Resipi Pulut Mangga


Bahan-bahan :

(untuk pulut mangga)

● 400 gram beras pulut, rendam semalaman
● 1 cawan santan pekat
● 1 cawan santan cair
● 2-3 sudu besar gula
● sedikit garam
● beberapa helai daun pandan, atau daun pisang
● 2 sudu besar bijan, dibakar tanpa minyak untuk taburan
● 3 biji mangga

(untuk kuah santan)

● 1 cawan santan pekat
● 1 sudu kecil tepung beras atau tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
● 1 helai daun pandan, carik dan simpul
● garam secukup rasa (biar kuah agak masin)

Cara Penyediaan :

(untuk pulut)

1. Panaskan pengukus. Lapik dulang pengukus dengan daun pisang atau susun daun pandan rapat-rapat.

2. Bilas pulut yang telah direndam semalaman dan tapis keluar airnya. Masukkan ke dalam dulang kukusan dan kukus sehingga lembut. Anggaran masa kukus adalah selama 20 minit.

3. Apabila sudah lembut, angkat dan masukkan pulut kukus ke dalam mangkuk yang besar.

4. Satukan santan pekat, santan cair, gula dan garam dan kacau sebati. Tuang bancuhan santan ke dalam pulut yang masih panas tadi.

Balik-balikkan pulut dan biar seketika supaya kuah bancuhan meresap ke dalam pulut. Apabila pulut sudah kering meresap kuah santan, ambil garfu dan gemburkan pulut.

5. Hidang bersama kuah santan, buah mangga dan taburan bijan.

(untuk kuah santan) :

1. Panaskan santan pekat di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Masukkan garam, daun pandan dan bancuhan tepung.

Teruskan kacau supaya santan tidak berketul. Kalau agak cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung. Anda boleh agak-agak kepekatan di sini.

2. Pastikan kuah mempunyai rasa yang sedikit masin supaya dapat menyeimbangi rasa manis buah dan pulut. Angkat dan sejukkan.


Related Posts:

  • Resipi Kek Kukus Pelangi Kek Kukus Pelangi Bahan-bahan : 5 biji telur grade A - dari peti ais 200 gram gula kastor 220 gram tepung gandum 1 sudu kecil baking powder 1 sudu besar ovalette 150 ml susu cair 1/2 sudu kecil garam 100 ml minyak jagun… Read More
  • Resipi Tiramisu Kit Kat Bahan-bahan : Kit Kat 300g sponge finger 5 tbsp gula halus 250g mascarpone cheese 2 kuning telur 550ml heavy cream 200g serbuk koko 1 tbsp serbuk espresso 1 cawan air panas Buah dan bunga yang boleh dimakan (sebagai h… Read More
  • Resipi Kek Keju Coklat Bahan-Bahan : Kek Coklat (Bahan A) 4 biji telur 90 gram gula pasir 75 gram tepung gandum protein rendah 15 gram serbuk coklat ¼ sudu teh baking powder 75 gram margarine 75 gram dark cooking chocolate (dipotong kecil-kecil… Read More
  • Resipi Lasagna SEJARAH LASAGNA Terdapat tiga teori tentang asal-usul lasagna. Dua daripadanya menyatakan bahawa ia adalah hidangan Yunani kuno. Teori utama ialah lasagna berasal dari Greek iaitu (Laganon) iaitu kunci kira-rata doh past… Read More
  • Resipi Mee Goreng Basah Bahan-bahan ( untuk 5 - 6 orang makan )* 600g mee kuning* 2 ekor sotong* 6 ekor udang basah* 3 pokok sawi* 1 sudu besar pes lada kering* 2 sudu besar minyak masak* 1/2 sb sos tiram* 4 sudu besar sos tomato* 1/2 sudu besar … Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan