Resepi pulut panggang


Pulut Panggang adalah sejenis masakan yang diperbuat daripada pulut berinti kelapa. Masakan ini biasanya dipanggang di atas bara dari arang. Inti ikan diperbuat daripada bawang, dan lada kering dan kelapa. 

Campuran ini dimasak sehingga kering dan disumbat sebagai inti dalam pulut yang berbentuk batang. Batang pulut itu kemudiannya dibalut dengan daun pisang sebelum dipanggang sampai masak.

Bahan-bahan :

1) 500 gram beras pulut (dikosek & ditoskan)
2) 1 ½ cawan pati santan
3) 1 helai daun kunyit
4) 23 sudu makan minyak jagung
5) 90 gram udang kering (direndam,dibersihkan dan ditumbuk)
6) 2 tangkai lada merah
7) 10 ulas bawang merah
8) ½ sudu lada sulah
9) 4 biji buah keras
10) 1 ulas bawang putih
11) ½ biji kelapa parut (tumbuk separa halus)
12) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
13) 2 helai daun pandan
14) 1 sudu makan garam
15) 2.5 cm kunyit hidup
16) 1 sudu makan ketumbar (goring tanpa minyak)
17) 1 sudu belacan (dibakar)
18) ½ sudu makan gula pasir
19) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
20) Lidi untuk sematan

Cara-cara membuat :

1) Masuk dan gaul pulut,santan,daun kunyit,daun pandan dan ½ sudu garam di dalam loyang. Kukus hingga pulut masak. Pastikan pulut tidak terlalu kembang. Keluarkan daun-daun dan ketepikan pulut.


2) Panaskan minyak atas api yang sederhana dan gorengkan bahan tumbuk selama 3 minit. Masukkan kelapa dan kacau sehingga kering jangan sampai hangus. Masukkan garam, kacau dan angkat. Sejukkan.


3) Bubuh sedikit pulut di atas daun pisang. Bentukkan supaya menjadi gulungan-gulungan leper sepanjang 13 cm.


4) Masukkan inti dengan sama rata,dan gulung ketat-ketat untuk membungkusnya. Titipkan bungkusan itu dengan lidi.


5) Panggang pulut dia atas api arang yang perlahan selama ½ jam, dengan membalikbaliknya selalu. Tunggu sehingga naik aromanya dan kelihatan masak dan sedia untuk dijamah.


Related Posts:

  • Diet Makanan dan Minuman Nabi Muhammad S.A.W Tabiat pemakanan yang baik boleh diteladani dengan mengikuti kaedah yang dipilih oleh Nabi Muhammad S.A.W. Jika diteliti, amalan pemakanan baginda amat bertepatan dengan Al-Quran bermaksud: “… makan dan minumlah, dan jan… Read More
  • Restoran dan Kiosk Ramly Burger Dalam kehangatan isu boikot Restoran Makanan segera Mc Donalds, ada lagi agenda yang lebih penting dan dirasakan wajib bagi meneruskan legasi empayar perniagaan milik orang Islam terutamanya orang Melayu.   … Read More
  • Resepi Kek Red Velvet (Bakar) Bahan-Bahan: Kek 160g Tepung Kek Bluekey (Kotak Pink) 1/2 tsp Soda Bikarbonat 1 sudu besar serbuk koko 1 sudu besar pewarna merah 2 Biji Telur 200g Gula Kaster 100g Minyak masak 125g susu cair + 1 tsp cuka/limau nipis… Read More
  • Belajar Buat Aneka Roti Canai : Lembut Dan Enak Kini, anda juga mampu membuat roti canai sehebat kedai mamak. Malah menjana pendapatan lumayan dengan bisnes murtabak atau pendapatan sampingan melalui roti canai segera. Roti canai atau roti jenis leper yang berbentuk bu… Read More
  • Ketupat dan sejarahnya Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia, Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain. Ketupat ada disebut dal… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan