Lontar telur ayam ke cermin hadapan kereta : Taktik rompakan terkini


Jenayah dan persaaan takut terhadap jenayah mempengaruhi kualiti hidup rakyat, yang ada kalanya melibatkan kesan yang sungguh memudaratkan. Kementerian Dalam Negeri menganggarkan kos jenayah melebihi USD60 billion setahun, iaitu lebih 5% daripada KDNK. Isu tentang peningkatan jenayah terutama sekali jenayah jalanan adalah di pandang serius oleh pihak kerajaan dan sekali gus meletakkan sasaran ini sebagai keutamaan pada usaha pengurangan kadar jenayah sebagai salah satu daripada bidang keberhasilan utama negara

Kes pembunuhan Pengasas Bank Pembangunan Arab-Malaysian, Hussain Ahmad Najadi, di tengah-tengah Kuala Lumpur pada waktu siang hari, membuktikan jenayah semakin meningkat disamping kes tembak menembak di jalanraya seperti yang dilaporkan dalam media arus perdana.

Terkini seperti yang disiarkan dalam iklan khidmat masyarakat di stesyen radio Melaka.fm, penjenayah jalanan menggunakan telur ayam dengan membaling ke arah bahagian hadapan cermin kenderaan terutamanya kereta. Para pemandu yang panik biasanya akan memancutkan air di cermin kereta dan menggunakan wiper untuk menyapu telur ayam yang pecah itu.  Akan tetapi ini adalah tindakan yang silap dan mengundang padah.


 Syukur negara makin selamat...

Cairan telur ayam yang meleleh di cermin kereta yang bercampur dengan air, jika disapu dengan wiper cermin, akan menghasilkan cairan seperti susu serta akan menghalang pandangan pemandu lebih kurang dalam 90 %.  Ini akan memaksa pemandu memberhentikan kenderaan.  Pada masa inilah perompak jalanan akan mengambil kesempatan melakukan jenayah.

Apa yang perlu dibuat adalah jika anda menghadapai keadaan sebegini, jangan memancutkan air pada cermin dan jangan menggunakan wiper. Sebaliknya teruskan pemanduan ke kawasan yang lebih selamat seperti di tempat tumpuan orang ramai ataupun di balai polis berhampiran.
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts