Resipi Mee Goreng Basah


Bahan-bahan ( untuk 5 - 6 orang makan )

* 600g mee kuning
* 2 ekor sotong
* 6 ekor udang basah
* 3 pokok sawi
* 1 sudu besar pes lada kering
* 2 sudu besar minyak masak
* 1/2 sb sos tiram
* 4 sudu besar sos tomato
* 1/2 sudu besar kicap pekat
* 3 cawan air panas
* 3 ulas bawang putih
* garam, gula & ajinomoto
* lada jeruk
* cuka
* gula & garam
* lada besar hijau

Cara Penyediaan :

1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap. Masuk sotong & udang gaulkan sebati.

2. Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula,garam dan ajinomoto. Kacau biar sekata. Masuk air panas dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa. Adjust ikut selera anda.

3. Masukkan mee kuning & gaul sebati. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm dah kering atau tak cukup basah blh tambah lagi air panas.Kecilkan api & biar selama 4minit. Kemudian gaul2 sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Masukkan taugeh dan gaul sekata.

4. Alihkan mee dari kuali kerana jika dibiarkan dalam kuali, mee berkenaan akan kering. Jika gemar, boleh dijamu bersama lada jeruk. Taburkan dengan daun bawang dan bawang goreng.


Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net