Resipi Pembuatan Belacan


Bahan dan cara penyediaan :

1) Ikan, udang kecil atau udang geragau (boleh campur) disiang dan dibersihkan dicampur dengan garam dgn nisbah 20% dan digaul rata.

2) Letakkan adunan bergaram itu ke dalam nyiru dan diratakan setebal 1.0 – 1.5 inci, kemudian dijemur sehingga adunan menjadi separuh kering.

3) Adunan yang telah dijemur separuh kering tadi dikisar supaya separuh hancur, dan ia dibungkus dengan kain muslin dan dimasukkan ke dalam tong kayu atau besen kemudian diperam selama tiga hari.

4) Kemudian, keluarkan dan jika masih lembab, terus dijemur lagi. Kemudian dikisar sekali lagi supaya adunan menjadi halus dan ia dibungkus semula dengan kain muslin dan dimasukkan ke dalam tong semula dan ditekan supaya menjadi padat, kemudian diperam selama 3 hari lagi

5) Ulangi langkah 3 dan 4 bagi menghasilkan aroma belacan yang menyengat.

6) Belacan ditekan dalam acuan kayu untuk berbentuk kemudian boleh dibungkus.
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 Maklumbalas:

Promosi

Babab.net