Resipi Dodol Asli


Bahan :

1000 gm tepung beras
300 gm tepung pulut
1.5L santan kelapa
500 ml air
200 gm gula pasir
800 gm gula merah/melaka
150 ml minyak jagung
3 helai daun pandan

Cara Membuat :

1. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan tepung beras dalam jug

2. Jerang kuali dan panaskan air 500ml bubuh daun pandan

3. Bila mendidih tuangkan bancuhan tepung sedikit demi sedikit, kacau rata

4. Bila mendidih masukkan minyak jagung, gula pasir dan gula merah

5. Kacau terus sambil kawal api, teruskan sehingga adu nan liat, kenyal dan berkilat.

6. Sejukkan sebelum dipotong

======================

*Petua membersihkan kuali setelah selesai masak dodol :

1) Panaskan kuali yang diisi air separuh atau hampir penuh sehingga menggelegak.

2) Kemudian ambil beberapa genggam (batang) pokok Senduduk yang agak rimbun (banyak) daun dan kacau kuali yang dah panas itu dengan pokok berkenaan.

- Insha Allah, sisa dodol akan tertanggal dengan mudah.
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 Maklumbalas:

Promosi

Babab.net