Resipi Kuih Denderam


Berikut adalah bahan-bahan serta cara pembuatan kuih denderam atau ada sesetengah tempat menamakannya sebagai "telinga keling" dan "peniram".

Bahan-bahan :


- 1 peket tepung beras (500grm)
- 400gram gula merah
- 230ml air

Cara membuat :

- Masak gula merah dengan air sampai mendidih sehingga gula hancur.

- Tuang (tapis) air gula yg masih panas itu ke dalam tepung.


- Gaul sebati, tutup bekas dan perap selama 6 jam ke atas.

- Uli semula tepung untuk pastikan tepung tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras (Kalau lembik tambah tepung sedikit sambil uli. Jika keras tambah air panas sedikit sambil uli)


- Sebelum nak mencanai, lapik  plastik di tempat untuk mencanai, sapu minyak pada pemukaan plastik berkenaan dan peralatan yang lain supaya adunan tidak melekat serta memudahkan kerja.

- Kemudian anda boleh mula canai dan menekap acuan pada adunan.

- Goreng dalam minyak yang banyak dan pastikan minyak betul-betul panas. Selepas itu, kecilkan sedikit api dan mulakan menggoreng.

- Masa yang diperlukan untuk menggoreng itu tidak lama. Apabila kuih sudah naik ke pemukaan minyak terus terbalikkan 2 atau 3 saat dan terus angkat.

- Anda perlu toskan minyak yang ada pada kuih yang telah siap dimasak itu.



Related Posts:

  • Resipi Apam Beras Bahan-bahan : -3 cawan tepung beras (360g) -1 cawan tepung gandum (120g) -2 cawan gula pasir (400g) -1 paket mauripan (11g) -2 cawan nasi -3 cawan air (700ml) -pewarna yang digemari -kelapa parut secukupnya d… Read More
  • Resipi Steamed Orange Cake Bahan-bahan: 10 biji telor (asingkan putih dengan kuning) 12 0z mentega 10 0z gula halus 9 0z tepung gandum 5 0z susu cair (boleh digantikan dengan 1 tin Nestle cream) 1 biji limau sunkist (kulitnya d… Read More
  • Resipi Popia Goreng Nestum + Cheese Powder Untuk Penyediaan Popia : 10 keping kulit popia Bancuhan 1/2 sudu kecil tepung + air (utk lekatkan kult masa gulung) 1 1/2 cawan minyak (untuk goreng) Cara Pertama : gulung popia dan lekatkan dgn bancuhan tepung dan gunti… Read More
  • Resipi Lasagna SEJARAH LASAGNA Terdapat tiga teori tentang asal-usul lasagna. Dua daripadanya menyatakan bahawa ia adalah hidangan Yunani kuno. Teori utama ialah lasagna berasal dari Greek iaitu (Laganon) iaitu kunci kira-rata doh past… Read More
  • Resipi Ayam Masak Merah Bahan-bahan (untuk makan 5 orang) 1/2 ekor ayam atau 5 ketul peha ayam (terpulang) Garam dan kunyit 1/2 ulas bawang besar (dihiris bulat) 10 ulas bawang merah (dikisar) 2 ulas bawang putih (dikisar) 1 inci halia (dikisa… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan