Resipi Kuih Lopes


Bahan-bahan :

- 500gm pulut

- 1 sudu makan air kapur

- 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis ambil patinya)

- Sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan)

- Sedikit garam (masukkan ke dalam pati pandan)

- Air secukupnya

- Daun pisang yang lebar

- Tali (untuk mengikat
1/2 biji kelapa parut putih + secubit garam)

Cara membuat :

1. Rendam pulut bersama dengan air kapur semalaman atau 4 jam.

2. Setelah direndam, basuh semula pulut dan toskan sehingga kering air.

3. Masukkan pulut kedalam periuk dan masukkan pati pandan dan sedikit air sehingga paras air sama dengan paras pulut.

4. Tanak pulut seperti cara hendak masak nasi. Kacau berterusan.

5. Apabila air kering, tutup api dan tutup periuk dan biarkan sebentar.

6. Layur daun pisang dan seterusnya lap daun pisang dengan kain bersih.

7. Daun pisang haruslah lebar supaya boleh digulung 2-3 kali.

8. Kacau rata pulut terlebih dahulu dan letakkan 2 senduk atau lebih pulut keatas daun pisang, bergantung kepada saiz daun anda. Gulung dan padatkan.

9. Ikat di hujung yang pertama dan kemudian mengunakan sudu yang dicelup air, tekan pulut dibahagian hujung yang satu lagi supaya pulut padat.

Tekan sedikit bagi memastikan ia padat dan seimbang. Kemudian ikat dengan tali bahagian yang satu lagi sehingga menjadi seperti gambar dibawah.

10. Buat sehingga habis pulut. Untuk 500gm, anda akan memperolehi 3 gulung pulut.

11. Masukkan pulut yang telah dibalut kedalam periuk dan masukkan air sehingga sama paras.

12. Rebus sehingga air kering atau dalam 2 jam. Angkat dan toskan.

13. Untuk memotong kuih lopes dengan cantik, guna benang.

14. Ikat benang pada sesuatu. Buka separuh daun pisang letakkan ditangan kiri, tegangkan benang mengunakan tangan kanan anda untuk memotong pulut.

15. Gaulkan pulut dengan kelapa parut yang telah digaul dengan garam. Hidangkan bersama air gula melaka.

Bahan air gula melaka:

° 300gm gula melaka
° 250ml air - tambah jika perlu
1/2 tsp tepung beras/gandum - untuk memekat

Cara membuat :

1. Masukkan gula melaka dan air dan masak sehingga gula melaka larut.

2. Angkat dan tapis untuk membuang bendaasing dalam gula melaka.

Masukkan semula ke dalam periuk.

3. Masukkan bancuhan tepung, bancuh tepung dengan sedikit air.

4. Kacau sebati dan masak sehingga pekat.

Related Posts:

  • Resipi Lasagna SEJARAH LASAGNA Terdapat tiga teori tentang asal-usul lasagna. Dua daripadanya menyatakan bahawa ia adalah hidangan Yunani kuno. Teori utama ialah lasagna berasal dari Greek iaitu (Laganon) iaitu kunci kira-rata doh past… Read More
  • Resipi Ayam Masak Merah Bahan-bahan (untuk makan 5 orang) 1/2 ekor ayam atau 5 ketul peha ayam (terpulang) Garam dan kunyit 1/2 ulas bawang besar (dihiris bulat) 10 ulas bawang merah (dikisar) 2 ulas bawang putih (dikisar) 1 inci halia (dikisa… Read More
  • Resipi Steamed Orange Cake Bahan-bahan: 10 biji telor (asingkan putih dengan kuning) 12 0z mentega 10 0z gula halus 9 0z tepung gandum 5 0z susu cair (boleh digantikan dengan 1 tin Nestle cream) 1 biji limau sunkist (kulitnya d… Read More
  • Resipi Apam Beras Bahan-bahan : -3 cawan tepung beras (360g) -1 cawan tepung gandum (120g) -2 cawan gula pasir (400g) -1 paket mauripan (11g) -2 cawan nasi -3 cawan air (700ml) -pewarna yang digemari -kelapa parut secukupnya d… Read More
  • Resipi Popia Goreng Nestum + Cheese Powder Untuk Penyediaan Popia : 10 keping kulit popia Bancuhan 1/2 sudu kecil tepung + air (utk lekatkan kult masa gulung) 1 1/2 cawan minyak (untuk goreng) Cara Pertama : gulung popia dan lekatkan dgn bancuhan tepung dan gunti… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan