Resipi Ayam Percik Kelantan


Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam – dipotong 4 bahagian


Bahan Perapan :

  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • garam secukup rasa


Bahan untuk kuah :

  • 10 ulas bawang merah
  • 4 tangkai cili kering
  • 2 pek santan pekat
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya
  • 1/4 keping asam keping – letak sekejap sahaja dan dikeluarkan takut terlebih masam


Cara Memasak :

1. Kisar bahan perap tadi, kemudian perapkan ayam dengan bahan tersebut selama 30 minit.

2. Bakar ayam sehingga setengah masak dan bila ingin cepat masak boleh kukus dahulu sebelum dibakar.

3. Sementara ayam dibakar, siapkan kuah dengan cara kisar semua bahan kuah tadi.

4. Masak bahan tadi dengan api yang perlahan. Bila kuah sudah pekat masukan garam dan gula secukup rasa.

5. Angkat.

6. Bila ayam sudah nampak garing, lumur dengan bahan kuah tadi dan bakar seketika. Ini supaya bahan kuah meresap ke dalam daging ayam.

7. Terbalikan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang-ulang di kedua-dua belah ayam.

8. Bila ayam sudah nampak garing dan masak bolehlah diangkat. Hidangkan dengan menambah sedikit kuah di atas ayam tadi.

9. Siap!

Related Posts:

  • Resipi Karipap Pusing Karipap Pusing Berinti Kentang Ayam Bahan-bahan untuk inti : 500gm kentang- di dadu kecil 300gm isi ayam yg dipotong kecil 4 sudu besar rempah kari daging 1 sudu besar cili kisar 2 biji Bawang Besar * 3 ulas Bawang Putih… Read More
  • Resipi Donat Gebu Bahan bahannya  ●  500gm tepung gandum ●  210ml air suam●  2 sudu marjerin●  1 sudu teh garam●  3 susu tepung (akak tukar 3 sudu susu pekat manis)●  3 sudu besar gula (akak guna 1 1/2 su… Read More
  • Resipi Nasi Beriani Bahan A: 1 kg. beras basmathi (dibasuh dan ditoskan) 2 sb. rempah beriani (dibancuh dgn sedikit air) 4 biji buah tomato (dipotong dadu) 3 biji cili merah (dibelah dua) 3 biji cili hijau (dibelah dua) 100 gm daun pudina (di… Read More
  • Resipi Nasi Kerabu Resipi mudah Nasi KerabuSambal KelapaBahan-bahannya:Sebiji kelapa parut disangai garing (warna dark brown) dan ditumbuk lumat (jangan sampai pecah minyak)4-5 ekor isi ikan selayang/sardin atau kembung (paling baik dibakar… Read More
  • Resipi Kari Cuttlefish Bahan-bahannya : ● 1 kg (cuttlefish) sotong - dibersihkan dan dipotong (ikut suka) ● 5 ulas bawang merah - tumbuk ● 1 ulas bawang putih - tumbuk ● 1 inci halia - tumbuk ● 3 biji ubi kentang -belah 4 ● 2 tangkai dau… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan