Resipi Pau Sambal gebu


Bahan adunan doh Pau:

-400 g Tepung gandum ( 4 cawan tepung)
-1/2 peket Yis mauripan yang telah dikembangkan dengan air suam
-2 sudu gula pasir
-1 sudu majerin
-2 sudu susu tepung
-Sedikit garam
-Sedikit air untuk mencanai doh

Cara dan petua menyediakan Pau yang lembut dan gebu :

-Sediakan setengah paket yis mauripan dengan air suam dan satu sudu kecil gula pasir.Kacau hingga larut dan biarkan hingga berbuih.

-Masukkan tepung ke dalam mangkuk, buat lubang, masukkan semua bahan-bahan dan uli hingga lembut.

-Biarkan doh dalam 30 minit. Bila doh mengembang, tumbuk doh perlahan untuk buang angin yang terperangkap dalam adunan doh.

-Kemudian buat bentuk bulat saiz ikut kesukaan sendiri.

-Biarkan doh sampai mengembang sehingga sekali ganda.

-Goreng pau dengan minyak penuh supaya pau masak rata dengan gunakan api yang sederhana.

-Bila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.

-Bila sudah sejuk, boleh belah dua pau (jangan belah sampai habis) dan masukkan inti sambal tumis, timun dan hirisan telur rebus jika nak.

-Siap untuk dihidang.

Bahan-Bahan untuk buat Inti Pau Sambal:

-100gram cili kering yang telah digunting,direbus.***
-3 ulas bawang merah.***
-2 ulas bawang putih (tak letak pun takpe)
-1 sudu garam
-5 sudu gula pasir
-1 sudu asam jawa adabi
-1 sudu udang kering*** (boleh ganti dengan ikan bilis)
-minyak masak untuk menumis
-1 ulas bawang besar potong dadu.(tak bubuhpun takpe)

Cara memasak sambal untuk buat inti Pau

-Blender bahan bertanda ***

-Panaskan kuali, masukkan bahan kisar dan biarkan sampai naik minyak.

-Masukkan gula,garam,asam jawa.

-Masukkan bawang besar yang dipotong dadu.

-Biarkan sehingga kering.
tutup api.

*resipi dari makhluk Allah. Moga dimurahkan rezeki
Previous Post
Next Post
Related Posts

Babab.net

Popular Posts