Resipi Kuih Serabai
Kuih ini suatu ketika dahulu kerap dihidangkan semasa kenduri arwah. Oleh sebab itu ia juga digelarkan sebagai "kuih orang mati".
Dinamakan sebagai "Kuih Serabai" kerana bentuk rupa permukaan kuih berkenaan seper…Read More
Resipi Kuih Denderam
Berikut adalah bahan-bahan serta cara pembuatan kuih denderam atau ada sesetengah tempat menamakannya sebagai "telinga keling" dan "peniram".
Bahan-bahan :
- 1 peket tepung beras (500grm)
- 400gram gula merah
- 230ml…Read More
Resipi Kuih Lopes
Bahan-bahan :
- 500gm pulut
- 1 sudu makan air kapur
- 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis ambil patinya)
- Sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan)
- Sedikit garam (masukkan ke …Read More
Resipi Ayam Percik Kelantan
Bahan-bahan :
1 ekor ayam – dipotong 4 bahagian
Bahan Perapan :
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci halia
garam secukup rasa
Bahan untuk kuah :
10 ulas bawang merah
4 tangkai cili kering
2 pek santan…Read More
Resipi Agar-Agar Kering Bergula
Biasanya pada zaman ini, ada sebilangan masyarakat kita dah tak kuasa nak buat sendiri kuih untuk jamuan tetamu yang berziarah di hari raya ataupun di hari² yang biasa.
Paling mudah ialah membeli kuih yang "ready made"…Read More