Punca kerosakan hati manusia


Penyakit yang dihidapi manusia pada masa kini adalah lebih kepada gaya hidup individu berkenaan, keadaan persekitaran dan tabiat pemakanan.  Setiap aktiviti yang dilakukan mempunyai kesan sampingan yang akan mempengaruhi kesihatan fizikal dan emosi seseorang.

Satu faktor penting dalam penjagaan kesihatan yang tidak disedari ramai orang kerana kurang ditekankan tetapi amat penting untuk badan yang sihat ialah kesihatan hati. Menjaga kesihatan hati ialah langkah pertama dalam usaha mengubah amalan gaya hidup seseorang.

Hati ialah organ penting dalam badan manusia dengan menjalankan 500 fungsi yang diketahui termasuk menyimpan tenaga dan vitamin badan, mengeluarkan hormon dan hempedu serta membantu mengemulsikan lemak dalam badan.  Berikut adalah antara faktor-faktor yang menyumbang kepada kerosakan hati :

1 - Tidak buang air kecil di pagi hari.

2 - Tidak mengambil sarapan.

3 - Terlalu banyak makan.

4 - Mengambil terlalu banyak bahan pengawet, aditif, pewarna makanan, dan perasa tiruan

5 - Mengambil terlalu banyak ubat-ubatan.

6 - Tidur lambat dan bangun lewat

7 - Mengambil terlalu banyak makanan juga boleh memberikan beban berlebihan kepada hati. Sayuran seeloknya harus dimakan mentah atau dimasak 3-5 bahagian sahaja. Sayuran yang dimasak harus dimakan dalam satu sajian dan tidak disimpan.

8 - Mengambil terlalu banyak makanan berminyak. Jangan mengambil terlalu banyak makanan berminyak walaupun makanan yang menggunakan minyak goreng terbaik seperti minyak zaitun. Elakkan mengambil makanan berminyak ketika anda dalam keadaan letih, kecuali ketika badan sedang dalam keadaan betul-betul fit.
Kita harus mengamalkan gaya pemakanan yang sihat dalam kehidupan. Amalan pemakanan yang sihat sangat penting bagi memastika tubuh kita untuk menyerap dan menyingkirkan bahan kimia yang tidak diperlukan oleh tubuh.

Kurangkan makan makanan segera, lagi-lagi jika jika anda seorang yang berjaga waktu malam sehingga lewat pagi (terutamanya mereka yang bekerja sebagai pengawal keselamatan atau pelajar universiti yang mengulangkaji pelajaran lewat malam ).**rujukan dari HarianIslam.com
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts