Resepi Rojak Utara 3 Bebola


Rojak ialah variasi makanan tradisi yang mungkin mengandungi buah-buahan, sayur-sayuran mentah, mee kuning, tauhu dan daging, yang dicampur dengan kuah. Makanan ini mudah ditemui di Malaysia, Singapura dan Indonesia.

Kali ini akan dikongsikan resepi penyediaan rojak yang diberi nama "rojak utara tiga bebola"

Kuah Rojak :

1  sudu besar  Rempah Kari Daging
1/2  cawan   Cili Mesin
2  biji    Bawang merah                           dimesin 
2  cm    Halia

10  biji    Buah Kurma – rebus & mesin
1  cawan   Air


5  keping   Biskut Merry
1  sudu kecil  Garam
2  sudu besar  Gula
3  keping   Asam keping
1  sudu besar  Black Pepper 
1  sudu besar  Chili sos (sos dalam botol)
1/2  cawan   Kacang Tanah – goreng & tumbuk
1  sudu besar  Tepung Jagung – campur sedikit air
1  sudu besar  Bijan – goreng tanpa minyak

Sayuran : 
2  keping    Tauhu - goreng
3  keping   Tauhu Fucuk – goreng
1/2  batang   Timun
1  biji    Sengkuang
1  cawan   Taugeh
10  biji    Bebola Sotong – goreng
10  biji    Bebola Ayam  – goreng
10  biji    Bebola Daging  – goreng

Cara penyediaan :1.  Tumis cili mesin, bawang merah dan halia. Masukkan rempah kari daging. Masak sehingga garing
2.  Masukkan buah kurma  yang dimesin, kacang tanah, biskut merry. Masukkan air
3.  Masukkan  Black Pepper dan Chili. Masak seketika
4.  Masukkan bijan dan asam keping. Akhir sekali masukkan tepung jagung. Rasa garam dan gula. Masak seketika.
5.  Goreng tauhu fucuk, celur taugeh dan potong semua sayuran,potong bebola sotong, bebola ayam, bebola daging dan atur dalam pinggan dan hidang bersama kuah rojak.
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net