Cara membuat lobak asin


Bahan-bahan :

-1kg isi lobak putih (bersihkan dan potong)
-Garam kasar - 200 gm
-Cuka mkn - 1/2 cwn
-Gula 250 gm

Cara membuat :

1. Sediakan besen yang bersih dan bubuh garam

2. Ramas garam dengan lobak hingga rata

3. Biarkan satu malam

4. Keesokkan harinya, jerang 400 ml air dan masukkan cuka dan gula.

5. Bila sudah mendidih, tuangkan ke dalam besen yang terdapat lobak dan gaul segera hingga rata

6. Biarkan 3 hari lagi

7. Kemudian toskan. Masukkan dalam bidai dan jemur beberapa hari hingga kering dan bertukar warna.

Related Posts:

  • Resipi Dodol Asli Bahan : 1000 gm tepung beras 300 gm tepung pulut 1.5L santan kelapa 500 ml air 200 gm gula pasir 800 gm gula merah/melaka 150 ml minyak jagung 3 helai daun pandan Cara Membuat : 1. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan… Read More
  • Resipi Agar-Agar Kering Bergula Biasanya pada zaman ini, ada sebilangan masyarakat kita dah tak kuasa nak buat sendiri kuih untuk jamuan tetamu yang berziarah di hari raya ataupun di hari² yang biasa. Paling mudah ialah membeli kuih yang "ready made"… Read More
  • Resipi Kuih Lopes Bahan-bahan : - 500gm pulut - 1 sudu makan air kapur - 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis ambil patinya) - Sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan) - Sedikit garam (masukkan ke … Read More
  • Resipi Kuih Serabai Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati".  Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seper… Read More
  • Resipi Pulut Mangga Bahan-bahan : (untuk pulut mangga) ● 400 gram beras pulut, rendam semalaman ● 1 cawan santan pekat ● 1 cawan santan cair ● 2-3 sudu besar gula ● sedikit garam ● beberapa helai daun pandan, atau daun pisang ● 2 sudu … Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan