Petua untuk cari air dalam hutan


Adakalanya, individu atau berkumpulan menghadapi suatu situasi semasa megembara di dalam hutan di mana makanan yang dibawa telah kehabisan atau berkurangan. Adalah sangat penting di dalam keadaan sebegini apakah makanan atau minuman yang terdapat di dalam hutan yang boleh dimakan dan diminum.

Dalam keadaan sebegini, seseorang harus tahu bagaimana hendak hidup di dalam kawasan hutan dan bagimana hendak bergerak dengan tepat di dalam hutan berkenaan. Dia kemungkinan perlu melakukan ini dalam satu jangka masa yang lama dan perlu menunjukan disiplin diri dan inisiatif yang paling tinggi jika dia mahu terus hidup dan keluar dengan selamat dari hutan tersebut.

 Tidak ramai dari kita yang tahu apakah kemampuan kita sebenarnya sebab jarang sekali diri kita di letakkan dalam suatu keadaan yang melampaui had maksimum kemampuan fizikal dan mental kita. Keperluan pertama untuk ikhtiar hidup adalah dari kemampuan mental. Daya pengerak dalam ikhtiar hidup adalah ketahanan mental iaitu kemahuan untuk terus hidup.

Paling mustahak ialah mencari bekalan air yang selamat untuk diminum.  Ada pelbagai kaedah yang boleh digunapakai tetapi bergantung kepada bentuk muka bumi kawasan hutan berkenaan.  Untuk tujuan itu, sila tonton video di bawah ini yang menunjukkan kaedah mencari air di kawasan hutan belantara.Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts