Resipi Ayam Percik Kelantan


Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam – dipotong 4 bahagian


Bahan Perapan :

  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • garam secukup rasa


Bahan untuk kuah :

  • 10 ulas bawang merah
  • 4 tangkai cili kering
  • 2 pek santan pekat
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya
  • 1/4 keping asam keping – letak sekejap sahaja dan dikeluarkan takut terlebih masam


Cara Memasak :

1. Kisar bahan perap tadi, kemudian perapkan ayam dengan bahan tersebut selama 30 minit.

2. Bakar ayam sehingga setengah masak dan bila ingin cepat masak boleh kukus dahulu sebelum dibakar.

3. Sementara ayam dibakar, siapkan kuah dengan cara kisar semua bahan kuah tadi.

4. Masak bahan tadi dengan api yang perlahan. Bila kuah sudah pekat masukan garam dan gula secukup rasa.

5. Angkat.

6. Bila ayam sudah nampak garing, lumur dengan bahan kuah tadi dan bakar seketika. Ini supaya bahan kuah meresap ke dalam daging ayam.

7. Terbalikan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang-ulang di kedua-dua belah ayam.

8. Bila ayam sudah nampak garing dan masak bolehlah diangkat. Hidangkan dengan menambah sedikit kuah di atas ayam tadi.

9. Siap!

Related Posts:

  • Resipi Kek Keju Coklat Bahan-Bahan : Kek Coklat (Bahan A) 4 biji telur 90 gram gula pasir 75 gram tepung gandum protein rendah 15 gram serbuk coklat ¼ sudu teh baking powder 75 gram margarine 75 gram dark cooking chocolate (dipotong kecil-kecil… Read More
  • Resipi Mee Goreng Basah Bahan-bahan ( untuk 5 - 6 orang makan )* 600g mee kuning* 2 ekor sotong* 6 ekor udang basah* 3 pokok sawi* 1 sudu besar pes lada kering* 2 sudu besar minyak masak* 1/2 sb sos tiram* 4 sudu besar sos tomato* 1/2 sudu besar … Read More
  • Resipi Kek Kukus Pelangi Kek Kukus Pelangi Bahan-bahan : 5 biji telur grade A - dari peti ais 200 gram gula kastor 220 gram tepung gandum 1 sudu kecil baking powder 1 sudu besar ovalette 150 ml susu cair 1/2 sudu kecil garam 100 ml minyak jagun… Read More
  • Resipi Steamed Orange Cake Bahan-bahan: 10 biji telor (asingkan putih dengan kuning) 12 0z mentega 10 0z gula halus 9 0z tepung gandum 5 0z susu cair (boleh digantikan dengan 1 tin Nestle cream) 1 biji limau sunkist (kulitnya d… Read More
  • Resipi Lasagna SEJARAH LASAGNA Terdapat tiga teori tentang asal-usul lasagna. Dua daripadanya menyatakan bahawa ia adalah hidangan Yunani kuno. Teori utama ialah lasagna berasal dari Greek iaitu (Laganon) iaitu kunci kira-rata doh past… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan