Video gadis bertudung menari dan orang tua berjoget


Akhlak dari segi bahasa : berasal daripada perkataan 'khulq' yang bererti perilaku, perangai atau tabiat. Maksud ni terkandung dalam kata-kata Aisyah berkaitan akhlak Rasulullah saw yang bermaksud : 

"Akhlaknya (Rasulullah) adalah al-Quran." Akhlak Rasulullah yang dimaksudkan di dalam kata-kata di atas ialah kepercayaan, keyakinan, pegangan, sikap dan tingkah laku Rasulullah saw yang semuanya merupakan pelaksanaan ajaran al-Quran.

Akhlak dari segi istilah : Menurut Imam al-Ghazali, "Akhlak ialah suatu sifat yang tertanam dalam jiwa yang daripadanya timbul perbuatan-perbuatan dengan mudah tanpa memerlukan pertimbangan terlebih dahulu."

Menurut Ibnu Maskawih, "Akhlak ialah keadaan jiwa seseorang yang mendorong untuk melakukan perbuatan-perbuatan tanpa pertimbangan akal fikiran terlebih dahulu."

Menurut Profesor Dr Ahmad Amin (budayawan, cendikiawan dan sejarawan Mesir) , "Akhlak ialah kehendak yang dibiasakan dan ia akan menjadi kebiasaan yang mudah dilakukan."


Pakai tudung tetapi pakaian yang lain mengikut susuk tubuh dan berliuk lenggok badannya.... 
budaya yang dibiasakan secara tak sedar.... Teruk atau tidak, ia masih tidak selaras dengan akhlak Islam.*Secara tidak langsung, saya turut menasihati dan mengingatkan diri sendiri serta orang lain.
*Video disebarkan dari page facebook Isu Semasa


Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts