Resepi Spaghetti Carbonara


Bahan-bahan (untuk hidangan  5 ke 6 orang) :

500 g spaghetti
3 ulas bawang putih
5 biji telur
1/2 cawan Parmesan cheese
1/2 cawan double cream
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
1 sudu besar parsley flakes
2 biji cendawan butang (dihiris)
Hirisan daging ayam / seafood 500-700 g

Cara-cara penyediaan :
  • Masukkan telur, parmesan cheese, double cream, lada hitam dan garam ke dalam mangkuk. Pukul bahan-bahan ini sehingga sebati.
  • Rebus spaghetti dalam periuk sehingga lembut dan toskan.
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan masukkan hirisan ayam atau seafood dan cendawan butang. Goreng sehingga masak.
  • Masukkan spaghetti yang masih panas ke dalam kuali.
  • Alihkan kuali daripada api. Masukkan bahan-bahan (langkah 1) yang telah dipukul tadi ke dalam kuali. Kacau hingga sekata. (Kuali dialihkan supaya telur tidak berketul-ketul. Pastikan spaghetti masih panas semasa campuran telur dan cheese digaulkan dengan spaghetti supaya telur masak).
  • Masukkan parsley flakes dan kacau.
  • Siap untuk dihidangkan.

Resepi asli Spaghetti Carbonara tidak menggunakan "double cream". Tetapi dalam resepi ini ianya ditambah supaya rasanya lebih berkrim. Juga digantikan "bacon" dalam resepi asal dengan daging ayam atau seafood yang pastinya halal.

Related Posts:

  • Nasi Goreng Kampung = sanggupkah menunggu 45 minit? Perut sudah lapar, lantas kaki melangkah membawa badan dan anggota yang lain menuju ke kawasan deretan gerai makanan dan minuman, yang didirikan atas tapak bekas perhentian teksi, berhampiran Jalan Tun Ali, Melaka.  … Read More
  • Pemakanan bayi sebelum berumur dua tahun   Anak adalah rezeki yang terbesar bagi pasangan suami isteri.  Ia adalah kurniaan Allah SWT yang paling bernilai dan merupakan suatu tanggungjawab yang perlu dilaksanakan dengan kesungguhan bagi memastikan anak… Read More
  • Resepi Sambal Kering Ikan Bilis Assalamualaikum... Ramai yang mengatakan bahawa sambal adalah pembuka selera tak kiralah apa jua jenis sambal.  Jika kena dengan gaya masaknya serta dimakan bersama dengan ulam segar, pasti berpinggan-pinggan nasi d… Read More
  • Kepelbagaian makanan tradisional negeri Kelantan Salam sejahtera..... Ada ketikanya kita akan teringin untuk menikmati makanan yang unik dan berbeza rasanya, seperti makanan dari negeri Kelantan. Jangan pula hairan, kerana keunikan itu juga menyebabkan ada mereka yang … Read More
  • Resepi roti jala dan kuah pencicah Roti jala adalah menjadi sajian pilihan untuk jamuan ringan di majlis-majlis tertentu ataupun dijadikan makanan sarapan pagi atau petang.  Pada kali ini saya tergerak hati untuk berkongsikan resepi penyediaan roti jal… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan