Belajar Buat Aneka Roti Canai : Lembut Dan Enak

http://www.ashadee.net/go/50035/ahmadzaki?b=1962

Kini, anda juga mampu membuat roti canai sehebat kedai mamak. Malah menjana pendapatan lumayan dengan bisnes murtabak atau pendapatan sampingan melalui roti canai segera.

Roti canai atau roti jenis leper yang berbentuk bulat ini, merupakan satu makanan kegemaran di Malaysia. Ia dimakan sebagai makanan pagi, tengahari, petang, dan malam. Sering kali dimakan bersama dengan teh tarik, atau teh ais.Biasanya dihidangkan dengan kuah dal atau parpu atau kari dengan sambal ikan bilis.

Penggunaan perkataan canai dalam bahasa Melayu dibelakang roti adalah hasil dari tingkahlaku pencanai roti tersebut dalam meleperkan, menganginkan dan menebar doh roti. Ada juga menyatakan perkataan canai dibelakang roti ini asalnya dari jenis dal yang digunakan bersama roti ini, yakni "Channal". 

Pada versi yang lain, perkataan canai ini datangnya dari nama bandar Chennai, India disebabkan ramai pencanai roti ini kebanyakkan berasal dari sana pada ketika kebanjiran orang India di Malaysia.

Roti canai di India dan Singapura, ia lebih dikenali sebagai roti pratha. Rupa roti pratha dengan roti canai adalah sama dan bentuknya masih lagi bulat.

Jika anda berminat untuk menjalankan perniagaan gerai atau kedai makan dan mahukan variasi menu roti canai menjadi "killer product", klik pautan di bawah bagi mengetahui gerak kerja dan rahsia untuk menjalankan perniagaan yang hebat ini :Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts