Resipi Talam Labu Berlauk

 

Kali ini saya kongsikan resipi dan cara penyediaan makanan berasaskan labu. Ia juga turut menggunakan produk keluaran RAMLY FOOD PROCESSING SDN BHD.


A:  400  gm    Labu Manis – rebus & lecek halus

B:  1/2  cawan   Tepung Gandum
  1/2  cawan   Tepung Ubi
  1/2  cawan   Tepung Beras
  1/2  cawan   Gula Pasir
  1/2  cawan   Santan
  1/2  cawan   Susu Cair
  1  cawan   Air
  1/2  tsp    Garam
        Sedikit Pewarna Kuning

C:  1  sudu besar  Minyak Masak

Topping :  

200  gm    Daging Lembu Kisar Ramly
  1  sudu besar  Tasty Black Pepper Ramly
  1/2  cawan   Minyak Masak
  1  sudu besar  Sos Sotong
  50  gm    Udang Kering
  1  pokok    Daun Bawang
  1  pokok    Daun Sadri
  2  biji    Cili Merah
  2  sudu besar  Bawang Goreng
Cara Penyediaan :

1.  Rebus labu manis sehingga lembut dan lecek dan ketepikan.

2.  Campur ke semua bahan B, sebatikan dan masukkan labu manis yang telah di lecek dan masukkan minyak masak. Gaul sebati.

3.  Tuang adunan ke dalam loyang bujur dan kukus selama 20 minit.

4.  Untuk membuat topping, panaskan minyak dan goreng Daging Lembu Kisar Ramly dahulu. Masukkan Tasty Black Pepper Ramly dan  sos sotong. Masak seketika dan tapis untuk membuang sedikit minyak dan sejukkan.

5.  Tabur  Daging Lembu Kisar Ramly  bersama  dengan  udang  kering, daun bawang , daun sadri , bawang goreng dan cili merah di atas talam labu tadi

6.  Potong dan siap untuk dihidang. 
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net