Resipi Pau Sambal gebu


Bahan adunan doh Pau:

-400 g Tepung gandum ( 4 cawan tepung)
-1/2 peket Yis mauripan yang telah dikembangkan dengan air suam
-2 sudu gula pasir
-1 sudu majerin
-2 sudu susu tepung
-Sedikit garam
-Sedikit air untuk mencanai doh

Cara dan petua menyediakan Pau yang lembut dan gebu :

-Sediakan setengah paket yis mauripan dengan air suam dan satu sudu kecil gula pasir.Kacau hingga larut dan biarkan hingga berbuih.

-Masukkan tepung ke dalam mangkuk, buat lubang, masukkan semua bahan-bahan dan uli hingga lembut.

-Biarkan doh dalam 30 minit. Bila doh mengembang, tumbuk doh perlahan untuk buang angin yang terperangkap dalam adunan doh.

-Kemudian buat bentuk bulat saiz ikut kesukaan sendiri.

-Biarkan doh sampai mengembang sehingga sekali ganda.

-Goreng pau dengan minyak penuh supaya pau masak rata dengan gunakan api yang sederhana.

-Bila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.

-Bila sudah sejuk, boleh belah dua pau (jangan belah sampai habis) dan masukkan inti sambal tumis, timun dan hirisan telur rebus jika nak.

-Siap untuk dihidang.

Bahan-Bahan untuk buat Inti Pau Sambal:

-100gram cili kering yang telah digunting,direbus.***
-3 ulas bawang merah.***
-2 ulas bawang putih (tak letak pun takpe)
-1 sudu garam
-5 sudu gula pasir
-1 sudu asam jawa adabi
-1 sudu udang kering*** (boleh ganti dengan ikan bilis)
-minyak masak untuk menumis
-1 ulas bawang besar potong dadu.(tak bubuhpun takpe)

Cara memasak sambal untuk buat inti Pau

-Blender bahan bertanda ***

-Panaskan kuali, masukkan bahan kisar dan biarkan sampai naik minyak.

-Masukkan gula,garam,asam jawa.

-Masukkan bawang besar yang dipotong dadu.

-Biarkan sehingga kering.
tutup api.

*resipi dari makhluk Allah. Moga dimurahkan rezeki

Related Posts:

  • Cara membuat lobak asin Bahan-bahan : -1kg isi lobak putih (bersihkan dan potong) -Garam kasar - 200 gm -Cuka mkn - 1/2 cwn -Gula 250 gm Cara membuat : 1. Sediakan besen yang bersih dan bubuh garam 2. Ramas garam dengan lobak hingga rata 3. … Read More
  • Resipi Kuih Lopes Bahan-bahan : - 500gm pulut - 1 sudu makan air kapur - 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis ambil patinya) - Sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan) - Sedikit garam (masukkan ke … Read More
  • Resipi Pulut Mangga Bahan-bahan : (untuk pulut mangga) ● 400 gram beras pulut, rendam semalaman ● 1 cawan santan pekat ● 1 cawan santan cair ● 2-3 sudu besar gula ● sedikit garam ● beberapa helai daun pandan, atau daun pisang ● 2 sudu … Read More
  • Resipi Kuih Serabai Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati".  Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seper… Read More
  • Resipi Dodol Asli Bahan : 1000 gm tepung beras 300 gm tepung pulut 1.5L santan kelapa 500 ml air 200 gm gula pasir 800 gm gula merah/melaka 150 ml minyak jagung 3 helai daun pandan Cara Membuat : 1. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan