Resipi Kek Kukus Pelangi



Kek Kukus Pelangi

Bahan-bahan :

5 biji telur grade A - dari peti ais
200 gram gula kastor
220 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovalette
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 ml minyak jagung / masak
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna makanan yang yang mengikut warna pelangi

Cara Membuat :

1. Panaskan air dalam periuk kukusan hingga mendidih. Alas loyang persegi dengan kertas minyak. Atau guna silicone mould jika ada.

2. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan-bahan ke dalam mangkuk besar kecuali minyak dan pewarna masakan.

3. Pukul adunan dengan kelajuan tinggi selama 5 - 6 minit hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung / masak dan digaul dengan spatula hingga sebati.

4. Sudukan adunan berselang seli warna secara bertompok-tompok dan lorek dengan dengan lidi sate dan kukus selama 5 - 7 minit dengan api perlahan.

5. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan kukus lagi. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 minit dan tutup penutup kukusan dengan kain bersih.

6. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian dibalikkannya supaya kek sejuk sepenuhnya


Related Posts:

  • Resipi Kari Cuttlefish Bahan-bahannya : ● 1 kg (cuttlefish) sotong - dibersihkan dan dipotong (ikut suka) ● 5 ulas bawang merah - tumbuk ● 1 ulas bawang putih - tumbuk ● 1 inci halia - tumbuk ● 3 biji ubi kentang -belah 4 ● 2 tangkai dau… Read More
  • Resipi Nasi Kerabu Resipi mudah Nasi KerabuSambal KelapaBahan-bahannya:Sebiji kelapa parut disangai garing (warna dark brown) dan ditumbuk lumat (jangan sampai pecah minyak)4-5 ekor isi ikan selayang/sardin atau kembung (paling baik dibakar… Read More
  • Resipi Karipap Pusing Karipap Pusing Berinti Kentang Ayam Bahan-bahan untuk inti : 500gm kentang- di dadu kecil 300gm isi ayam yg dipotong kecil 4 sudu besar rempah kari daging 1 sudu besar cili kisar 2 biji Bawang Besar * 3 ulas Bawang Putih… Read More
  • Resipi Nasi Beriani Bahan A: 1 kg. beras basmathi (dibasuh dan ditoskan) 2 sb. rempah beriani (dibancuh dgn sedikit air) 4 biji buah tomato (dipotong dadu) 3 biji cili merah (dibelah dua) 3 biji cili hijau (dibelah dua) 100 gm daun pudina (di… Read More
  • Resipi pembuatan cendol di rumah Cendol ialah sejenis minuman pencuci mulut yang boleh dijumpai di negara-negara Asia Tenggara. Di Malaysia, sesetengah pembuat cendol telah menghasilkan cendol selama tiga generasi sejak 1920-an seh… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan