Resepi Kek Red Velvet (Bakar)



Bahan-Bahan:

Kek

160g Tepung Kek Bluekey (Kotak Pink)
1/2 tsp Soda Bikarbonat
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar pewarna merah
2 Biji Telur
200g Gula Kaster
100g Minyak masak
125g susu cair + 1 tsp cuka/limau nipis (Buttermilk)
50g air suam + 1 tsp nescafe

Cara-Cara:

1. Bancuh Buttermilk dan perap selama 1/2 jam.
2. Masukkan gula dan telur, diputar sehingga kembang.
3. Masukkan soda bikarbonat, tepung kek, serbuk koko dan pewarna merah. Putarkan.
4. Masukkan campuran air suam + nescafe dan buttermilk dan putar.
5. Masukkan minyak masak sedikit demi sedikit dan putar.
6. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah selama 15-20 minit.

nota: Boleh masukkan ke dalam bekas aluminium kalau nak jual terus dalam bekas.

 

Topping
 

 125g cream cheese
250g whipping cream
125g mentega
1 sudu besar Sunquick Oren

Cara-Cara:


1. Putar cream cheese dan butter bersama sunquick. Keluarkan masukkan dalam satu bekas.
2. Putarkan whipping cream sehingga kembang.
3. Masukkan campuran cream cheese dan butter ke dalam whipping cream dan diputar sebentar.
4. Masukkan dalam piping bag.


Pipe topping diatas kek dan sedia untuk dijamu atau dijual.




Klik pautan di bawah untuk mempelajari pembuatan kek yang istimewa :

Sensasi Kek Coklat




Previous Post
Next Post
Related Posts

0 Maklumbalas:

Promosi

Babab.net