawan tepung gandum
1 sb tepung jagung
1 1/2 cawan air
2 biji telur
Sedikit serbuk pati ayam
Sedikit garam

Campur semua bahan dan kacau sebati.

Bahan inti :

- Isi ayam, sotong, udang, sosej yg direbus (dipotong kecil²) terlebih dahulu

- Kobis dicincang halus
Daun bawang dihiris halus

Cara memasak :

- Panaskan kuali acuan takoyaki. Jika tiada, anda boleh juga gunakan acuan kuih cara.

- Masukkan adunan tepung ke dalam acuan hingga penuh semua permukaan.

- Letakkan inti dan sayur.

- Gunakan lidi satey untuk memusingkan takoyaki.

- Buatkan separuh bulat hingga garing dan pusingkan lagi hingga menjadi bulat sepenuhnya.

- Apabila sudah garing, keluarkannya dari acuan dan letak mayonese atau sos takoyaki dan taburkan serbuk kepingan ikan (bonito) yang boleh di dapati di Pasaraya Aeon (Jusco)


Kredit : Nor Juairiah Rashid‎ 

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan