Resipi Jemput-jemput daging


Makanan ini seolah sama dengan jenis jemput-jemput yang lain yang mana bahan utamanya ialah tepung, air dan garam.  Dalam artikel ini saya kongsikan resipi "simple" ini yang asalnya datang dari Marina.

Walaupun ringkas pada pandangan orang lain namun sebenarnya ia mempunyai nilai komersil yang boleh dijual seperti pisang goreng, bubur ataupun lempeng berperisa.

Bahan :

  * Daging cincang (potong dadu kecil atau racik halus)

  * 2 biji ubi kentang

  * Daun bawang, daun kucai dan daun sup

  * Sebiji telur

  * Garam secukup rasa

  * Lada hitam (tumbuk halus)

  * Bawang besar (potong dadu)

  * Setengah cawan tepung gandum


Cara Pembuatan :

 1. Ubi kentang direbus, kemudian lenyek sampai hancur mcm nak buat begedil.

 2. Masukkan daging, daun bawang, daun sup, daun kucai, lada hitam bawang besar dan garam ke dalam kentang
     yang siap dilenyek. Gaul rata.

 3. Masukkan sebijik telur ke dalam campuran tadi. Gaul rata.

 4. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati.

 5. Sapu mentega pada bekas dan sudukan adunan bentuk bulat-bulat ke atas adunan.

 6. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180 selama 30-40 minit.

 7. Kalu nak digoreng pun boleh, hanya goreng seperti goreng jemput-jemput biasa (garam / bilis).

 8. Tunggu sejuk sedikit barulah menjamahnya (ikut sunah Rasulullah SAW)



Nak belajar buat 10 aneka putu berperisa yang sangat istimewa dan komersil? Klik gambar di bawah ini segera :

Ada 2 cara utk masak jemput2 ni. Satu kaedah bakar dlm oven satu lagi goreng tapi kali ni saya bakar. Bahan2 :- Daging cincang ( saya potong dadu kecik2) 2 biji ubi kentang Daun bawang, daun kucai dan daun sup Sebiji telur Garam secukup rasa Lada hitam (tumbuk halus) Bawang besar (potong dadu) Setengah cawan tepung gandum Cara2 :- Ubi kentang direbus, kemudian lenyek sampai hancur mcm nak buat begedil. Masukkan daging, daun bawang, daun sup, daun kucai, lada hitam bawang besar dan garam ke dalam kentang yg siap dilenyek. Gaul rata. Masukkan sebijik telur ke dalam campuran tadi. Gaul rata. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati. Sapu mentega pada bekas dan sudukan adunan bentuk bulat-bulat ke atas adunan. Bakar pada suhu 180 selama 30-40 minit. Kalu nak goreng pun boleh, just goreng mcm goreng jemput2 biasa tu. Tunggu sejuk sikit baru syok makan.

Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Ada 2 cara utk masak jemput2 ni. Satu kaedah bakar dlm oven satu lagi goreng tapi kali ni saya bakar. Bahan2 :- Daging cincang ( saya potong dadu kecik2) 2 biji ubi kentang Daun bawang, daun kucai dan daun sup Sebiji telur Garam secukup rasa Lada hitam (tumbuk halus) Bawang besar (potong dadu) Setengah cawan tepung gandum Cara2 :- Ubi kentang direbus, kemudian lenyek sampai hancur mcm nak buat begedil. Masukkan daging, daun bawang, daun sup, daun kucai, lada hitam bawang besar dan garam ke dalam kentang yg siap dilenyek. Gaul rata. Masukkan sebijik telur ke dalam campuran tadi. Gaul rata. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati. Sapu mentega pada bekas dan sudukan adunan bentuk bulat-bulat ke atas adunan. Bakar pada suhu 180 selama 30-40 minit. Kalu nak goreng pun boleh, just goreng mcm goreng jemput2 biasa tu. Tunggu sejuk sikit

Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Ada 2 cara utk masak jemput2 ni. Satu kaedah bakar dlm oven satu lagi goreng tapi kali ni saya bakar. Bahan2 :- Daging cincang ( saya potong dadu kecik2) 2 biji ubi kentang Daun bawang, daun kucai dan daun sup Sebiji telur Garam secukup rasa Lada hitam (tumbuk halus) Bawang besar (potong dadu) Setengah cawan tepung gandum Cara2 :- Ubi kentang direbus, kemudian lenyek sampai hancur mcm nak buat begedil. Masukkan daging, daun bawang, daun sup, daun kucai, lada hitam bawang besar dan garam ke dalam kentang yg siap dilenyek. Gaul rata. Masukkan sebijik telur ke dalam campuran tadi. Gaul rata. Masukkan tepung gandum dan gaul sebati. Sapu mentega pada bekas dan sudukan adunan bentuk bulat-bulat ke atas adunan. Bakar pada suhu 180 selama 30-40 minit. Kalu nak goreng pun boleh, just goreng mcm goreng jemput2 biasa tu. Tunggu sejuk sikit

Make Money at : http://bit.ly/copy_win

Related Posts:

  • Resipi Dodol Asli Bahan : 1000 gm tepung beras 300 gm tepung pulut 1.5L santan kelapa 500 ml air 200 gm gula pasir 800 gm gula merah/melaka 150 ml minyak jagung 3 helai daun pandan Cara Membuat : 1. Gaulkan santan dengan tepung pulut dan… Read More
  • Resipi Pembuatan Belacan Bahan dan cara penyediaan : 1) Ikan, udang kecil atau udang geragau (boleh campur) disiang dan dibersihkan dicampur dengan garam dgn nisbah 20% dan digaul rata. 2) Letakkan adunan bergaram itu ke dalam nyiru dan dirat… Read More
  • Resipi Pulut Mangga Bahan-bahan : (untuk pulut mangga) ● 400 gram beras pulut, rendam semalaman ● 1 cawan santan pekat ● 1 cawan santan cair ● 2-3 sudu besar gula ● sedikit garam ● beberapa helai daun pandan, atau daun pisang ● 2 sudu … Read More
  • Cara membuat lobak asin Bahan-bahan : -1kg isi lobak putih (bersihkan dan potong) -Garam kasar - 200 gm -Cuka mkn - 1/2 cwn -Gula 250 gm Cara membuat : 1. Sediakan besen yang bersih dan bubuh garam 2. Ramas garam dengan lobak hingga rata 3. … Read More
  • Cara membuat ikan pekasam Berikut adalah bahan-bahan dan cara membuat sendiri ikan pekasam. Boleh menjadi perusahaan dan perniagaan kecil-kecilan di rumah. Tak perlu modal duit yang besar atau kedai.  Untuk memasarkannya, terpulang pada id… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan