Resepi apam polkadot gebu & comel



Bahan-bahan :
1 sudu kecil ovelette
1 sudu esen vanilla
3 sudu teh baking powder - diayak sekali
3 biji telur sejuk yang disimpan dari peti ais
150 ml susu segar atau susu cair
220 gm gula halus
275 gm tepung gandum
Perasa adalah mengikut citarasa masing
Pewarna adalah terpulang kepada anda asalkan ianya halal dan menyihatkan

Langkah Pembuatan :
1. Pukul telur putih sehingga kembang elok.
2. Kemudian masukkan ovelette, kuning telur dan esen vanilla, pukul sampai kembang lagi.
3. Masukkan gula, pukul sampai kembang lagi.
4. Masukkan tepung dan baking powder diselang seli dengan susu kemudian gaulkan.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
6. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
7. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
8. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
9. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kannya dengan warna atau cara letak pilihan anda.
10. Kukus  selama 10 hingga ke 15 minit sehingga masak.
Pesanan : 
-Baca doa serta selawat sebelum, semasa dan selepas membuat apam polkadot ini ataupun jenis makanan yang lain agar makanan menjadi terpelihara dan diberkati Allah SWT.
-Tidak gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam jadi merekah atau pecah. Gunakan api yang sederhana bagi pengawalan suhu.
-Anda sangat digalakkan untuk membalut tudung periuk dengan kain yang bersih untuk mengelakkan titisan air dari wap kukusan jatuh ke atas apam dan menyebabkan kerosakkan pada struktur apam polkadot.

Related Posts:

  • Resepi pulut panggang Pulut Panggang adalah sejenis masakan yang diperbuat daripada pulut berinti kelapa. Masakan ini biasanya dipanggang di atas bara dari arang. Inti ikan diperbuat daripada bawang, dan lada kering dan kelapa.  Campu… Read More
  • Resepi Kek Red Velvet (Bakar) Bahan-Bahan: Kek 160g Tepung Kek Bluekey (Kotak Pink) 1/2 tsp Soda Bikarbonat 1 sudu besar serbuk koko 1 sudu besar pewarna merah 2 Biji Telur 200g Gula Kaster 100g Minyak masak 125g susu cair + 1 tsp cuka/limau nipis… Read More
  • Resepi Biskut Tutku (Turkey)   Biskut Tutku  (Tutku biscuit) Tutku adalah biskut tradisional negara Turkey berbentuk seperti roda yang menarik dengan inti coklat cair. Kanak-kanak pastinya sangat menyukainya. Dewasa sering mengidamkan bis… Read More
  • Resepi apam balik keropok (rangup)   Apam balik atau juga dikenali sebagai apom balik, merupakan sejenis kuih tradisi Malaysia dan Singapura, sesuai dimakan pada waktu pagi dan petang secara bersantai. Ia merupakan sejenis kuih apam berkulit tebal yan… Read More
  • Hukum Memakan Belangkas atau Telurnya   Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-93 yang bersidang pada 21 Februari 2011 telah membincangkan Hukum Memakan Daging/Isi Belangkas dan Telurnya. Muzakarah tela… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan