Resipi Agar-Agar Kering Bergula


Biasanya pada zaman ini, ada sebilangan masyarakat kita dah tak kuasa nak buat sendiri kuih untuk jamuan tetamu yang berziarah di hari raya ataupun di hari² yang biasa.

Paling mudah ialah membeli kuih yang "ready made". Namun jika penjual atau pengeluar kuih raya berkenaan telah kita sendiri kenal pasti yang produknya memang terbaik, tidak jadi masalah. Yang jadi halnya jika "kuih tunjuk²" yang dibeli itu mempunyai rasa yang pelik, aneh atau tak sedap.

Pada artikel kali ini, dipaparkan resipi membuat makanan ringan yang "easy to make". Boleh menjadi salah satu sajian menarik di hari lebaran nanti.


Bahan-bahan :

°60 gm agar-agar bertali
°1300 ml air
°150 gm gula batu - diketuk halus
°1200 gm gula pasir
°Pewarna makanan (merah, oren, purple dan kuning atau ikut kesukaan anda)

Cara-cara Membuat :

• Basuh dahulu agar-agar dan rendam sebentar sehingga lembut. Tapis dan buang airnya.

• Masukkan air dalam periuk dan masukkan agar-agar. Masak sehingga agar-agar hancur dan sebati. Pastikan agar-agar benar-benar hancur.

• Masukkan gula batu dan gula pasir. Kacau rata. masak sehingga gula batu hancur. Angkat dan bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut warna pilihan.

• Sejuk dan dan biarkan ia keras baru potong ikut bentuk pilihan anda. Anda boleh guna acuan untuk mendapatkan bentuk bentuk yang menarik.

• Jemur ditempat yang panas sehingga ia benar-benar kering dan bergula. Balik-balik sentiasa supaya ia kering sekata.


* Anda boleh ketuk dahulu gula batu bagi ia menjadi ketulan kecil supaya ia cepat hancur baru masukkan dalam periuk.


Kredit : Shiema Yunus
Previous Post
Next Post
Related Posts

Babab.net

Popular Posts