Resipi Lemon Cake



Bahan-bahan :

1 1/2 cawan mentega / butter, suhu bilik
2 1/2 cawan gula castor
6 biji telur, suhu bilik
3 cawan tepung kek, diayak sebanyak 2 kali
1 cawan heavy whipping cream
1 sudu besar ekstrak vanilla
1 sudu teh ekstrak lemon

Cara Membuat :

Pukul mentega / butter dan gula sehingga kembang, selalunya lebih kurang 5 minit iaitu sehingga ianya bertukar warna menjadi putih.

Masukkan telur satu persatu dan pastikan setiap satu bercampur semuanya sebelum dimasukkan yang seterusnya.

Seterusnya mula masukkan Tepung dan Heavy Whipping Cream secara berselang seli sehingga bercampur semuanya. dan akhir sekali masukkan Ekstrak Vanilla dan Lemon, kacau hingga sebati.

Tuangkan adunan ke dalam loyang (kami guna saiz 8 inci).

Bakar pada suhu 180 selama 45 minit dan mula pusingkan kedudukan kek. Periksa pada minit ke 30.

Setelah kek kelihatan masak sempurna, keluarkan dan hidangkan atau simpan mengikut citarasa masing-masing.


Sumber



Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net