Idea bisnes mudah Siri 1

idea bisnes mudah
Bermula hari ini saya nak kongsikan idea bisnes yang mudah dan boleh dijalankan di rumah sama ada di kawasan kampung ataupun kawasan perumahan.  Insya Allah, saya akan meneruskan perkongsian pada siri yang lain.

Sekiranya kita di rumah ada komputer yang ada cd/dvd burner, printer 3 in 1 dan perisian pengedit gambar seperti PhotoScape, maka sudah boleh menawarkan perkhidmatan menaip dan mencetak surat, mengimbas (scan) gambar dan dokumen, mengubah suai gambar atau imej yang diimbas, burn dokumen / fail ke dlm cd/dvd.
Perniagaan begini boleh dijalankan secara sambilan di kawasan perumahan kerana secara psikologinya, orang akan datang menggunakan sesuatu perkhidmatan berulangkali pada mereka yang sudah dikenali dan berasa selesa berurusan dengannya. Malah untuk menampakkan bisnes anda ini lebih formal dan mempunyai identiti tersendiri, silalah berkunjung ke pejabat Suruhanjaya Syarikat Malaysia yang berhampiran untuk mendaftarkan perniagaan anda. 
Mulakan dengan model perniagaan yang ringkas seperti ini terlebih dahulu. Jalankannya dengan penuh tekun dan istiqamah, insya Allah ia akan bertambah maju dan berkembang dengan lebih pesat.
Alatan / perisian yang dicadangkan :
Canon MP145 Printer 3 dalam 1
Notebook Lenovo ThinkPad T61
PhotoScape - perisian untuk mengedit gambar
Previous Post
Next Post
Related Posts

Promosi

Babab.net

Popular Posts