Merdeka tapi makin lesu


Saban tahun negara kita menyambut ulang tarikh kemerdekaan. Tahun ini sudah masuk tahun ke 56 Malaysia mencapai kemerdekaan.  Iya, kita harus bersyukur atas perolehan kemerdekaan ini. Ada jalan raya, lampu jalan, dapat makan minum dan tinggal dalam keadaan aman (hakikatnya tidaklah seindah yang dikata).  Namun adakah ukuran nikmat merdeka cukup sekadar itu?

 
antara budaya dan akhlak yang nyata ada pada generasi kita kini

Ingatlah, penjajah British dahulu sangat licik.  Mereka juga telah berjaya membuatkan raja-raja Melayu zaman sebelum merdeka menurunkan tanda tangan bagi penyerahan kuasa pentadbiran secara mutlak kepada pihak British, dengan ditawarkan kekayaan harta dunia.  Mereka juga tidak akan mudah menyerahkan kemerdekaan kepada Persekutuan Tanah Melayu jika tiada pihak yang menjamin kepentingan mereka di masa akan datang dalam negara baru yang dibentuk.  Di sinilah "bom jangka" telah dipasang disebalik penyerahan kemerdekaan.

Secara senyap-seyap, gerakan sulit telah menyusup masuk ke dalam Malaysia dan bergerak secara tersusun dalam merancanakan perancangan asal penerokaan jalan laut ke benua Timur atau negara-negara Asia.  Lihat sajalah sejak dari zaman sebelum merdeka hingga kini, hiburan dibawa masuk ke Malaysia dalam pelbagai bentuk.  Pada zaman percetakkan hitam putih di Malaysia, terdapat tarian-tarian bogel dijalankan secara sah mengikut undang-undang di kelab-kelab hiburan, terutamanya di kawasan bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur.  Malah zaman kini masih lagi ada hiburan sebegini, dilakukan di kelab hiburan eksklusif.

 
Lelaki juga ada aurat yang perlu dijaga

Akhlak di kalangan remaja dan belia serta tidak terkecuali kanak-kanak juga makin merunsingkan. Ada saja kes murtad yang dirahsiakan, namun sesekali terkeluar juga cerita sebegini di akhbar tempatan.  Kemajuan teknologi sangat mengubah cara hidup masyarakat dunia, khususnya di Malaysia.  Namun ia disalahgunakan oleh sebilangan rakyat negara kita.  Dimaklumkan ramai yang sudah tidak tahu malu merakamkan aksi lucah diri sendiri dan juga bersama pasangan.  Seolah-olah individu yang terlibat itu tidak risau akan akan tersebarnya gambar bogel milik mereka.

Sebagai contoh, cuba anda taip kata kunci di enjin carian Google iaitu pada bahagian carian imej dengan menaip "hijab blowjob" atau "tudung blowjob". Lihatlah sendiri apa yang keluar dan gambar siapa yang keluar. Sepatutnya zaman yang semakin moden serta disamping adanya Islam sebagai cara hidup, bangsa Melayu patut makin maju, bukan makin layu.

 
Pemimpin negara Islam merasmikan pembukaan kilang arak? 
Inikah hasil dari merdeka yang dilaungkan saban tahun sejak 56 tahun lalu?

Keruntuhan moral pada zaman kini berkaitan dengan roh Islam dalam sesuatu pentadbiran di sesebuah negara yang mengaku bahawa mereka kerajaan negara Islam.  Sesetengah negara lebih selesa mengekalkan sistem pentadbiran warisan penjajah dan tidak menggunakan sistem yang disediakan oleh Islam.  Islam adalah ajaran yang lengkap, menyeluruh ke setiap perkara, bukan hanya pada sesetengah hal sahaja.

Nabi Muhammad S.A.W telah membuktikan bahawa undang-undang hudud boleh dilaksanakan dalam negara majmuk seperti keadaan di Malaysia.  Lebih 50 tahun merdeka tetapi sangat pelik jika dicanangkan kita masih lagi tiada ada pakar dalam sistem perundangan Islam dan negara tidak bersedia untuk hukum dari Allah S.W.T itu.
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts