Komen yang bermain api : hina agama Islam di Facebook


Satu perkara yang boleh mencetuskan pergaduhan dan isu sensitif antara kaum telah berlaku di Austin Perdana, Johor Bahru. Kesnya dikatakan bermula apabila seorang cina telah membunyikan hon secara berterusan di laluan hadapan sebuah masjid ketika solat Jumaat berlangsung. Kononnya sebab jalan berkenaan sesak. Selepas itu berlaku pergelutan antara jemaah di masjid dengan si pelaku.

Beberapa video rakaman semasa kejadian telah dimuat naik di internet. Pelbagai komen diberi, yang mengulas pada kes berkenaan. Namun ada satu komen di Facebook yang menggunakan nama Peter Chung Yun Fook telah membuat komen yang keterlaluan. Sila rujuk gambar di bawah :
Namun, ada pengguna Facebook yang lain cuba untuk meneutralkan keadaan dengan membalas komen berkenaan :


Pada pendapat saya pula, hal ini (bunyi hon kereta dan komen keterlaluan) mungkin berlaku kerana :

1) rendahnya kesedaran sivik dan moral menjadi punca tercetusnya pergaduhan dan provokasi.

ATAU

2) kemungkinan diupah oleh pihak tertentu untuk menimbulkan kekacauan dan ketegangan hubungan antara kaum dan agama, lebih-lebih lagi apabila menghampiri Pilihan Raya (strategi politik).

Sudah ada papan tanda notis pemberitahuan bahawa jalan ditutup sementara pada hari Jumaat

Pada bahagian komen di status Facebook "page" berkenaan, ada beberapa komen lain yang bersifat perkauman yang menghina agama Islam dan bangsa Melayu, namun komen di atas saya rasakan antara yang keterlaluan dan tidak patut dibuat oleh rakyat sebuah negara yang majmuk.

Iklan di televisyen sudah banyak kali keluarkan berkenaan dengan "adab kat mana....?"

#adabkatmana


Previous Post
Next Post
Related Posts

Babab.net

Popular Posts