Resepi Spaghetti Carbonara


Bahan-bahan (untuk hidangan  5 ke 6 orang) :

500 g spaghetti
3 ulas bawang putih
5 biji telur
1/2 cawan Parmesan cheese
1/2 cawan double cream
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
1 sudu besar parsley flakes
2 biji cendawan butang (dihiris)
Hirisan daging ayam / seafood 500-700 g

Cara-cara penyediaan :
  • Masukkan telur, parmesan cheese, double cream, lada hitam dan garam ke dalam mangkuk. Pukul bahan-bahan ini sehingga sebati.
  • Rebus spaghetti dalam periuk sehingga lembut dan toskan.
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan masukkan hirisan ayam atau seafood dan cendawan butang. Goreng sehingga masak.
  • Masukkan spaghetti yang masih panas ke dalam kuali.
  • Alihkan kuali daripada api. Masukkan bahan-bahan (langkah 1) yang telah dipukul tadi ke dalam kuali. Kacau hingga sekata. (Kuali dialihkan supaya telur tidak berketul-ketul. Pastikan spaghetti masih panas semasa campuran telur dan cheese digaulkan dengan spaghetti supaya telur masak).
  • Masukkan parsley flakes dan kacau.
  • Siap untuk dihidangkan.

Resepi asli Spaghetti Carbonara tidak menggunakan "double cream". Tetapi dalam resepi ini ianya ditambah supaya rasanya lebih berkrim. Juga digantikan "bacon" dalam resepi asal dengan daging ayam atau seafood yang pastinya halal.

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan