Guraunya Benar Belaka - Cor Pan mangsa nahas MH17


Gurauan seorang penumpang warga Belanda dengan memuat naik gambar di laman Facebooknya beberapa minit selepas menaiki pesawat penerbangan Malaysia (MAS) MH17 bahawa ia akan 'hilang', akhirnya bertukar menjadi kenyataan.

Beliau membuat status bergambar pada akaun Facebooknya pada pagi Khamis di lapangan terbang Amsterdam. Penerbangan MH17 adalah perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur tetapi terhempas di timur Ukraine, 50 kilometer dari sempadan Russia dan Ukraine.

Antara gambar yang sempat dirakam Cor Pan yang dikatakan pesawat MH17
Laman Facebook beliau sejak itu telah dibanjiri dengan penghormatan dan status berkenaan telah dikongsi beribu-ribu kali. Dalam posting berkenaan Cor Pan menyatakan (lebih kurang begini maksudnya) : “Jika pesawat ini hilang, inilah rupanya".

Cor Pan, yang dikatakan merancang untuk menikmati percutian di pantai Malaysia, memuat naik gambar untuk sengaja bergurau bahawa satu lagi pesawat yang mungkin akan hilang secara misteri seperti berlaku terhadap pesawat MH370 yang dikatakan hilang di Lautan Hindi, pada Mac lalu.

Beberapa jam kemudian, pesawat berkenaan benar-benar hilang daripada radar selepas berlepas dari Amsterdam menuju Kuala Lumpur.  Pesawat ini jatuh terhempas dan meletup dipercayai terkena tembakan misteri dalam laluan udara yang merentasi negara Ukraine serta mengorbankan 298 penumpang dan 15 orang anak kapal.

Meskipun tiada pengesahan bahawa Cor Pan, berasal dari Volendam, 15 kilometer di utara Amsterdam, namun beliau berada di dalam pesawat. Gambarnya itu dipercayai diambil dari pintu masuk penumpang yang memperlihatkan pesawat sedang menunggu di ruang parkir. Gambarnya itu disertakan dengan keterangan "Di Lapangan terbang Schipol". Komen yang diberikan rakannya dalam Facebook, mengesahkan dia berada di dalam pesawat.

Namun, apabila pemeriksaan teliti pada foto, bagaimanapun, huruf "RC" dapat dilihat di bawah roda hadapan pesawat, yang menunjukkan nombor pendaftaran pesawat adalah 9M-MRC. Sedangkan nombor pendaftaran pesawat MH17 adalah 9M-MRD.

Ada kemungkinan Cor Pan mengambil gambar pesawat Malaysia Airlines yang berbeza iaitu MH194 yang tiba dari Kuala Lumpur.


 
Di tempat lain di media sosial, satu status Instagram muncul untuk menunjukkan pasport dan boarding pas seorang pemuda Belanda yang berada di MH17.

Menurut pada kapsyen gambar berkenaan, beliau dalam perjalanan ke Bali.*Sumber
-Berita RTM
-Google


*Komen :

 -ada khabar mengatakan beberapa kejadian yang menimpa Malaysia sejak kebelakangan ini adalah berkaitan dengan bantuan Malaysia ke Palestine.

-ia seolah-olah menunjukkan ada pihak mahu membuli dan memberi amaran kepada Malaysia agar tidak menghulurkan bantuan kepada Palestine.

Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts