Resipi Pulut Mangga


Bahan-bahan :

(untuk pulut mangga)

● 400 gram beras pulut, rendam semalaman
● 1 cawan santan pekat
● 1 cawan santan cair
● 2-3 sudu besar gula
● sedikit garam
● beberapa helai daun pandan, atau daun pisang
● 2 sudu besar bijan, dibakar tanpa minyak untuk taburan
● 3 biji mangga

(untuk kuah santan)

● 1 cawan santan pekat
● 1 sudu kecil tepung beras atau tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
● 1 helai daun pandan, carik dan simpul
● garam secukup rasa (biar kuah agak masin)

Cara Penyediaan :

(untuk pulut)

1. Panaskan pengukus. Lapik dulang pengukus dengan daun pisang atau susun daun pandan rapat-rapat.

2. Bilas pulut yang telah direndam semalaman dan tapis keluar airnya. Masukkan ke dalam dulang kukusan dan kukus sehingga lembut. Anggaran masa kukus adalah selama 20 minit.

3. Apabila sudah lembut, angkat dan masukkan pulut kukus ke dalam mangkuk yang besar.

4. Satukan santan pekat, santan cair, gula dan garam dan kacau sebati. Tuang bancuhan santan ke dalam pulut yang masih panas tadi.

Balik-balikkan pulut dan biar seketika supaya kuah bancuhan meresap ke dalam pulut. Apabila pulut sudah kering meresap kuah santan, ambil garfu dan gemburkan pulut.

5. Hidang bersama kuah santan, buah mangga dan taburan bijan.

(untuk kuah santan) :

1. Panaskan santan pekat di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Masukkan garam, daun pandan dan bancuhan tepung.

Teruskan kacau supaya santan tidak berketul. Kalau agak cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung. Anda boleh agak-agak kepekatan di sini.

2. Pastikan kuah mempunyai rasa yang sedikit masin supaya dapat menyeimbangi rasa manis buah dan pulut. Angkat dan sejukkan.


Related Posts:

  • Resipi Jemput-jemput daging Makanan ini seolah sama dengan jenis jemput-jemput yang lain yang mana bahan utamanya ialah tepung, air dan garam.  Dalam artikel ini saya kongsikan resipi "simple" ini yang asalnya datang dari Marina. Walaupun ri… Read More
  • Kek Belacan : resipi dari Sarawak Namanya sahaja sudah mampu membuatkan sesiapa yang mendengar atau membacanya buat pertama kali, berkerut dahi dan tersenyum sinis.  Namun ia tidaklah melambangkan belacan sebenar digunakan di dalam resipi kek istime… Read More
  • Resipi Puding Raja Bahan-bahan serta cara-cara untuk membuat Puding Raja : Roti Jala Mas. 5 biji kuning telur dibuang tali pusatnya 1 cawan gula * 2 cawan air * Sehelai daun pandan disimpul * Sama ada acuan roti jala muncung kecil atau … Read More
  • Resipi nasi ayam penyet   Untuk Ayam Bahan-bahan: 1 ekor ayam  -potong 4 dan asingkan bahagian isi dengan yang bukan isi seperti kaki, kepak,leher, tulang dada untuk di buat sup 1 keping tempe -  dalam paket 4  keping tauhu… Read More
  • Resipi Kek Coklat Keju Kukus Bahan Pertama (diayak) : -2 cwn tpg gandum -1 1/2cwn serbuk koko -1 tepong soda bikarbonat -1 baking powder Bahan Kedua : (dikisar) - 1 tin susu cair - 1 cwn minyak masak - 1 cwn air - 2 bj telur * tuang adunan kedua… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan