Rahsia sarang semut


Apakah rahsia sarang semut? Rahsia resepi kuihnyakah atau sarang semut yang sebenar. Untuk pengetahuan umum, di luar negara "sarang semut" dibuat kajian, cuma di Malaysia sahaja dibuat sebagai biskut untuk dimakan.  Kalau "orang putih" dengau (loghat negeri Melaka bagi perkataan "dengar"), mesti mereka akan terkejut dan berkata "WTH.....!!!".

Namun pada kali ini, atmosfera artikel saya bukanlah berkisarkan mengenai perkongsian resepi kuih atau biskut sarang semut, tetapi ia berkenaan dengan sarang semut yang sebenar.  Di luar negara (dalam video lokasinya mungkin di Australia), saintis membuat pemerhatian terhadap semut yang membina sarangnya.

Mereka mengkaji bagaimanakah rupanya "teknologi" dan bandar empayar sesebuah kerajaan semut dibina.  Mereka mengambil masa 3 hari dengan menuangkan bancuhan simen khas ke dalam lubang semut sehinggakan ia telah mencecah sebanyak 10 tan.

Selepas sebulan, mereka menggali di sekitar kawasan sarang semut itu bagi melihat keadaan sarang semut yang telah dituangkan bancuhan simen khas. Jika anda berminat untuk tahu lebih lanjut, sila tonton video di bawah :Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts