Resepi apam polkadot gebu & comel



Bahan-bahan :
1 sudu kecil ovelette
1 sudu esen vanilla
3 sudu teh baking powder - diayak sekali
3 biji telur sejuk yang disimpan dari peti ais
150 ml susu segar atau susu cair
220 gm gula halus
275 gm tepung gandum
Perasa adalah mengikut citarasa masing
Pewarna adalah terpulang kepada anda asalkan ianya halal dan menyihatkan

Langkah Pembuatan :
1. Pukul telur putih sehingga kembang elok.
2. Kemudian masukkan ovelette, kuning telur dan esen vanilla, pukul sampai kembang lagi.
3. Masukkan gula, pukul sampai kembang lagi.
4. Masukkan tepung dan baking powder diselang seli dengan susu kemudian gaulkan.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
6. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
7. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
8. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
9. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kannya dengan warna atau cara letak pilihan anda.
10. Kukus  selama 10 hingga ke 15 minit sehingga masak.
Pesanan : 
-Baca doa serta selawat sebelum, semasa dan selepas membuat apam polkadot ini ataupun jenis makanan yang lain agar makanan menjadi terpelihara dan diberkati Allah SWT.
-Tidak gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam jadi merekah atau pecah. Gunakan api yang sederhana bagi pengawalan suhu.
-Anda sangat digalakkan untuk membalut tudung periuk dengan kain yang bersih untuk mengelakkan titisan air dari wap kukusan jatuh ke atas apam dan menyebabkan kerosakkan pada struktur apam polkadot.
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 Maklumbalas:

Promosi

Babab.net