Resepi Ikan Siakap Tiga Rasa dan cadangan pengubahsuaian

 

Salam sejahtera...

Zaman kini sudah menjadi kebiasaan melihatkan lelaki pandai memasak.  Kebiasaannya lelaki yang sudah biasa tinggal bersendirian atau jauh dari keluarga akan lebih berdikari dan memiliki kemahiran memasak berbanding dengan lelaki yang tinggal bersama keluarga kerana pasti soal makan minum mengharapkan sepenuhnya ibu yang sediakan.

Saya sangat suka memasak lebih-lebih lagi apabila di dapur mempunyai bahan-bahan masakan yang banyak atau mencukupi untuk dibuat sesuatu.  Kali ini saya berkongsikan satu resepi yang popular di kalangan rakyat Malaysia iaitu "Ikan Siakap 3 Rasa".  Resepinya seperti di bawah :


Penyediaan ikan:

  • 1 ekor Ikan Siakap 
  • Tepung jagung - untuk di lumur pada ikan
  • Serbuk Pasti Sedap Knoor
  • Minyak untuk menggoreng ikan
Penyediaan kuah:
  •  10 biji cili padi - potong kecik-kecik
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 3 biji bawang putih - ditumbuk sedikit
  • 1 inci halia - dihiris kecik
  • 1 biji tomato - potong dadu
  • Segenggam nenas - yang dipotong dadu
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos ikan
  • Garam secukup rasa
  • Ajinomoto secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak masak untuk menumis

Cara memasak :

Ikan dibersihkan dan ditoskan.

Lumurkan ikan dengan Serbuk pasti sedap knoor.Pastikan semua bahagian di lumur rata.

Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur ke dua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.

Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali.

Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi.

Goreng terendam ikan tersebut.

Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan.

Panaskan minyak dalam kuali yang lain.

Tumiskan cili padi, halia dan bawang putih.

Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan.

Kacau sebentar.

Masukkan bawang besar, tomato dan nenas.

Masukkan air sedikit.

Tambahkan garam, gula dan ajinomoto.

Biarkan kuah mereneh seketika.

Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi

Selain ikan siakap, anda boleh mencuba bahan mentah seperti pada gambar di bawah :


Silap gaya bukan buaya yang jadi bahan, anda yang jadi bahan santapan buaya... :P

**lawak je, jangan buat betul-betul pula. Buaya haram dimakan sebab ia haiwan dua alam...



 *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* 


Related Posts:

  • Usahawan kreatif jual burger berwarna-warni KEBIASAANNYA, roti burger berwarna putih dan dihidangkan bersama daging burger, sos, mayonis, salad, tomato serta lain-lain sehingga membangkitkan aroma menyelerakan dan menarik sesiapa sahaja untuk … Read More
  • Resipi Kek Lapis Keju Bahan-bahan : 1 Bungkus biskut marie ikut perisa yang anda suka (original/chocolate/coffee) 1 Cawan susu segar 250gm Cream cheese 100gm Whipping cream non-dairy 3 Sudu besar gula castor 1 Sudu besar gelatin halal 50… Read More
  • Restoran dan Kiosk Ramly Burger Dalam kehangatan isu boikot Restoran Makanan segera Mc Donalds, ada lagi agenda yang lebih penting dan dirasakan wajib bagi meneruskan legasi empayar perniagaan milik orang Islam terutamanya orang Melayu.   … Read More
  • Resipi Jemput-jemput Kukus Bergoreng Bahan-bahan : 4 biji tauhu 2 bungkus tauhu telur 1 ketul dada ayam / udang 4 biji telur ayam :  2 untuk dikisar dan 2 ketika proses menggoreng Daun sup potong halus Sedikit cili merah potong halus Bawang goreng, Gar… Read More
  • Resepi Florentine Cookies Bahan-bahan3 cawan tepung florenta1/2 cawan biji bunga matahari hijau*1/2 cawan biji bunga matahari putih*1/2 cawan kuaci hitam*>>>boleh juga gunakan apa sahaja kekacang yang sesuaiCara Pembuatan : 1.Bakar sekeja… Read More

Bisnes Bundle

Bisnes Air Balang

Bisnes Penghantaran Makanan